Exhibition Children’s Illustration by Pedro Cabrito + Isabel Diniz

Ilustrarte 14, Biennial International Exhibition of Children’s Books Illustration
For this Ilustrarte 14, we have crossed illustration for children with the playful and creative dimension of the act of playing, in a solution that explores the formal features of the famous colorful toy blocks, timeless in its simplicity and potential for discovery.
It is noteworthy that the first concept model has been literally assembled using a set of blocks bought at a toy store.

These objects remain recognizable and communicative, extracted from the everyday iconography, transforming banal into an exercise that brings us closer to the creative process of illustrating.
Starting from this basic vocabulary of prismatic elements, we decided to associate a new material – high density foam – with an appealing sensory quality, inducing a tactile experience and a playful interaction, in brief, stimulating imagination and participation.
The 150 illustrations are thus shown in sets of foam blocks provisionally grouped, combined and recombined in a purely recreational logic, extending the graphic game of the illustrations to a volumetric game that transforms space and defies our desire to play.

Exhibition Design: Pedro Cabrito + Isabel Diniz architects
Curators: Ju Godinho, Eduardo Filipe
Graphic Design: Silvadesigners
Constructor: Eurostand
Organization and Production: Ver Pra Ler / EDP Foundation
Location: Museum of Electricity, Central Tejo, Lisbon
Dates: 17th January – 13th April 2014

source: joaomorgado.com

Pak Tsz Lane Park by Ronald Lu & Partners

Pak Tsz Lane Park has been created to bring a forgotten space, and the history embodied within it, back into contemporary Hong Kong life. The opening of the park in 2011 commemorates this place as the breeding ground to the Xinhai Revolution during its centenary year. As an inner courtyard park within a block of four busy streets criss-crossed by alleys, the space has been largely unnoticed, but was formerly the adjoining site of the revolutionary Furen Society which influenced the course of modern Chinese history through four vital events between 1890s and 1911.Fascinated by the intricacy of this residual urban space, and through the park design, Ronald Lu & Partners intends to recreate the experience of secrecy in the intimate network of alleys and former houses on the site.

The design responds to the terraced conditions and multiple access alleys, providing a new snaking granite-paved ramp route through the terraced landscape.

Ronald Lu & Partners has created a tree-covered park and outdoor terraced and ramped gallery through three main elements that navigate the site’s history including a feature pavilion, four exhibition ‘garden rooms’, and educational children’s play area.

A feature pavilion near the main access provides shelter and views across the park. The five-metre high feature pavilion recalls the former urban fabric at this site. Steel skeleton clad with recycled timber and hollowed Chinese characters set out the revolutionary society’s declaration. On the ground in front, laid granite pavers embedded with the Society’s original English mission statement in steel letters.

The four ‘garden rooms’, bounded with pure white framed walls, inscribe the former lots and highlight chronologically four major revolutionary events.

The educational playground, which is located at the upper southeast terrace, is unprecedentedly incorporated history with play elements. As a multi-sensory discovery experience, the area includes a floor game where children connect maze-like graphics to historic events displayed on pictorial wheels. Talk tubes at the centre of the wheels allow the children to whisper back to the person standing at the origin of the maze.

The park is intentionally lean and green in design, minimizing changes to the site’s old stepped topography. Existing trees are conserved and coupled with new trees giving an overall 25% green ground coverage and 70% canopy coverage.

An old residential well discovered during construction was also retained in-situ adding interest to the park. Visitors and locals as well as young and old can traverse time through space, or simply take rest and contemplate in this hidden urban oasis.

Architect: Ronald Lu & Partners
Project Name: Revitalization of Pak Tsz Lane Park
Location: Central, Hong Kong
Design Team: Eugene Ching, Belinda Law, Gary Pang, Keith Ng
Completion Date: October 2011
Site Area: 880 sq.m
Client/Owner: Leisure and Cultural Services Department, HKSARG
Award: Design for Asia (Bronze) 2013

source: rlphk.com

./birdie – cry baby! by ./studio3

This spring first-year students of the ./studio3 (Institute for Experimental Architecture, Innsbruck – Prof.Volker Giencke) realized ./birdie. This accessible architectural installation is a vibrant interface in the middle of the surrounding ancient city ensemble of Innsbruck (Austria).

Within only two months, 36 first-year students completed this 1:1 architecture project – from idea to conception, from a sketch to a built environment, from prototype to structure.

By developing the project ./birdie the students managed to transform an unused green space in the heart of the city into a visible and tangible new site. As a physical infrastructure, a stage and a conceptual space ./birdie evokes discussion about this specific urban site and public space in general.

75 truss joints and 270 steel tubes form the 16m long roof; 3 tons of steel were bolted to an irregular space frame; underneath a textile skin was stretched giving ./birdie its horizon.
The floor responds to the soft curve of the roof membrane with a slightly curved landscape, which was built using a simple planked wood stud construction. All elements were prefabricated by the students and assembled on site.

During the summer the students run the pavilion, initiate events and generate a new venue for everyone. When ./birdie illuminates and starts to sing, it acts as a magnet.

Local residents meet tourists, high culture meets subculture -./birdie is a vibrant interface, nestled in the middle of the ancient city ensemble of Innsbruck, with the Imperial Palace and the National Theatre. If a passerby enters ./birdie they become the protagonist, ./birdie becomes the stage, the urban environment becomes the auditorium. While resting under the large translucent roof, one can see birdie breathing in the wind. And as the sunlight shines through, the shadows illuminate the complex construction behind it.

Only its11 ground anchors prevent ./birdie from taking off.

“Space is only noise that you can see.” Nicolas Jaar

studio: ./studio3 (Institute for Experimental Architecture, Innsbruck – Prof.Volker Giencke)
project name: ./birdie – cry baby!
description:
In spring 2013, the ./studio3 (Institute for Experimental Architecture, Innsbruck – Prof.Volker Giencke) realized, in collaboration with columbosnext and the Heart of Noise Festival, the accessible architectural installation “./birdie – Cry baby!”.

The Dune by Déri Design

“The Dune” was a semi-circular stage with a 36 meter LED showing abstract animations. The wide and inviting feel was enhanced by a progressive animation specially designed for the stand, carrying the emotional message throughout the complete hall with an impressive long-range visibility .

Within the Dune, there were sitting areas with interactive displays, highly appreciated by visitors for working or relaxing on site. A series of interactive “trefoil”-pods delivered detailed information on four synchronized screens.

In addition to the LED stage, there was a wide Hybrid-Racing area focussing on the Le Mans 24h race. While the Wave had a calm, harmonic design, this area created a complete contrast to it,
with hard polygonal edges and a fierce red colour dominating.

Visitors enjoyed a lively experience of Le Mans through a combination of powerful design elements, playful interactions and a dramatic documentary of the 2012 race.

Concept, design and communication (animations, films, interactive) by Déri Design.
Realisation, construction, engineering and logistics by b+s Exhibitions.
Photography: H.G. Esch.

HANS-house by MODO Architecture

Architects of the MONDO Architecture atelier based in Melbourne completed their project of a family house that belongs to a young family on the suburbs of Aberfeldie, north-west of Melbourne, Australia. The project, dubbed Hans House, offers residential spaces that allow free transitions between inside and outside. The mass of the house on the ground level defines the yard and provides privacy. The living spaces are separated from the yard by a large sliding glass wall and a different height level which created a seating option. Part of the ground level is also sheltered by a two-storey timber-clad object, where the living quarters of the house are located. Children’s rooms with views over the city are located on the second storey, along with a workroom protected by a large treetop.

photos: www10.aeccafe.com

Sandworm by Casagrande Laboratory

The sandworm is a work of art of the Finnish environmental artist and architect Marco Casagrande. On the sandy dunes of Wenduine shore, Belgium, this construction commemorates the fourth Triennial of Contemporary Art by the Sea, Beaufort04, which has become an inherent part of Belgian cultural life. The organic instalment is 45 m long, 10 m wide and its height is variable.

Made of willow branches and sand by traditional technique of weaving the branches around wooden arches, it offers an extraordinary retreat from the sun, spiced up with an amazing visual experience. The project was developed by Casagrande’ s team in four weeks, during which they collaborated with willow experts and created a „fragile architecture“ – a man made construction that aims to become a part of nature by its flexibility and organic figure.

photo: designboom.com

Domkyrkoforum by Carmen Izquierdo

Swedish architect Carmen Izquierdo is the author of a project for a cathedral forum in the city of Lund in southern Sweden. The forum is situated in the centre of the city next to the cathedral. The idea of the new project was to blend into the existing structure of the area with respect to the scale of the historical buildings around it. The shape of the building defines new public spaces such as an entry courtyard facing towards the Kyrkogatan street, an entry passage across the cathedral and a triangle shaped square facing the Kungsgatan street. Besides creating pleasant exterior spaces the architects have focused on designing an inner atrium and a yard lined by the existing buildings.

The entry hall of the object, boasting generous proportions, was intended to be a meeting place offering its spaces for various activities such as exhibitions. The two storey atrium permeates sunlight into the parter and optically connects the public spaces with other functions of the second floor of the object. The new forum also houses an auditorium with a roof window facing two towers of the cathedral. The facade of the forum is made of a brass alloy – a natural material with a lively process of aging.

Photo: arkitektur.se

Luminous Windscape Pavilion by nARCHITECTS

A subtle pavilion stretched between limestone walls of a medieval castle in a historic French town of Lacoste was a work of art by the New York based office nARCHITECTS. A temporary construction resembling a spider web found its use as a local cultural venue and a gathering place. Main structural elements were white plastic tubes, aluminium reinforcements and 50km of polypropylene thread woven into the walls of the pavilion. Its surface was ever changing, according to the direction of the wind.

The visitors could observe the gentle ripples and even listen to the sounds that the stronger wind made when passing through. Besides providing a place for relaxing and encounters, the pavilion housed many concerts, exhibitions and celebrations. Its beautiful atmospheric lightning in the evening hours, was visible from afar.

photo: tistory.com

Portable Fishing Hut by Gartnerfuglen

Gartnerfuhlen is a recetnly formed Norwegian architectonic group, which created a truly unusual project – a portable single person fishing hut, characteristic by walls of ice. The whole construction, resembling a traditional house with a saddle roof, is made of wood, enabling its mobility. A single person is able to carry the hut around and the construct it under one minute. The walls and the roof are empty during the transport, but once constructed, they are filled with snow, which gradually turns into ice.

During the summer, climbing plants and vines can be used to grow around the framework and literally merge the hut with the nature. It also has little stilts, which are buried into snow and raise the hut above the cold ground. The inner space, large enough for a single adult, offers shelter from the cold winds. Since the walls are transparent, in the candle-lit evening the whole hut reminds of a large lantern.

photo: ecofriend.com

Red Bull Music Academy by Langarita-Navarro Arquitectos

The centre of contemporary art Matadero in Madrid, Spain, hosted an amazing musical event Red Bull Music Academy during the September and November 2011. It sheltered concerts, audiovisual projections and various other creative workshops. The spaces for this event were prepared by the young architects of Langarita-Navarro Arquitectos. A large object with steel framework, concrete facade and a working infrastructure ready for unexpected scenarios was dedicated for this purpose.

The architects created a design with suitable acoustic and technical conditions, which amplifies the artistic experience of the participants. Taking the restricted budget and time constrains into account, the architects strived for a simplistic solution, with further spatial reorganisation possibilities. The design consists of several pavillions, with walls made of bags of soil, which also serve as acoustic isolation and provide spaces for offices, rehearsal rooms, recording studio, conference rooms, radio station and a lounge with refreshment.

photo: legohead.blog.com

Tiger and Turtle – Magic Mountain by Heike Mutter and Ulrich Genth

„Tiger and Turtle – Magic Mountain“ is the work of art by the German pair Heike Mutter and Ulrich Genth. The impressive 21 metres high sculpture in German Duisburg standing on the top of a hill is a reaction to regional development. Visitors are welcome to walk on the roller-coaster like structure and are rewarded with an impressive view of the landscape from its apex 45 metres above the land level. The dynamic convolution of the structure has become a part of the scenery. Glinting from afar it creates an impression of rapid speed and acceleration. From up close, the view reveals an endless loopy and winding staircase. Even though the visitors are free to walk along the seemingly uninterrupted walkway, their path is halted with an upside-down loop, which poses a physical barrier.

Tiger and Turtle are an reference to the speed and deadlock in the situations of problem solving and changes. The wavy set of stairs symbolises the local land and leads one through a manual rollercoaster experience, but the impassable loop evokes an unpleasant feeling of helpessness. The visitor scales the steep and winding paths of the construction which is perhaps ironically toying with the contrast of the dynamic idea of a rollercoaster and the stasis of the sculpture itself. LED-lighting is integrated into the railing of the whole structure, enabling access in the night as well as highlighting the whole work of art.

Photo: pulson.ru

Maison Plastique, Shelter Island Pavilion by Stamberg Aferiat Architecture


Peter Stamberg and Paul Aferiat of a New York based studio Stamberg Aferiat Architecture are the creators of Maison Plastique – a colorful cubist pavilion. It was created as their creative and residential sanctuary. The building is situated on the Shelter Island – the southern tip of Long Island. Two functionally differentiated parts are designated as a work space and residential space with a kitchen and are separated by a swimming pool.

The inspiriation for the blueprints of Maison Plastique was the masterpiece Pavilion Barcelona by Miesa van der Rohe (1929). Their intent was to use modernist style, which they are familliar with since their studies and to transform it according to the contemporary situation. „We have already seen a glass cube…“, stated authors and therefore they tried to come up with a more plastic design which is fluid and able to capture motion and at the same time trying to find order and avoid deconstruction.

Photo: homedsgn.com

Cardboard Pavilion

Spanish architect Hector Ruiz Velazquez has recently created the “Living Nature”, what is a pavilion located near by the Habitat Valencia in Spanish city of Valencia. This architect modifies traditional materials and creates angled shapes complementing interior space. While he was working at his last project, he discovered how light and space communicate by cardboard structure, which is big enough that visitors can enter through it and admire the beauty of the pavilion from the inside.

The interior of the pavilion is made of a series of recycled cardboard boxes. Linear form of the pavilion transforms individual boxes into bricks that surround four diorams celebrating different Spanish lifestyles. Velazquez has not only utilized recycled material, but he demonstrated how a pavilion could be customized to needs of an exhibition. The entire structure is flexible, so it can decompose and reassembled again for another fairs or events. The size of the pavilion is adjustable to different exhibition spaces, as well as the shape.

photos: inhabitat.com

Realization of the Mies Van der Rohe design

“Gravity is a Force to be Reckoned With” is the name of the latest work designed by the Spanish artist Iñigo Manglano-Ovalle. This Madrid-born artist has realized one of the famous Mies van der Rohe’s unbuilt projects – although upside-down. The installation is an inverted replica of Mies’ 50×50 House project from 1951. The house is a prototype of Mies` architecture. The steel columns form the main construction and that is why massive walls are not needed and the structure can be enclosed in glass. The interior is completed with black leather Barcelona chairs and a wooden kitchen which is placed, just as everything else, upside-down. This exhibition was supported mainly by The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts and The Krichman Family Fund of the Jewish Community, Phyllis B. Lambert and National Foundation for Art and Culture in Massachusetts. Special thanks went to R.K.Miles.

photos: dailyicon.net