Sydney Eye Specialist Centre by Georgina Wilson

The Sydney Eye Specialist Centre is a small private hospital located in the commercial centre of Kingsford. The project is the first stage of a two stage Redevelopment of the hospital. The new premises have expanded to include more consulting rooms, greater space for administration and a much more cohesive series of spaces whilst maintaining an elegant street address.

The core of the functional brief was to increase patient capacity and improve workflow of the Kingsford eye surgery facility, with minimal construction downtime. To address the brief and improve the quality of the patient experience, it was crucial to obtain commercial understanding of the delivery of the service provided.

The design concept addressed the patient experience by creating comfortable, non-threatening spaces, and ensuring efficient delivery of services by staff. The simple, clean lines of the building reflect the cutting edge technology that it houses, whilst warm, welcoming materials and colours generate patient trust and relieve pre-operative anxiety. The harmonious internal mood is enhanced by an artwork commissioned specifically for the site which engages the space
“through a series of lines, creating a rhythm and visual movement of quiet reflection”.

Additional capacity was achieved by demolishing the front half of the existing bungalow and erecting a new pavilion which occupies the entire front portion of the site . An intensely collaborative process between the architect, builder and client ensured minimal downtime for the surgical practice. The tight construction schedule was achieved with limited and highly planned shutdown periods for the medical practice. Prefabricated components and fast track
construction systems expedited the completion.

A complete overhaul of the entire specialised facility would have been a very uneconomical exercise, with limited benefit to the overall patient experience.

Stage 1 (now complete) included the demolition of the front of the existing building and the creation of a new pavilion on the front half of the site which houses an entry ramp, reception, waiting rooms, consulting and testing rooms, flexible space for administrative offices and meeting rooms. The existing car parking facilities and operating and laser suites were retained and refreshed. A future Stage 2 is planned, and involves rebuilding the existing operating and laser suites and car parking facilities.

The new pavilion has been designed to function alongside the future development as well as its current situation – responding to the form, materials and detailing of the largely retained rear pavilion.

The two pavilions form a unified and sensitive development within a tough urban environment that is commercial to the west and predominantly residential to the east. The design sought to respect a transition zone between the multi storey mixed use developments along Anzac Parade and the residential (primarily inter-war bungalow) character of Middle Street.

The building form, materials and detailing (including simple pitched roof forms, dark brick panels, zinc trims, articulated half round zinc gutters, steel framing, timber blinds and raw concrete blade elements) respond to, and bridge the mixed commercial and residential characters of the area in a fresh contemporary idiom. The building design also enlivens and provides constant casual surveillance of Middle Lane to the east, which has been an area known for
urban vice.

Architect: Georgina Wilson Architect
Builder: Beebo Constructions
Photographer: Murray Fredericks
Artist: Mika Utzon Popov
Completed: October 2012

source: gwarchitect.com.au

Sammy Ofer Heart Building by Sharon Architects

The new Sami Ofer building is a revolutionary breakthrough in the architectural design of medical institutions, as it places the patient, his visitors and the medical staff and their needs at the center of the activity. The new 55,000 sqm, 69 meter-high building has 17 floors, four underground parking floors to serve as a 650-bed emergency hospital, topped by another 13 medical floors.

The Samy Ofer Building was designed as a simple white monolithic cube built next to the historic Ichilov hospital building, designed in the 1960s by Arieh Sharon.
State-of-the-art technologies are applied within the white architectural simplicity which historically has been the hallmark of hospitals, aiming to create a structure that is both transparent, eco-friendly and suited to the local climate. White, which in the past symbolized the “white city” architectural style of Tel-Aviv and was also associated with medical hygiene – “everything exposed and open” – will also be dominant in the interior design of the new tower. Strong colors – red, yellow – will be integrated to express measured liveliness in a field of white. The new tower strikes a delicate balance between the worlds of architecture and medicine, testing the ability of white, soft, sensitive and upbeat architecture to assuage the sense of anxiety and distress when entering a hospital, without the annoying need to try to masquerade as another type of building (hotel, bank, homey-feeling, etc.).

The idea was to revive the old Ichilov Hospital building by designing a public atrium connecting the new Cardiology Tower with the historic building.

Red ramps- bridges are suspended like arteries in the atrium space and lead the public of visitors to waiting galleries facing each other in the two buildings, in figurative tension. The historic Ichilov Hospital will be renovated in its original spirit of modernism.

The new Heart building is the only medical building in Israel designed without fences and with a side that interfaces and runs parallel to a main city street – Weizman Street. A two-level urban gallery, typical of Tel-Aviv, was designed parallel to a new wide public square bordering Weizman Street.

This urban gallery has a coffee shop, commercial areas, small theater for the benefit of the hospital patients and visitors, and serves as a meeting place between the patients and their visitors as well as the influx of people from the street.

Positioned in the glass front of the building, like ventricles of the heart, are red windows that serve as “theater boxes”, providing the patients with vital contact with the outside. “Healing gardens” surround the building and are integrated in the interior spaces.

Architects: Sharon Architects – Arad Sharon, Sharon Gur-Ze’ev & RZA-Ranni Ziss Architects.
Sharon office team: Architect Erez Tal, Architect Ranit Kosht-Kriger, Architect Daphna Braverman-Gantman, Architect Aviel Tochterman
Ziss office team: Architect Nirit Philosoph, Architect Aviad Fanio, Architect Osnat Golan, Architect Alex Harpaz, Architect Yifat Adraee
Name of Project: Sami Ofer Heart Building.
Client: Sourasky Tel-Aviv (Ichilov) Medical Center.

Children’s Hospital Zürich by Herzog & de Meuron

The victory in a design competition for a children’s hospital in Zürich, Switzerland belongs to architects of a Basilei based office Herzog & de Meuron. The project is based on a three storey object of the hospital with a wooden facing that offers flexible and comfortable atmosphere for children, and a six storey research and training centre, which will become a part of the premises. Two objects with differences in typology and programs are connected with the use of forms and simple geometry. The main building of the hospital will be used for diagnostics and treatment of children and youth patients, while the research and training facility will serve scientific purposes. The hospital building will be arranged around inner atriums, where the patients are allowed to move freely. Three storeys are a result of a goal to create a place for children that does not intimidate them with its size and scale. The utilized material contributes to the more pleasant appeal of this hospital, which differentiates it from the more traditional medical facilities.

photo: afasiaarq.blogspot.com

Dental clinic by Paulo Merlini

The uncommon form, narrowness, vertical amplitude of the space and the two big glass façades placed on the main and back façade defined mainly the organization of the spaces.

The reception and waiting room it’s characterized by a big white box that floats in the air playing with the vertical amplitude of the space. The interior of the box mimetizes the idea of being under a roof, giving the user a familiar sensation of comfort, and helping I’m to calm down before the treatment. From the “roof” a series of lamps float in the air, filling the space with light.

The floating box stops the excessive light and consequent heat, coming from the main facade by the end of the day, on the other hand her big mass pushes the rest of the working spaces to the back façade. This receives a great sky light, with the ideal conditions for working. Under the stair a mirror wall creates the illusion of a broadest space solving the narrowing sensation that one could feel on entering the room.

A very thin and elegant stair guides us to a resting/waiting room on the upper floor. Where we can find a window placed at feet level, this creates a strong visual relation with the ground floor letting us have a glance at the lamps from above. From the entrance perspective the window is a very important element, because it leads the eyes of the observer into a diagonal position. This movement of the head reinforces the importance of the box ceiling, and on the other hand brakes with the enclosure of the box giving the user the real notion of the all space.

On the stomatology room the user is placed facing a vegetation curtain. The idea is to create a distraction based on the movement of the leaves so that the patient can focus on something else than the treatment itself, hopefully diminishing any unpleasant sensation caused by it.

Project designation: Dental clinic

Architecture: Paulo Merlini, Architect

Client: Clinova

Site of the building:
Rua Dr. José Luís Araújo, Nº 74
C.P._4435-154 Rio Tinto
Gondomar

Completion date: 05/ 2012

Cancer Counseling Center Proposal by EFFEKT

The winning project of a counselling centre by the Danish architects of EFFEKT atelier is designed as a group of seven smaller houses, arranged around two inner atria. The centre neighbours with a hospital in the town of Næstved, Denmark and its proximity allows for a mutual contact. The centre creates multi purpose spaces with its disposition. Library, kitchen, counselling spaces, clubhouses, shop, gym and other amenities were put up for the comfort of the guests.

Individual buildings are distinguished from the other hospital objects by their sadle roofs of different heights and building materials. The main inspiration for the designers was the centre Maggie. Its philosophy rests in belief, that architecture can help people feel better and that innovative spaces can inspire healing. The main factors are quality of lighting, atmosphere, mood, colour and tone of the rooms and the amount of privacy and safety.

photos: a4d.lv

Young Disabled Modules and Workshop Pavillions by ///g.bang///

No one can pass by the new, bright red building of psychiatric centre in the Spanish Zaragoza, without having a closer look. The design by José Javier Gallard of the ///g.bang/// studio creates a new youth facilities connected with the original neuro-psychiatric centre, Nuestra Señora del Carmen, by an underground tunnel. The different pitches of roofs indicate different levels of mental activity that take place in those spaces. The steepest roofs house shared common rooms, the shallow gables shelter individual rooms of patients and staff quarters are located beneath flat roofs. The red powder-coated zinc sheets, which cover the whole facade, are interrupted only by frameless windows.

The historic ideas of strict separation of mental health facilities from the outside world are replaced by walls that can be opened up. A simple rectangular floor plan embodies a noble idea. A hospital – in latin “hospitare” means “to accept as a guest”. While highlighting the importance of groupwork and fellowship with people suffering from mental disorders, it strives for a seamless integration of its patients into society. The red color of the facility intentionally attracts attention and tries to break the prejudice, emphasize social work and, according to the author, makes the structure “more sexy”.

photos: archivenue.com

Maggies Centre by MJP Architects

MJP Architects residing in London have recently finished Magie Center, a care center for oncology patient. Situated on the premises of the Cheltenham hospital in the UK, it includes an original reception and a new floor with a woodden siding surrounded by a private garden. New extension features a large social room with a long table in its center and embrasures with seats alongside the walls. A fireplace and a kitchen are situated at one end of the room and another room for private sessions and therapies can be found behind them. Two semicircular rooms in thegarden can be used for private sessions and therapies as well. The purpose of the building is to provide a peaceful sanctuary as compared to the busy hospital and to grant an emotional and psychological support.

photos: dezeen.com