Victorian Workers Cottage by Danny Broe Architect

The house was a victorian semi-detached single level cottage. The front rooms were beautiful as is usually the case but the back was a series of small and oddly arranged and propertied rooms that had no relationship to the garden. The little bathroom was at the back blocking the living room from the garden.

The owner and the architect after much deliberation made the decision to demolish the back of the house put to the 2 front rooms. This allowed us to completely rearrange the new rear extension the way it should be. Now the new bathroom is in the middle of the house and it has a separate bath and laundry inside. There is a large open plan kitchen dining living area that is a comfortable unified space.
The builders were significant contributors to the project. The building manager ran a tight ship and the tradesmen were all cheerful and helpful. A good builder is a godsend. The only thing that went wrong was the inexplicable painting of the beautiful new face brick. The situation was salvaged by the client architect and builder communicating and pulling together. Andrew the builder rectified the issue with minimal fuss. The result is a liveable, beautiful and comfortable home for the owner.

The kitchen is divided into different colours to reduce its bulk and a surprise pink study inside it has its own little window. The front rooms were renovated to their former glory with replica plaster reinstated. A tasmanian Oak floor with a beautiful matt water based finish was selected by jess and its light and airy. this unifies the old and new parts. Colour was used playfully. Jess came up with a diverse colour scheme that somehow works really well. The wallpaper in the hall is warm and luxurious.

The garden now includes a carspace but to soften its impact and to create texture we used the recycled bricks from the original house as paving.

As usual we prioritised sustainability strategies without resorting to kith tech gadgets. The high quality thermal batts in the walls and roof double as sound insulation and the house is much quieter than before. All new rooms have north facing windows, timber floors and windows have low embodied energy. The water tank recycles rainwater.

architect: Danny Broe Architect
name of Project: Alterations and additions to victorian period workers cottage
location: Sydney, Australia

source: dannybroearchitect.com

Recreational Island House by 2by4-architects

Architects of the Rotterdam based office 2by4-architects designed an unique weekend residence on a 5×100 metres small island on a Dutch lake in the Loosdrechtse Plas area. The house covers all of the requirements of the investor, who intended for the house to be able to adapt to the surrounding nature. One of the glass facades can be opened wide and integrate the wooden terrace into the interior. To achieve even closer relationship between the exterior and interior, a part of the dark wood facade can also be opened up to unveil panoramatic views of the nature and provide access from the living room to the lake.

Despite the limited size of the house, it offers all the functions necessary for a comfortable living. Shower, toilet, kitchen counter, dressers and storage spaces are a part of the wall, which can be changed according to the specific needs and contribute to several different atmospheres along with a fireplace, hanging from the ceiling, which can be turned to face the outside terrace and create beautiful summer evening moments.

photos: inthralld.com

Casa Cedeira – Spanish Prefab Home

A weekend home built quickly and effectively in the Cedeira town, near Galicia, Spain, is a good example how to create a sustainable and comfortable prefab house. Cedeira house, situated into the forest surrounded landscape with a view of the ocean, is one of the recent projects of the architectonic office MYCC from Madrid. Construction form is shaped as a simplified traditional house with a saddle roof. The shell of the construction is predominantly made of two materials, which harmonize with the surroundings.

Viroc is a non-toxic material made of a mixture of wood and cement. It was used as a roofing material and side facade casing. Pediment facades are made of cortene with perforated silhouettes of trees, which create a stunning interplay of light and shadows inside the house. Framework of the house is constructed of six prefabricated modules and creates two floors with flexible layouts.

photos: arqa.com

Sea Ranch Residence by Todd Verwers Architects

A project of a weekend residence for the Danish consul and his wife in northern California comes from the works of Todd Verwers Architects. The house is located on a slope with a view of the Pacific Ocean, with a grove of redwood trees as a natural background. Design of the residence embodies a scandinavian way of handling light and material. The house is simple in form with a large shed roof. All of the living quarters are facing the ocean and the transparent glass facade enhances the experience of the panoramatic view. Additional large windows are placed on the rear facade of the house and therefore open up the views of the forest in the bedrooms.

source: contemporist.com

Weekend House in Nasua

The Japanese architecture studio Kazunori Fujimoto Architect & Associates created in the town of Nasua in Japan a weekend house which resembles a miniature castle but not with its exterior but with its functionality. The house is surrounded by high concrete walls which provide privacy to the owners who can rest in the courtyard located in between the two different spaces. One room functions as a living room, dining room and a kitchen as well. This building was created with the aim to offer relaxing space with a tinge of luxury. The complex of two buildings separated by a courtyard was projected with the sense of tidiness and cleanness of shapes to support the spiritual atmosphere of Japan.

Source and photographs: blog.gessato.com.

Salt Point House by Thomas Phifer

The Salt Point House has an airy presence as a mirage. Its edges apparently disperse into the near-by forested landscape. The name of the house is derived from the name of the location where it is built – Salt Point, New York, USA. This extraordinary house transforms with the changing light, thanks to a double facade. It is noticeable that this design gets a poetic appearance using ordinary materials as cedar, maple plywood or stainless steel.

Owners of this house are a couple from New York tired of the big city bustle, looking for a weekend gateway house in the nature. Architect Thomas Phifer got inspired by the location itself – a parcel along a small pond that spills into a waterfall. All the elements were designed with a maximum of precision and punctuality.

photos: archrecord.construction.com

Tea room in wilds by A1Architects

Prague architects of A1Architects designed a house of unusual design in the woods near the city of Ostrava, Czech Republic. A cosy cottage was built for only one purpose which is a luxurious tea time in a beautiful outdoor area. This so called “hat” is a third tea room the architects designed. Each building was unique. The most dominant part of the tea room is probably the hat-like roof that gave it its name.

The 1,8 square meters roof is made of traditional shingles. The inside offers a great deal of space for sitting as well as storage area. Limited space constituted a challenge when seeking privacy and comfort with a unique and mysterious atmosphere. The entire construction is made of wood treated and used in various ways. The interior of light wood, pine-tree to be exact, is intended for two persons. Skylight placed on the rooftop, blending the square layout into a round shape draws attention.

photos: a1architects.cz

Challenger by OS1 design

Challenger is name of a new type of housing. These houses are eco-friendly and custom made reflecting desires of their owners. They were designed by a well-known architect Herb Enns from architecture studio OS1 Design. Aside sustainable design and approved methods they provide comfort and privacy.

Constructed according to the highest quality standards they offer 15 years guarantee. The prototype was constructed in Alberta, Canada. Its owners have a fabulous view at surrounding mountains.The interior is quite simple, the predominating material is wood. Operational charges are lower up to 30% comparing to a standard house, even it serves as a weekend house.

photos: fancycribs.com

Weekend House

The Japanese architecture studio Go Hasegawa designed a weekend house called “Pilotis in a Forest” located three hours from Tokyo, Japan. The house is situated in the heart of a forest full of mature trees and its structure aims to strengthen the co-living with the surrounding nature. The construction of a series of stilts and cross braces props the house 6.5 meters into the air which brings beautiful views over the tree tops far into the land. The open space below the house is bordered and so also protected by the surrounding trees which surrender the construction just like walls. The main volume, accessed by a daunting set of stairs, features large frameless windows and a terrace. The wooden floor and ceiling only make the difference between the exterior and interior smaller. A bedroom, living room and kitchen are part of the simple structure.

photos: gizfactory.com.