Loft Three Marias in Lisbon by AVA Architects











The existing context
Conversion and adaptation of interior spaces.
Apartment located at first Floor of a five-storey building, built in 1893.
Floor joist hangers Wood (10×14) with walls of stone masonry.
Height with 3.5m ceilings with plaster stucco with figurative decorations.
Wooden window frames need to intervene on the side of the road and complete replacement of the interior side of the block.
Original wood floor that is in good condition with the exception of areas where circulation is impaired.

Kitchen installed in reduced difficulties in placing numerous appliances area.
Toilet with direct link to the outside located next to the kitchen compartment and dimensions that a narrow and barely functional space.
Besides being the bathroom of support rooms that are opposite the same side.
The apartment has three hits from the common staircase.
Too many doors that become an obstacle to circumvent.

Intervention
We tried to implement a silent solution. Allowing lap times of each intervention compared to the original and that now advocates. A dialogue from a juxtaposition of languages, materials and construction systems. Searched up a functional dialectic, which could give body to existing spaces and their adaptation to new proposals spatial and programmatic functions. Apart from the introduction of new infrastructure for water and sewage, as well as electrical installations, the existing spaces like kitchen, toilet service and the interiors were reconfigured storage.

Photos © Jose Campos Architectural Photographer

One thought on “Loft Three Marias in Lisbon by AVA Architects”

Leave a Reply

Your email address will not be published.