ANZ Center by Hassel

ANZ Center by Hassel studio is located in Melbourne s harbour, Australia. Probably the most accessible banks in the world, it invites the public to enter to the heart of the building. As one of the biggest commercial buildings in Australia it provides space for 6500 employees. A continuous form of the building copies a river bank,the colour scale changes with each floor. Darker tones on the ground-floor gets lighter with each floor as well as the height changes, the top floor is the brightest. The ANZ Center project provides not only large open spaces but social areas. At the entry level, a public center with a cafeteria, gallery and a center for visitors was created. This concept shows a new direction for bank buildings that connects the need of security with a will to open banks more to the public.

photos: home-designing.com

The Khadakvasla House

A unique house with a complicated name Khadakvasla was built in a tropical heaven of Western India. Architecture group SPASM Design Archi-tec-ture founded in India in 1995 by Sanjeev Panjabi and Sangeeta Merchant that studied at the Academy of Architecture in Mumbai. Their latest project of a family residence has a number of interesting elements. The house takes advantage of the fresh tropical climate. Thanks to an U-shaped layout it opens to the surrounding nature. The center piece is a terrace with a swimming pool providing a maximum of privacy to its owners as it is sheltered from three sides by a wall. From the last side the area is open towards the surrounding wild providing a view of the sunset as if it was a huge TV screen. The house is sided by a pergola extended to the terrace made from an unusual dark wood. The layout of the residence enables to divide the space into to parts: public and private.

photos: designyoutrust.com

Moose Hill House

Moose Hill House by Utile architecture studio is located in the southern part of Boston, Massachusetts, USA. This modern country environment is ideal for people that moved to the city from countryside. A parcel is oriented on two different cardinal directions and with a terrain height difference. The surrounding area has beautiful views to the distance and a large natural reservation Moose Hill. The entrance is from the south and north side of the house. A near-by train station is another advantage of the parcel enabling owners to keep in touch with their friends and is an important connection with the city. This effective project combines sustainability and modern design. Thoughtful insulation prevents from heat leakage and thanks to a vegetative roof and geothermal airconditioning it becomes a project with a minimal impact on the environment.

photos: blueantstudio.blogspot.com

Porte Cochère

Porte Cochère is a new pavilion built by FTL Design for an UN campus in New York. Its futuristic structure contrasts with near-by historical UN buildings where general assemblies take place. This temporary pavilion serves as a first entrance that ensures safety of delegates present at general assemblies. The object is only temporary while the original historical building is being renovated. The renovation is planned for 5 years. Architects designed an aesthetic, economical and ecological building. The number of used materials was little in order to create an elegant piece that would be simple to move. Considering the temporary function of the pavilion there is the future of this interesting design to be questioned.

photos: inhabitat.com

Lookout in Aurland

Todd Saunders and Tommie Wilhelmsen, two architects residing in Norway, designed a 33 meters high lookout that reminds of a ski jump. The lookout project was part of the national program for reconstruction of touristic roads in the area of Aurland fiord. The perfection of the surrounding nature should not be disturbed by the new building. The lookout stands right above a small city of Sogn og Fjordane situated three hours away from the second biggest city of Norway, Bergen. The architects won the competition of the lookout project and in cooperation with a construction firm Node Engineers they finished the building at the end of 2005. The lookout opened up to the public in the summer of 2006. The project is interesting for its simplicity and elegance, as levitating above the beautiful scenery. The structure 4 meters large and 300m long rears up to 9 meters. The final design did not intervene the peaceful atmosphere of the place. All pines that surrounded the parcel were preserved and nowadays they create an interaction between the construction and the wild.

photos: plusmood.com

Villa in Cape Town

An exotic villa was built in Cape Town, South Africa with a fabulous view of 270 degrees at Atlantic ocean, mountains and surrounding wild. A project by Stefan Antoni architects is unusual for its support construction. One of the main support elements is a big console that determines the overall look of the house. The construction was a must considering a steep slope on which the villa was built. Another unique element is a swimming-pool that lines with a terrace, its edges blend with horizon. All housing spaces are connected to roofed or roofless terraces, what makes them very transparent, airy and backlit. The architecture of the house is not only interesting for the steel console but as well for its linear disposition and limited range of used materials. The villa houses to 7 bedrooms. If you want to rent one of them, you will have to pay 2800 dollars for one night.

photos: home-designing-com

Dream House

When one of the leading interior design groups specialized in luxurious hotel design decides to try to create a housing design, an impressive design has to be created. Hirsch Bedner Associates are internationally known from 1964, when they started to create designs that satisfy exacting customers all around the world. The Karlusic residence in Melbourne, Australia has the honour to has a piece of their design work. As for the inspiration, a thirty year-old Japanese maple tree standing on the parcel has determined the siting of the building.

The concept accentuates a simplicity and neatness of the whole structure what determined the shape of the building. Form of masses conforms to the natural surroundings of the area. The house is connected with a kind of spinal column that passes from the old maple along the building. The tree has become an important part of the house, it is said that anytime you cross the kind of spine you can draw energy of the maple. As for the surface finishing, large pine-wood slabs were used in combination with grey limestone covering chosen for its unique grain, texture and depth. The main centre line is decorated with a hand-made Japanese textile wall-paper. In order to cover the garage door, it was covered by natural zinc that will get a grey texture in time.

A minimalistic look of the house from the exterior contrast with the interior. When one enters the house, he will find himself in an inner court with a swimming pool and garden decorations as a water wall, a shallow pond with gold fish and turtles, green overgrown terraces complement the spectacular design. The luxurious dream house does not lag behind as for the sustainability. The flooring is made using an insulation paper that is under low voltage what helps to ensure its consistent temperature.

source and photo www.contemporist.com

Museum as a lotus flower

The first Art history museum was opened on the 17th of February in Singapore. The building reminding a blooming lotus flower designed architect Moshe Safdie in the Marina Bay Sands district. The design is often compared to an open palm that welcome all visitors of Singapore. The center-piece is a round base complemented with 10 “fingers” – roof-lights that provides daylight to a number of gallery spaces. A unique exterior structure is represented in the interior as well by dramatically curved walls lightened by 10 skylights. The building houses up to 21 gallery spaces on a surface of 50 000 square feet. Exhibited art-pieces should represent various areas as art and science, media and technology, design and architecture. A permanent exhibition will present a series of important breakthroughs of art and sciences as the Leonardo DaVinci`s flying machine.

photos: worldinteriordesignnetwork.com

Education center in woods

The eduction center is a project of Malcotti Roussey Architectes and is located in the suburbs of Vellefaux village. A one-storey H-shaped building is partly embedded in a slope what accentuates surrounding curvy terrain of French woods. The parcel is neighbouring by woods from east as from west. An observation cottage is accessible from a colonnade footbridge with a fabulous view at woods. The education center should become a place where one would escape from a stereotype of a classic school and harmonize with wildlife. The center itself houses kindergarten, primary school, space for cultural events, IT rooms, media library, art rooms, poly-functional rooms, cafeteria, kitchen and a reception. Public areas and offices are situated in the center of the complex. The access road provides different views at the surrounding nature. The complex is complemented by a children playground protected from wind. Almost all complex is surrounded by a roofed shelter that connects interior and main court with a number of ramps and platforms used for school plays and events. The shape reflect the countryside, used materials are sustainable. Walls are made from coloured concrete, wood is used a lot as well. Sustainable character of the building prove a solar heating system or reuse of rain water.

photos: archdaily.com

St.Lawrence Chapel by Avanto Architects


This white beauty is an art-piece of a Finnish group Avanto Architects and is situated in the city of Vantaa, Finland. The funeral chapel was designed in order to accentuate the surroundings of a city with a rich history. The simple design enables to accentuate a medieval stone church with a bell tower. The chapel itself concurs the surroundings. The same idea was used for materials and masses, a neat white plastered walled construction is complemented with stone and copper roof with a soft veneer.

The main theme was to keep serenity and dignity of the funeral act. “Polku” is a Finnish term of a road and represents the idea of the design; the road illustrates how soul leaves from mortality to eternity. A changing light and geometric shapes reflect any movement in the building. A number of courts separate individual parts of the act. The wall falls back from an observer to the light, the space brings reconciliation to the bereaved.

photos: dezeen.com

King Residence

The residence designed by JFAK Architects located in Santa Monica, California got its name thanks to the surname of its owners: Erin and Matt King. What makes it different from other houses? The architects concentrated on making use of the plot of land with the shape of the building in order for the building to communicate with its surroundings. They have been successful in this respect and the house is on purpose inconsistent substance expanding into all cardinal points. Thanks to this form each side of the house has excellent light conditions and a view of a large garden and patio facing the street. Distribution of the green and white facades imitates the light from between the trees. An interesting feature of the residence is vertical glazing that allows reducing the need for artificial lighting and enables ocean breezes to naturally ventilate the entire house. Most of the doors employ frosted glass which transmits natural light while preserving privacy. The residence has cool modern look and energy saving technologies.

photos: home-reviews.com

Storrs

Base Architects is an Australian architecture studio which has been awarded a number of prizes for its innovative and modern architecture. According to them the basics of a successful result is close cooperation with the client so that his expectations could be met. One of the awarded projects from the year 2008 is the residence Storrs which is located also on the Australian continent. The family of the residence owner owned the 18 hectare site which was over 30 years subdivided into smaller parts and sold. This house is very eco-friendly. It makes use of solar energy to heat the water, the store tank contains more than 60 000 liters of water. The main building material – wood had been recycled from the wood of the old house, it was only milled. The residence mirrors the life and the history of the farm and the family itself. It offers a spectacular view of a large pond lying nearby.

photos: lueantstudio.blogspot.com.

Realization of the Mies Van der Rohe design

“Gravity is a Force to be Reckoned With” is the name of the latest work designed by the Spanish artist Iñigo Manglano-Ovalle. This Madrid-born artist has realized one of the famous Mies van der Rohe’s unbuilt projects – although upside-down. The installation is an inverted replica of Mies’ 50×50 House project from 1951. The house is a prototype of Mies` architecture. The steel columns form the main construction and that is why massive walls are not needed and the structure can be enclosed in glass. The interior is completed with black leather Barcelona chairs and a wooden kitchen which is placed, just as everything else, upside-down. This exhibition was supported mainly by The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts and The Krichman Family Fund of the Jewish Community, Phyllis B. Lambert and National Foundation for Art and Culture in Massachusetts. Special thanks went to R.K.Miles.

photos: dailyicon.net

Spanish Palace’s Contemporary New Wing

Only recently a very modern expansion of the storied Palace at Aiete Park in San Sebastian, Spain has been finished. This neo-classical residence with unusual historic and cultural value has been enhanced by this expansion that stretches directly below the original residence, home to the Human Rights Institute. This project is partially similar to the Louvre’s underground expansion with its iconic glass pyramid. In this case the only difference is that it sports a huge grassy park instead of a hardscape. The daylight pertains into the interior thanks to the angular façade excellently fitted into the terrain. The expansion begins directly under the palace where, as well as on the first floor of the restored palace, the office space is situated. The second floor serves as a public interpretation center, providing space for workshops. The new part is covered by a green roof which at the same time serves as a lawn and symbolically its façade is made from green glass to increase the visual interconnection. It was designed by the architecture studio Isuuru architects.

photos: inhabitat.com.

House R

In the German town of Schondorf, close to the lake Ammersee, a German architecture studio Bembé Dellinger designed a villa which with its shape reminds us of the works of Rem Koolhaas or Coop Himmelb(l)au. The floors functionally interlock with each other and complement each other. An eye-catching detail are the windows framed in black steel which contrast with the white façade. There are more contrasting elements to be found on this design. The overall shape of the building is made out of mostly right angles and so offers a very dramatic effect. Acrylic glass cylinders of different sizes and randomly organized perforate the building’s exterior skin to continue through to the interior wall surface. This way interesting lighting of the interior by natural daylight can be achieved.

photos: designboom.com.

Actelion business center

The Swiss architecture office Herzog & de Meuron does not need to be introduced. Their architecture is very unique and cannot be overlooked. Their most recently completed project is the Actelion business center in Allschwil, Switzerland. At first site it reminds us of the game tetris where the tetris volumes seem to be floating. This floating trick is created with big cantilevers from ferroconcrete and steel. The project provides 350 offices for employees of a pharmaceutical company while harboring an open and communicative work environment. Roofs are planted with grass or conceived as roof terraces. The building is absolutely transparent in all aspects. Ducts and piping were purposely avoided in the walls to limit communicative barriers. An important element are braces organized in k- and x-shapes. They are fully visible and so represent not only functional but also aesthetical value. While designing this building the environment has not been overlooked – the triple-glazed windows feature automatically adjusting louvers.

photos: designboom.com

Beat Pack House

Architects from Studio LOOP residing in Tokyo created a minimalistic living for young family dubbed Beat Pack in a dense populated part of the city of Sagamihara in the area of Kanagawa, Japan. The house provides privacy but at the same time a flow of natural daylight entering the interior from an inner atrium. There is no communication between the private and public space. From the outside the house appears as a cold unidentified object with randomly organized windows that provide different spaces with sunlight of different intensity. Entering the interior a magic world opens. The inner court is an important part of this homogenous complex. Each room is ingeniously furnished so that any element does not disturb the perfect harmony. All rooms are connected to the ground-floor by a circular staircase. Even the budget was tightened, architects did their best to create spacious and rich space full of fancy little details. Another element that is worth to be mentioned is a contrast between the exterior and interior not only in different functions of the space but materials and colours as well. Whilst the interior is more alighted thanks to white wall colour, the exterior is coloured in black.

photo: cubeme.com

Eugénia House

Brazilian architect João Diniz designed a house with a magic name Eugénia that tells a story of a sunlight, chilly wind and art. The house is quite tall with a simple rounded roof under which a space for a large and open living-room was created. The living-room as a center piece is light, airy and provides a unique view at the surrounding Brazilian wild of Lagoa Santa. The facade is ornamented with bas-relief by a Brazilian artist Anjos dos Jorge that contrasts with white metal fence and the roof creating an unusual object. As the result the interior space was maximised and provided with enough of natural sunlight. The house is a kind of a light cascade that enables the sunlight to flow to all parts of the building. At the lower level, the sunlight is reflected thanks to white rounded ceilings. The upper as well as the lower level opens to a garden with a view on a large terrace. The support construction is made from steel what forms an airy design while the side walls are made from bricks.

photos: inhabitat.com