Tellus Nursery School

Tham & VidegÄrd Arkitekter have completed this curving nursery school located in Stockholm, Sweden. It is situated between a former industrial estate and a forest where new housing is being developed. The entrance to the courtyard is the first place where the parents say their good-byes or where they pick their children up to go home. The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes. Windows are freely placed at different heights and allow children of different age see the exterior playground and the wooded hill. The architects cooperated closely with the client and were also inspired by the pedagogues so that the best possible way to organize the interior could be developed. The result is a rather unusual plan, where instead of an individual room for each group of children, there is a common interior plaza where the six groups can interact. This main space is complemented with separate atelier spaces for art and other projects, as well as a small room for resting. The facade panel, made of 50x50mm sawn wood, filters direct sunlight into the interior and underscores the curved interior and exterior spaces.

photos: tvark.se

One thought on “Tellus Nursery School”

Leave a Reply

Your email address will not be published.