Category: public buildings | Country: — November 14, 2011 at 7:45 pm

Porreres Medical Center by MACA estudio de arquitectura

The new Porreres Health Center starting point is a restrictive urban regulation that forces to build three floors to host the functional program of the center in the small part of the plot that is available.

In this way a public square is released to the front of the building and street access, and a private parking area is placed at the back of the plot.

The resulting volume is almost a cube, which is modulated by dividing the width into five equal parts and the depth into three parts.

The medical practices are placed to the interior of the plot, looking northeast to avoid excessive sun exposure.
The auxiliary program is distributed in the main elevation, facing southwest with sun protection for the windows.

Special attention is paid to the design of the public spaces: waiting areas and circulation, the central space of the building, providing them with big openings to the south that are marked on the main façade by steel boxes that endow views and natural light while generating the recognizable image of the building.
The building´s economic restrictions have led to propose a simple construction that allows the execution of the work in a short time, with reduced costs but at the same time, without compromising quality or functional space.

PROJECT: Porreres Medical Center
TEAM: Christian Álvarez, Jorge Garrudo, Noelia Álvarez
LOCATION: Porreres, Mallorca, Spain.
DATE: competition (2009) Construction (2010-2011)
SIZE: 900 M2
TYPE: Competition. First Prize
BUDGET: 1.200.000€
CLIENT: Servei Salut de Illes Balears
STATUS: Built
PHOTOGRAPHS:Jaime Sicilia

Tags

5 Comments

Leave a Reply