Paläon by Holzer Kobler Architekturen

Paläon is located at the edge of the town of Schöningen and its open-cast lignite mine, lies the site of a remarkable, world-famous Stone-Age find: the Schöningen Spears – the oldest ever hunting weapons used by man. It is now also home to the new and emblematic research and experience centre, visible from far around. The building conveys the location’s
importance as an archaeological site by rising above the natural topography like layered earth. Its futuristic shape stems from the horizontal landscape; and indeed, the building’s volume, ground plan and section are defined by references to the landscape and lines of sight. The slightly offset contours create subtly different internal and external spaces.

Designed with precision and clad with reflective ALUCOBOND®, the volume mirrors the landscape. The large, deeply incised window openings are reminiscent of shadows on the building and underscore the expressive dynamism of the architecture. These same windows frame views of the nearby woods and wild horses and, further afield, the mine and the site of the find. The extended axes of the building stretch out like linear tracks into the landscape, linking up,
synapse-like, with the system of paths in the surrounding parklands.

Project: Paläon – New research and experience centre Schöningen, Germany
Architect: Holzer Kobler Architekturen Berlin, Zürich
pbr AG and Topotek1-landscape architecture
Fabricator: HMF, Hübener + Möws, Jerchel, Germany
Year of Construction: 2013
Product: ALUCOBOND® naturAL Reflect
Photos: Jan Bitter

source: 3AComposites.com

Reflective Monolith by Holzer Kobler Architekturen

Located at the edge of the town of Schöningen and its open-cast lignite mine, lies the site of a remarkable, world-famous Stone-Age find: the Schöningen Spears – the oldest ever hunting weapons used by man. It is now also home to Paläon, a new and emblematic research and experience centre, visible from far around. The building conveys the location’s importance as an archaeological site by rising above the natural topography like layered earth.

Its futuristic shape stems from the horizontal landscape; and indeed, the building’s volume, ground plan and section are defined by references to the landscape and lines of sight. The slightly offset contours create subtly different internal and external spaces. Designed with precision and clad with reflective ALUCOBOND®, the volume mirrors the landscape.

The large, deeply incised window openings are reminiscent of shadows on the building and underscore the expressive dynamism of the architecture. These same windows frame views of the nearby woods and wild horses and, further afield, the mine and the site of the find. The extended axes of the building stretch out like linear tracks into the landscape, linking up, synapse-like, with the system of paths in the surrounding parklands.

Project: Paläon – New research and experience centre Schöningen, Germany
Architect: Holzer Kobler Architekturen Berlin, Zürich
pbr AG and Topotek1-landscape architecture
Fabricator: HMF, Hübener + Möws, Jerchel, Germany
Year of Construction: 2013
Product: ALUCOBOND® naturAL Reflect
Photos: Jan Bitter

ROTS by Andrea Vattovani Architecture

Back2rots. It is a concept of a new working environment for young people. We develop first of all a program in which we decided what we wanted to reach and who was our target. After a initial research the decision was to develop a sort of big creative block in which young talented people could find everything they need to be creative and to make their dreams real having all tools they could need.

Program. We chose a group of single studios like ateliers with at least two sizes. In the studios one or more artist (designer architects painter or creative…) can rent one alone or with a group of colleagues depending on their needs and budget. In order to offer the studio users everything could be needed, we tough was necessary to add in our program work laboratory with machinery as laser cutter, 3d plotter and so on, also one auditorium for the presentations and different exhibition spaces for different needs, a place to meditate and one to relax in this case a coffee shop. History. We felt we had to start from the site. First of all there is the silo and we wanted to support it and learn from it so we felt right away the silo would have strongly influenced the project. Than the Red Tory, a packaging company so that the logical consequences was to develop the whole concept as kind of monument to the historical function the site had, package so boxes. We also another important tough that another element was really important: the water basin that grew naturally trough raining water.

Icons. The following step was a logical consequences of our toughs. First we removed the water and as symbol of the old element we replaced it with glass. Under this glass we created a basement with all workshops and working spaces to have the optimal day light to work on machinery. Than we packed (properly packed) our room program in many boxes and develop a system of singular units around 100m2 and just “put” them in a chaotic way on the site. But we felt right away we had to order this complete chaos and we piled the boxes in 3 towers. The silos came right away back in the game and as we knew from the beginning it would influence the project we understood we should symbolically extend the silo to the sky. So we re-order once again our boxes and made them practically twist around the silo creating 3 spiral towers. This twist allowed us to achieve also other two elements, first we could create terraces for every unit and the second could create a vertical promenade to the top of the towers like in shopping street.

Public Terraces. We wanted also to claim exercise and movement in order to keep also the body fit in this community. That’s why we developed stairs and terraces in order to walk to the top of the building where every person could enjoy the view but also on the terraces admire “like in a shopping street” the windows of every atelier where everybody could present their work. In addition for heavy weights ad impaired users a spiral elevator derived from the factories systems was tough as solution.
Ruins. We let the houses as they are. The two pavilion/houses that at the moment are completely abandoned are a kind of special memory for the site. Since China is changing so rapidly and a lot is being replaced we decided to re-use the two building in a special way. We decided to create meeting spaces, exhibition spaces and party spots especially for the good season leaving as much as possible as it is. SO we just had a parapet and less more only to keep it the same as before and have it as memory of the past.

Final. The final design propose 2843 m2 for the basement workshop space with adjacent storage room, toilets and cafeterias. This space together also with the 450 m2 auditorium is tough for big presentations and exhibitions where the creative minds could present their work by re-organizing the open space. Over that the silo, in which we decided to create a meditation garden to seek for inspiring moments. The tower itself is made of the ateliers divided in 31 single unit with 100m2 and 17 double unit with 220m2. At the top of the tower on the 20th floor there is a permanent exhibition space for the ateliers but also for small presentations and conferences and a skybar with beautiful view over the city. On the roof top there is also a panoramic terrace which allow everybody to climb up and enjoy an open view on 360° of Guangzhou.

source: Andrea Vattovani Architecture

Macarena Cybercentre by Mediomundo

In these times of computer mediated communication, the Spanish architects of Medio Mundo Arquitectos were asked by the municipality of Seville, Spain to create a centre of information technologies. This place should enable access to these technologies for people of the town and create a new space for friendly encounters. The project is surrounded a number of eight storey high block of flats, where a basketball court stood formerly.

For economic reasons, the architects meant to give the object the simplest form reflecting the unique function of the buildings. The centre is surrounded by patches of grass divided by walkways leading towards the entrance. A multifunctional hall and a caffee is located on the first floor. The second, clad in red painted steel is occupied by administrative spaces, storehouse and two additional multifunctional rooms. A huge terrace rests upon the roof of the building protected by red perforated metal sheets and offering pleasant views of a nearby river.

photos: tribotech.livejournal.com

Telecommunications Tower in Çamlica hill by RTA office

We believe that the success of the idea goes through the way we understand “¨The site”. Our proposal comes in response to this wonderful and strategic point that has to rise up the Telecommunications Tower that the City of Istanbul plans to build.

The beauty of Istanbul, and this particular place is due, largely, to the environment, the landscape, the Bosporus, the Marmara Sea, the Black sea, the Golden Horn, the nearby mountains… it´s the bridge between Europe and Asia, cultures and continents come together here, in history this landscape has starred important moments. Indeed, few cities enjoy more favorable natural conditions.

The topography of mountains in the Asian side of Istanbul ends in the mountains of Çamlica, the gravitational center of Istanbul. It is the center of population density of more than 15 million, and that revolves around this center.
From the site, the view shows the city and the landscape with all those geographical features contained in the manuals: bays, islands, beaches, rivers, mountains. Through history, Istanbul is characterized by the respect for the geography in which it sits.

For this reason the natural landscape has not to be swallowed by the architecture; our proposal offers an end to the conquest of the buildings and artifacts here. That is why we should not build any kind of building, but an object that clearly reveals the natural attributes of the place. Our proposal is simple and in a natural way, as an element that does not belong to the city, but belongs to the landscape. Maybe we’re talking about a minaret sculpted by the wind? Maybe we’re talking about a twenty-first century lighthouse? Or maybe not. We leave the citizen freely to find the object identified.

Body: The body it is formalized by the sum of a core + program (functions).
The body has mainly a structural and technical role: stands the tower and carries MEP + vertical transportation

Skin: The main characteristics of the skin are:

a) The thread: The thread is a flexible element. The sum of threads constitutes a flexible dress that adapts to the body (core + program) and gives shape to the tower.

b) Floor plan flexibility: The shape of the dress varies (and also the size of the floor plan) to allow the different functions in the tower.

c) Modeled by the Wind: The tower is related to the wind. It not only works thanks to the energy of the wind but its final appearance resembles an element that had been shaped by the wind.

Texture: the texture changes pending on the distance in which the observer is located. It looks like a solid form from the distance and transforms into a mesh when the observer approaches to the tower.
Light: The skin allows to located lights inside of it. We have several options for the light effects of the tower. To highlight the core using inverse LEDS or to high light the shape placing led inside the skin.

Location: Istanbul, Turkey
Total land area: 14.000 m²
Total building area: 21.556 m²
Height: Height of the tower + Height of the antenna equipment = 225.50 m + 130 m
Completion Date: 2011 project
Landscape Design: Santiago Parramón, RTA-Office in collaboration with Dome Partners
Architecture Design: Santiago Parramón, RTA-Office in collaboration with Dome Partners
Photography: All images courtesy of RTA-Office
Client: Istanbul Metropolitan Municipality
inverse LEDS or to high light the shape placing led inside the skin.

source: rta-office.com

Klong Toey Community Lantern by TYIN tegnestue Architects

Klong Toey is one of the biggest and oldest areas of informal dwellings in Bangkok. An estimate of more than 140,000 people live here, mostly in unsuitable conditions without any tenure rights or government support. The area suffers by a lack of public service such as medical care or affordable education, and also by almost inexistent infrastructure, sanitation and electricity. The constantly rising drug problems impact the social environment along with a high rate of unemployment, violence and criminality. The main content of the TYIN TegnestueArchitects project is a football court and a multifunctional playground. At the same time, it functions as a tool for solving some of the local problems.

This small step is a part of a planned larger „leap“ in developement. A year of preparations preceded the three weeks of construction. During this period, the project team cooperated with the community through discussions, workshops and public meetings. The design of the structure combines several core ideas and concepts and embodies several functions that were missing in the area until now – new basketball hoops, public performance stages, meeting places, climbing walls and new seating places. The cooperation of professionals with the local Thai community radically increases the chances for success of achieving and maintaining positive social change.

photos: e-architect.co.uk