Bus station Hamburg by Blunck-Morgen Architekten

A central pedestrian bridge connects the newly built bus station in Hamburg Poppenbüttel with the rapid transit rail link and the park+ride car park. Hamburg’s elevated railway station is the first component in the process of restructuring and catering for disabled access at the local public transport hub Poppenbüttel. The thinking behind the design for the new ensemble was to create
an airborne sculpture.

The hovering wingshaped roof, with its 1800 m²-surface area, is the striking design element in the modernised bus station, and its light almost floating appearance makes a major impact. The flooring comprises only a few materials, which you might say ‘flow’ under the wing and further emphasise the suspended character of the roof. The sail itself is supported by steel
supports. ALUCOBOND® cladding, bent along two axes, merges seamlessly with the membrane surface.

Premises belonging to the Hamburg Elevated Railway are located under the mixture of wing and membrane roof as are toilet facilities, shops, break rooms for the drivers and waiting areas for the passengers. Eight bus bays are located around the island allowing buses to access them independently. The limited capacity of the old bus station, built in 1973, was the crucial
factor in prompting the modernisation.

Less than fifty years ago, only 20 000 passengers passed through Poppenbüttel every day; nowadays that figure has tripled. The bus transfer station has been transformed from a sheltered waiting area in the centre of Poppenbüttel into a flagship of public
transportation and urban planning. The Hamburg Architecture and Engineering Association (AIV e.v Hamburg) has awarded the bus station the title “Building of the Year 2009”. The jury particularly appreciated the lightness and transparency of the new building.

Architects: Blunck-Morgen Architekten Hamburg, WTM Ingenieure Hamburg,Martin Tamke, all Germany
Fabricator: BVG Blechverformungsges. mbH, Schwarzenbek, Germany & Brinkmann, Lemgo Brake, Germany
Construction: Tray Panels
Year of Construction: 2009
Product: ALUCOBOND® pure white 10
Photos: © www.archimages.de

Punggol Promenade by LOOK Architects

Architects of the LOOK Architects atelier designed a project for a 4,9 km long waterfront promenade, which will serve as a major pedestrian area for the future coastal town Punggol in Singapore. Their design includes an entrance square near the planned beach, a pond with water lillies, fishing platforms extended over the water level, shaded resting spaces, observation deck, and bridges that connect individual canals. The project contributes towards improving the environment by using sustainable materials such as corten, GRC (a waterproof easy-to-install composite with glass fiber). The new Punggol promenade will offer its guests a pleasant space and a lot of opportunities for enjoying their free time.

photo: skyscrapercity.com

Sulzberg-Thal Fire Station by Dietrich Untertrifaller

In 2008 the architects of the Austrian group Dietrich Untertrifaller won a design contest for a fire station, which was recently completed. The station is situated on the outskirts of Sulzberg in the western region of Austria, characteristic by a traditional rustic architecture. Mass of the building is clad in silver fir and rises above the downward sloping landscape, culminating in a tower with glass on two sides that enables views of the station and the surrounding terrain.

The building is visibly divided into a garage with a control room accessible from a courtyard and the remaining spaces, grouped together according to their height and warmth. The control room is located on an elevated level with a view of the garage, courtyard and crew entry. The upper floor is filled with classroom, local archive and an office.

photos: inhabitat.com

High Line by Diller Scofidio + Renfro

High Line is a 2.4km long part of a former freight railroad stretching over Manhattan. It was built in 1930 as a part of West Side Improvement project for enhancing the infrastructure. It was elevated 9m in the air, therefore it elimininated dangerous trains off the streets of Manhattan. Due to the increase in interstate ground cargo transport in the fifties the train transportation came to a halt in 1980. In 1992 a court ordered demolishion of the railroad remnants. The sight of the rusty tracks covered with wildflowers, grass and even trees caught the attention of a group of local artists who sprung a campain against the destruction.

Joshua David and Robert Hammond founded a community Friends of the High Line (FHL) and started a New York City funded competition. Winning design came from the architects Diller Scofidio + Renfro and will be completed in this year but is open for public since 2009. The park is embodied by an integration of naturalistic landscape (in cooperation with landscape architect James Field) and meandering concrete pathways.

photos: architectuul.com