Eco School in China

The terrible loss of life in China, caused by the earthquake, has revealed lack of construction solutions and a missing monitoring system of the construction process in the region of Sichuan. Reconstruction has been very difficult, meanwhile a large number of temporary shelters has been constructed. Shelters that are neither durable nor thermally adequate were built to fulfill the urgent need for living space of the Sichuan inhabitants. The tremendous catastrophe has moved scientists.

Professor Zhu Jingxiang from the School of Architecture at the Chinese University in HongKong (CUHK) developed integrated construction systems for a reconstruction of a basic school in the village of Xiasi located in the Sichuan region. The old building was heavily damaged by the earthquake and its students were forced to leave the school. The new school was constructed within two weeks period thanks to the donations from Hong Kong Dragon Culture Charity and CUHK New Asia Sichuan Fund. Construction costs were low. The school was opened for students in September, it is durable and safe with low energy consumption.

photos: waterschool.cn

Kindergarten in Selo, Slovenia

Recently, a new kindergarten building has been constructed in the city of Selo, not far away from Ajdovscina city in Slovenia. Minimart is the name of the author of this project that has extended an existing building and added a new northwest part possessing all the elements of modern architecture. New part has more than 260 square meters. This space is divided into two playrooms designated for children of different age. A common space, service rooms and toilets are associated to the playrooms.

Both playrooms have an external terrace with an access on the outside playground. Kindergarten rooms are functional, adapted to the age of the children. The whole design is very playful, mostly pastel colours were used.

photos: zavodbig.com

Unique Gym

Unique Gym has been constructed in the French city of Sait Gilles. Architect Jean Marc Rivet has created an outstanding green design. This eco-friendly building is energy-saving, reducing impact on its surroundings. The gym is inclined at one side that has a large glazed window providing optimal sunlight for the interior. Since the building is eco-friendly, it has photovoltaic panels as energy source. Pleasing roof gardens are accessible from the training grounds what provides enough of fresh air for athletes.

As for the exterior of the building, it is formed by simple stripe design, a pattern of two bricks laid in both directions creates an interesting contrast. Natural colors predominate the interior complemented by small details as red entrance door. Facades have a stainless covering emphasizing the horizontal line of the building.

photos: inhabitat.com

Kindergarten in El Porvenir

The building of the Social kindergarten in El Porvenir, in Bogota, the capital of Colombia was finished in 2009. The name of the architect who designed the building is Giancarlo Mazzanti. He created a very fresh design for children living in a very poor area situated within uptown of the Colombian capital. The new building is mostly white, the white color should represent hope. At the beginning, the initial idea was to transform into design the children game with blocks.

The project is planned to be able to adapt to different situations, topographic as well as urban. The entire complex is protected by an exterior structure of two walls. Behind the first one are playgrounds with public areas, behind the other one a complex of kindergarten buildings. Buildings are more or less simple in order to be multifunctional. At the same time a cosy space for children of different age was created.

photos: bogotafreeplanet.com

School center Paredes

A Portuguese architecture company André Esphino Arquitectura designed a school center Paredes in the Lisbon`s city area of Alenquer, Portugal. As for the volume, the school center is formed by a white volume placed on four smaller black volume. The colour contrast accentuates a transition between the first and second floor. Another reason for this solution was to limit three inner courts. The volume enabled to react on the descending terrain of the parcel. The design is complemented by wall painting by contemporary artists. The school designed for up to 600 children from 3 to 9 years is divided to a kindergarten, first level classes and a space for free-time activities. The ground-floor of the building houses a gym, the most of lecture rooms with a direct access to the covered playground as well as open air free-time space. The first floors is designated for administrative staff, technical support and a reception for parents.

photos: plusmood.com

Tellus Nursery School

Tham & VidegÄrd Arkitekter have completed this curving nursery school located in Stockholm, Sweden. It is situated between a former industrial estate and a forest where new housing is being developed. The entrance to the courtyard is the first place where the parents say their good-byes or where they pick their children up to go home. The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes. Windows are freely placed at different heights and allow children of different age see the exterior playground and the wooded hill. The architects cooperated closely with the client and were also inspired by the pedagogues so that the best possible way to organize the interior could be developed. The result is a rather unusual plan, where instead of an individual room for each group of children, there is a common interior plaza where the six groups can interact. This main space is complemented with separate atelier spaces for art and other projects, as well as a small room for resting. The facade panel, made of 50x50mm sawn wood, filters direct sunlight into the interior and underscores the curved interior and exterior spaces.

photos: tvark.se

Education center in woods

The eduction center is a project of Malcotti Roussey Architectes and is located in the suburbs of Vellefaux village. A one-storey H-shaped building is partly embedded in a slope what accentuates surrounding curvy terrain of French woods. The parcel is neighbouring by woods from east as from west. An observation cottage is accessible from a colonnade footbridge with a fabulous view at woods. The education center should become a place where one would escape from a stereotype of a classic school and harmonize with wildlife. The center itself houses kindergarten, primary school, space for cultural events, IT rooms, media library, art rooms, poly-functional rooms, cafeteria, kitchen and a reception. Public areas and offices are situated in the center of the complex. The access road provides different views at the surrounding nature. The complex is complemented by a children playground protected from wind. Almost all complex is surrounded by a roofed shelter that connects interior and main court with a number of ramps and platforms used for school plays and events. The shape reflect the countryside, used materials are sustainable. Walls are made from coloured concrete, wood is used a lot as well. Sustainable character of the building prove a solar heating system or reuse of rain water.

photos: archdaily.com

Faculty of Law in Sydney

FJMT Office won an international competition to design a new Faculty of Law of the University of Sydney, Australia. The condition was to create a new identity of the campus and its new entry. The new modern design created enough space to work, study, lecture and conference rooms, library, a free-time spaces, parking at the ground-floor and quality public spaces. Sustainability is an important part of the FJMTs concept. A double-ventilation facade with wooden sun-blind that enables to regulate daylight. Another sustainable element is storing of rain water. An outstanding tower is put to the composition of simple volumes. The tower provides spaces underneath the earth level with daylight. The FJMTs project was awarded with a number of prices including the AIA price for architecture, urbanism and sustainability.

photos: abduzeedo.com