Enlargement National German Library by Gabriele Glöckler

The fourth extension of the German NationalLibrary in Leipzig is bold and unconventional.According to the architect, Gabriele Glöckler:“The concept ‘envelope– cover – contents’translates the function of the building into architecture.“Function creates form”, is the architect’smotto. “The contents are protectedby a compact cover around the repositoryarea. A lighter envelope forms the exteriorshell and connects the separate areas”, sheexplains. “Allusion is made to both Leipzig’smusical tradition and the German Music Archivesby using façade elements in graduatedtones of red to interpret Bach’s GoldbergVariation number four.” The first two annexesstretch out behind the façade of the GermanLibrary, built in 1912 by Oskar Pusch. In1982, however, the GDR, set a dry, windowlesscomplex consisting of five high towersslightly apart from the historic building. Thenew extension now closes this gap and linksthe neo-classical rectangular building, renderedless severe by Viennese art-nouveaunuances, with the book towers to form awhole entity. The new extension means thethree very different building styles now interactwith one another. An overall surface of14.000 square meters now shelters the GermanMusic Archive, previously in Berlin, andthe German Book and Writing Museum. Theenormous surface area is spread over ninefloors, three of which were built underground.Back on the surface, the transparent extensionis truly compelling. The ground floorserves as permanent or special exhibitionspace. Above the vitreous foyer the four mainfloors are clad with a silver envelope made ofALUCOBOND®.

Project: Enlargement National German Library, Leipzig, Germany
Design: Gabriele Glöckler
Planning & Realisation: Arbeitsgemeinschaft Gabriele Glöckler | ZSP Architekten, Germany
Fabricator/Installer: Fa. Aluform, Bad Rappenau, Germany
Fa. Henke, Dresden, Germany
Year of Construction: 2011
Product: ALUCOBOND® Brillant Metallic & Pure White 10
Photos: Gabriele Glöckler – Photographer: Maix Mayer

source: 3AComposites.com

Daegu Gosan Public Library

The cultural importance of the public library lies within the inherent power of the knowledge which it holds. This
knowledge can be a significant life-altering force for the patrons of the library and furthermore within the larger community which it serves. The methods by which this information is contained and transmittedare continually evolving, yet the correlation between access to such information andissues such as upward social mobility and increased life opportunity are evident. The DaeguGosan Public Library, like many libraries, stands as the physical manifestation of the concept of shared knowledge. As such, it is temple of knowledge, honoring the book as the foundation media of information communication, and making way for the new learning trends that result from the current digital movement. The library provides opportunities for intellectual trade and growth both analog and digital within the Suseong-gu community. Furthermore, itcelebrates Daegu as a place rich with culture and an evolving demographic that places high value on the acquisition ofknowledge.

Similar to the temples of the varied religions, the Gosan Library celebrates a particular belief system, a particular
way life, the belief in the power and importance of knowledge. The library offers the opportunity for intellectual
and cultural exchange in ways both traditional as well as those less often associated with the library typology. The
book stacks are consolidated into a single mass. The clear glass object creates an activated tribute to printed
literature as the foundation of information transmission. In honoring the written and bound knowledge in this way, a
more open floor plan is created for related program uses. The digital data space, reading room, children’s area and
other programs flow off of a large atrium space providinga more flexible environment for exchange. These spacesare
hence able to able to adapt to the evolving digital media to maintain a quality learning environment.

The Gosan Library is also the cultural hub with the area. Its proximity to the local subway station and a large
public park make it a prime location for cultural exchange. Both passive and formal manners of interaction are
facilitated by this public space. To reinforce this the northeast corner of the site pulls the landscape from the
park under the building, extending the public space into the site. The resulting plaza creates a partially covered
space which will be utilized and activated by the local communities. This sunken garden provides valuable natural
daylight to the building functions located below grade. The life-long learning center and multi-purpose spaces
surround this plaza providing easy access for the community. Additional terraces at the second level reading area and
the roof connect the building back to the park and existing context.

Location: Daegu, Korea
Area: 3200 mk
Year: 2012
Architects: ŁukaszWawrzeńczyk, Frisly Colop Morales, Jason Easter, Adrian Yau

source: onebynine.com

Ballyroan library by Box Architecture

The library was built in the 1980’s and served the community well over the past decades. However the library became outdated, in need of upgrading and became too small to deal with the collection of resources available to the community for reference or borrowing. After much consideration the existing building was demolished and rebuilt, doubling the size of the original library. A complete rebuild was deemed quicker, less disruptive, economic and a better environmentally sustainable solution.

The new building is part single and part two storey, two new entrances are provided, one to the north, accessed from Orchardstown Avenue, and one to the south, accessed via Orchardstown Villas, giving access into a new double height internal street. This new internal street will be used for large exhibitions, book borrowing and returns, readings, gatherings and to allow unrestricted access to information in a range formats, sources. The lower section of the northern two storey element houses the main book and reading facilities for adults and children. A timber lining denotes the public elements and snakes in and out of these areas clearly defining public and private areas.

The timber elements, within the exhibition area in particular, can be opened and closed to adapt to the user’s needs. A staff office is provided at ground floor for ease of access and monitoring. Two seminar rooms can be divided into separate entities of varying sizes allowing for flexibility but also allows for internet access for either singular use or in a class arrangement to maximize computer usage. Toilet facilities and other associated services elements are located in this area.

On the other side of the internal street a large reading room is accessed through a series of concrete fins and a change in the ceiling heights denotes a quieter area. The layout of furniture can be arranged to suit the demographics of the users with loose furniture on casters positioned in varying layouts to suit varying needs. The reading room is open plan, lit from above by means of roof lights with more intimate reading areas off the main space in the form of oriel windows – some singular and others larger overlooking the adjoining context, these can be used as places to study, sit or read.

A children’s area is located to the south of the ground floor with children’s furniture, books and computers as well as a storytelling area, this space can be closed off completely if required. The entire building is Wi-Fi enabled and study areas are spread throughout the main reading room.

Access to the first floor is by a public staircase or by lift. Upstairs is a ‘Memory Room’ holding heritage and local studies resources, which will serve as a research space for all. The main staff facilities and book storage are located on this level. The car park to the south was remodeled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read. The area between the road and the oriel windows is landscaped to provide a buffer zone between the building and road.

The new Library is provides a rich spatial experience to users from all parts of the local community, broadening the scope of the library beyond the provision of book lending to that of a community learning and information resource suitable for the 21st century citizen.

BALLYROAN LIBRARY – Dublin – Ireland – 2013
Box Architecture – Director: Gary Mongey, Dublin, Ireland

source: box.ie

MedaTeca by Alterstudio Partners

MedaTeca is the new cultural hub of Meda, a town in the Monza e Brianza province in northern Italy, created by the Italian office Alterstudio Partners. This centre offers 1900 m² of culture, information technology and leisure activities as one of the thirty libraries of the BrianzaBiblioteche network. You can find and borrow more than 40 000 volumes of books. Returning them is easy and can be done at the convenient self-service drop-off point in front of the building.

Realisation of this cultural centre has focused on renovation and expansion of the original two storey building, which had stood unfinished in the central area of the town for twenty years. The architects doubled its volume and reconstructed its facade, utilizing materials, colours and large windows that enhance its communication with its surroundings and attract the public inside. The most expressive element of the facade is its insulated red aluminium casing.

photo: abacoforniture.com

UCLA Charles E. Young Library by Perkins+Will

A research library of University of California in Los Angeles was built in the sixties by the architects A. Quincy Jones and Frederick E. Emmons. Since then it had been subject to numerous enhancements ranging from a new surface finish to wider landscaping modifications. Its latest renovation was done by the Perkins+Will architects and focused on a significant upgrade in the energy efficiency, technology, functionality and spatial composition.

The quality of academic libraries is no longer determined by the size of its collection of literature, but mainly by the accessibility of materials, sources, services and options that it provides for their users. Therefore the study areas and offices were equipped with new digital technologies. The architects opened the building up in order to provide natural lighting to the interior and installed wind turbine powered energy sources and implemented a recycling program.

photos: inhabitat.com

Vennesla Library and Culture House by Helen & Hard

Helen & Hard – that is the name of a Norwegian architectonic studio that has recently finished a multifunctional building in the town of Vennesla, Norway. This building encompasses – above all – a library, meeting rooms and administration spaces, which tie up to an existing community house and an educational center. The complex was designed in a way that allows inclusion of all public services.

In principle, they are three buildings connected into one, where a completely new building is the library. The main aim of the authors was to create an unrestrained hybrid structure which would be, at the same time, a wooden building fulfilling all the technical criteria and visually connecting all the parts. The library, which is the central space, consists of 27 ribs made out of prefabricated glued fibre-glass and wooden elements.

The ribs also form a roofing, and every one of them has an inward-facing bookshelf. Facades of this building differentiate according to their placement, meaning that, for example, the entrance part is soft with a logia built using the aforementioned ribs, while other sides are mostly covered with bond shackles that prohibit overheating of the interior. This public building was devised with energy consumption in mind.

photos: contemporist.com

Chicago’s Poetry Foundation

The Poetry Foundation project is a work of Chicago based architects of John Ronan Architects. The building is located in the largest city of Illinois – Chicago. The project creates a space for a library, exhibitions and offices of Poetry Magazine. The volume of the buildng is made of multiple layers. Visitors are encouraged to move through them and feel the different atmospheres and moods. The building is accessible from an inner garden, where the guests are greeted by a double height library, which invites them into the literary world.

A gallery is situated on the ground floor and offers a space for various performances. Office premises can be found on the second floor. The external layer of the building is created by a protective perforated screen, which also enables pedestrians to see inside and offers inviting views of the garden.

photos: inhabitat.com

Nam June Paik cultural centre library

On the 15th of April 2011 the American architectonic studio NHDM opened for public their new library in the Nam June Paik cultural centre in Yong-In, South Korea. The aim of the project was to create a multi-purpose space, and its execution was indeed quite extraordinary. The centre of a spatious room is dominated by a cube, which is a library by itself. It offers bookshelves from the outside, but there is also an inner, multimedial and more private space hidden inside the cube.

The whole object is transparent so it is possible for guests inside to see outside and reverse. The inner space, dubbed „The Library Machine“ contains all historical and contemporary materials regarding Nam June Paik and its art. All accessible by public and/or scientists for further research. The materials do not contain only books, but are rather a mass of information stored on paper, video clips and even a rare collection of Fluxus recordings.

photo: domusweb.it

Medical Library Oasis by HPP architects

Two years after commencing the construction of a Medical Library for the University of Heinrich Heine and the University Clinic in Dusseldorf, Germany, the building is successfully completed. The library is supposed to bring a novel and fresh impulse to the area and is a part of a project to reorganize an revitalize the whole campus. Authors of the building are the HPP Architects group. The name (Oasis) conjures up a sense of longing and is a clever wordplay at the same time.

The ideological concepts of improving education that stand behind this building form an acronym O.A.S.E. in German. Library is a place, where students and teachers alike spend their time and gain new knowledge, inspiration and socialize. The 38m high construction resembles a capillary system as a symbol of the flow of information. This idea is apparent not only on the outer facade but is reflected dynamically in the interior as well.

photos: plusmood.com

Taltal Public Library

In Taltal, on the south of the Chilean province Antofagasta, a public library by the atelier Murúa-Valenzuela was recently finished. The library is situated on the main square, linked to the recently restored historical theatre Alhambra. The parcel, upon which the library stands, is over 40 metres long and is adjacent to the square with a side 7 metres wide. The long and narrow shape of the plot defined the spatial organisation of the interior. Varying functions of the library were divided into three levels with different heights, depending on the types and purposes of the rooms.

An inner courtyard, separating public spaces from workrooms and studies, can be found. Lighting of the three storey object was made possible by the use of extensive skylights. The library is 7 metres high and therefore dominates the street in comparison to the neighboring single-storey objects. The side walls of the object are due to the different heights exposed and therefore the architects focused on their design. An ornamental facade of a natural sand-like color is supplemented by a white skylight crown.

photos: thesuperslice.com

Liyuan Library by Li Xiaodong Atelier

The Liyuan Library project by the studio Li Xiaodon Atelier is a recent addition to the pictoresque village Huairou on the outskirts of Peking. Besides enriching the village with acces to public library and a place to study, read and meditate, the authors intended to point out the beauty of the local landscape and highlight its quality. Therefore, they decided to situate the building into a unique charming environment of a nearby mountain, merely 5 minutes away from the centre of the village. Visitors can take a pleasant walk towards the library to clear their heads and prepare for a deeper relaxation or education.

The charm of the nature all around is enhanced by the structure unobtrusively, as if it humbled before nature’s grandeur. This harmonizing effect is achieved by thoughtful division of the mass of the building and ingenious choice of materials. After analyzing local resources, the villagers discovered an abundance of wooden twigs, lacing almost every local house. They gathered this traditional material throughout a year and used it in an untraditional way on the outer housing of the library to create a delicate texture.

photos: contemporist.com

Musashino Art University Library

The library project of one reputable art school in Japan Musashino Art University comes from the architecture studio of also reputable Japanese architect Sou Fujimoto. Except the new library building the project also includes conversion of the original building into an art gallery. The library with its collection of 200 000 pieces takes two floors with the overall area of 6 500m2. Half of the collection is placed in the open archives, the rest is stored in the deposits. The concept of the library is based on spiraling arrangement of bookshelves. The impression of never-ending forest of books is created with the help of 9meters high walls which are interrupted by large openings. The spiraling shape of bookshelves covers the entire area and creates an outer wall which synchronizes the appearance of the building with its interior. The construction system consists of steel frames and ferroconcrete.

photos: abitare.it

The Spiraling Library

The design is an extension of the National Library of Austria from the Beijing-based architect Chris Prechteck. It is located close to the castle in Wien and contains a number of cultural facilities, creative studios, restaurants and shops. The spiraling structure offers 1 200 square meters of exhibition space as well as 600 square meters of underground multifunctional space. The spiraling structure features a mosaic form of crystal-like excisions along its body, allowing natural daylight to filter through to the interior. The movement of pedestrians in the streets has not been affected in any way. It creates some kind of an arch and the roof functions also as a garden. The solid structure offers at every point a different spatial experience and intuitively leads the visitors to the entrance hall.

photos: mymodernmet.com