Climate Protection Supermarket by Love Architecture

The first energy self-sufficient store that produces more energy than it uses. Organic products and a healthy lifestyle are mega trends in our society and therefore in the food industry as well. When building supermarkets, environmental friendliness and sustainability are becoming increasingly important. Economically and ecologically sustainable construction and operation minimize the ecological footprint and reduce the life-cycle cost of buildings.
This market is a 3rd generation climate protection store with a gold certification from the ÖGNI (Austrian Green Building Council). In fact, the site produces more energy than the store uses, making it Austria’s first energy self-sufficient supermarket.

Architecturally speaking, the structure consists of a simple folded shell that arches over the triangular-shaped property. The store opens onto the parking lot in all three dimensions, to the front, sideways and upwards, which creates very broad and inviting entry from this direction. On the south side, where the store tapers, a glass façade offers a “front side” to the Floßlendplatz. This reinforces the virtual effect of being drawn in and through the store and makes it appear as an open, bright and friendly market place.

The building envelope itself features slight folds and wrinkles. This creates a different effect from each perspective, and the building thereby achieves a significant dynamic and tension: “like an athlete before jumping.”
For the façade, the goal was to create a strong haptic quality with materials that convey the themes of climate protection and naturalness, but also modernity and innovation. The façade consists of galvanized sheet steel and wood. Due to their contrast, the two materials convey the different themes, while also creating additional excitement.

The roof was designed as a fifth façade, with circular, hill-shaped green spaces. Climate protection store – technical implementation: In order to achieve the goal of a climate protection store, a wide variety of measures were necessary, which can be summarized in five large areas: The highly-insulating building envelope minimizes both energy loss and energy input. The building technology includes room ventilation, heat recovery and a sectional foundation slab for cooling and heating; lighting with LED technology and daylight control systems. The use of sustainable, separable and reusable building materials, preferably solvent-free and non-toxic. The micro climate at the site. This means the creation of as many green spaces as possible, including on the roof, which were designed to achieve a hydrologic balance by leaching all of the surface water on the property. In addition, the delivery area is enclosed to minimize noise emissions. The energy generation. In addition, a photovoltaic power plant is located in the parking lot, and a hydropower turbine will be installed in the adjacent Mühlgang stream for energy generation. These features create more energy than the store uses, and the excess energy can be fed back into the grid. The overall result is an energy self-sufficient climate protection store that offers an inviting atmosphere for shoppers and a high-quality workplace for
employees.

Facts:
Area: NSF 1,100m2, GFA 1,500m2
Date of completion: December 2011
General planner: LOVE architecture

source: love-home.com

Bea’s of Bloomsburys by Carbon

London based creative + boutique studio, carbon, have recently completed work on the much anticipated 2nd location of Bea’s of Bloomsbury; an independent boutique cafe specialising in bespoke cakes and high quality food.

The new location comprises of two floors: a kitchen and serving area on the ground floor, and a mezzanine level with bench and booth seating, offering customers a casual relaxed environment in which to look out through the glazed facade at St Paul’s. The site is a narrow 70 sqm corner unit in the newly developed One New Change building by Jean Nouvel adjacent St Paul’s Cathedral.

The design of the restaurant is modern with a twist of the aesthetic mind-set of a Japanese tea house. With much of the food offered at Bea’s being cute and colourful, the design approach went for a dark neutral background to celebrate the skilled hands at Bea’s. Cupcakes, cakes and quaint objects are displayed in individual glass boxes, showcasing the food as stars of the show.

The upholstery throughout the store compliments the colours of Bea’s food with sprinkles of different coloured cushions contrasting the darker background. The palette was kept tight with dark anthracite on vertical surfaces and soft blue undertones on ceilings and feature areas.

The lighting is kept ambient with a soft comfortable glow from the ceramic teapot lights suspended at various heights, adding a layer of fun and elegance to the scheme. At night, the display boxes and teapot lights output a welcoming glow that puts a smile across the faces of people passing by.

“The focus was in creating a unique and experiential space for Bea that reflected the same care and passion she had for the food she offered. The challenge was in creating an environment that reflected her culture which customers could recognize and engage, despite being an independent retailer.” says carbon co-founder/director Go Sugimoto.

Elements of her packaging design, also by carbon, can be seen with large scale graphics swooping through the scheme. The graphic is broken up along the various vertical surfaces of the space, which can be seen in its complete form along the elevation.

“In creating a strong and present identity, it is crucial to maintain a design language that is consistent throughout her offer” explains Sugimoto, “the store is her experiential identity”

Project: Bea’s of Bloomsburys
Location: adjacent St. Paul’s Cathedral, One New Change, London EC4M 9BX 0207 242 8330
Number of floors: two (ground and mezzanine)
Total floor area: 110 sq m
Budget: £260,000
Client: Bea Vo
Designers: Carbon
Contractor: Form Interiors
Mechanical: 360 Engineering
Electrical: Core Electrical
Lighting: Philips LED Solutions, Philips Electronics UK Limited Original BTC England – Teapot lights

source: carbon-creative.com

Home: Unusual Store by Luigi Valente

“Here is a song from the wrong side of town Where I’m bound to the ground by the loneliest sound And it pounds from within and is pinning me down” (Home – Depeche Mode) At the beginning, there was only the Depeche Mode song “Home”. The store design was inspired by the dark style photos taken by Anton Corbijn who charcachterised the English group’s graphics. A place like home and, at the same time, a fantasy place that projects the client faraway.

It is conceived as a display cabinet that uses pure elements in order to emphasize each cloth by creating a contrast with the steel structure. This structure both gives light to the main room and folds against the walls becoming a clothes hanger. The black color underlines the lighting system and creates a balance with the resins that cover both floor and left wall. Each element is used in order to emphasize the objects shown in it. This makes “Home” a unique store of its kind.

Object: Store
Project: Luigi Valente
Design Team: Cristian Farinella, Lorena Greco
Photo: Stefano Pedretti
Site: Venafro, Italy
Date: 2011
Client: Salvatore Gaglione

source: luigivalente.com

202 Jewellery by Grech & Vinci

Young Maltese architecture firm Grech & Vinci have recently completed an interior for luxury boutique 202 Jewellery.

Offering a sense of calm on a main street in Malta’s busy retail capital of Sliema, the project revolves around the concept of a space “wearing a necklace, as a woman wears a piece of jewellery”.

The interior of the existing retail unit was stripped right down to its bare structure – a radical cleansing which presented an opportunity to create a retail environment where illuminated and pristine white acts as a foil for precious metal and gems.

Against this, custom display modules act as adornments, or a ‘necklace’, varying in size, function, materiality and luminance.

These modules not only showcase the jewellery, but also sculpt the space; creating walls that become an ever-changing display, and voids that become a passage which flows in a circle from the entrance.

source: grechandvinci.com

The Grocery by Plasma4

In 2011, THE GROCERY asked PLASMA to design its new restaurant in Medellín’s international airport: JOSE MARIA CORDOBA. The design team wanted to create a cozy and confortable space that could make waiting time a little more relaxing. The airport is located in a cold weather region near Medellín, where green forests and mountains are predominant. In THE GROCERY, we wanted to bring a portion of that environment: a warm, natural , relaxing, modern, friendly and surprising place where travelers could feel, at least for a moment, away from the stressful and boring waiting room atmosphere.

In roofs and walls we used pine wood sheets in its natural finish, carefully selected to evidence the beauty of its imperfections. For lighting we tried to create an atmosphere of warm indirect lights between the wooden modules, accompanied by ambient light equally warm and appropriate for reading and relaxing. The modules that make up walls and ceilings are made of phenolic plywood and are divided into 6 pieces that are repeated generating the main texture of the restaurant. Each of these modules is composed of two parts which are assembled without visible screws and are attached to the walls and roof with a CR structure.

In the preparation area, pieces of polished stainless steel were used for counters and accessories, clear colored ceramics were used for floors and walls. The dividing walls between the preparation area and the self were made ​​from natural stone and architectural woodworking and special furniture (pay point, doors, window frames and doors, etc.) were built in natural pine. The furniture (seats and tables) are from KASSANI and CONTACTO ARQUITECTURA was the main builder.

Design: Plasma Diseño
Project director: Carlos García
Production (Plasma): Clara Cuartas
Constructor: Contacto Arquitectura + Plasma Diseño
Client: The Grocery
www.plasma4.com
Medellín, 2011

Moda Bagno-interni Store / k-studio

K-Studio recently completed a showroom for interior design companies Moda Bagno and Interni in Athens, Greece. 1000 m² of store space hosts a full spectrum of designer products, including contemporary classical furniture, bathrooms and kitchens. The volume of the building is a cuboid with the size of a base 14m x 16m and the height of 12m. The street facade is clad in perforated expanded metal with openings allowing to see into or out of the building. The openings are lined with cedar wood and create a perspective distorting effect attracting views of bypassers. The form of the framework enables them to peer into the interior from multiple angles.

photo and source: arestdesign.com

Centauro concept store by AUM Architects

In the shopping centre Cidade Jardim in Sao Paulo, Brazil, the AUM Architects created a Concept store – a Centauro clothes and accessories shop. The design exploits some strong elements that the brand already has. The main idea was to point out the similarity to the existing brand and that is why the architects made use of the red and white colors, which are characteristic of the brand and appear in all stores.

The fundamental concept was the creation of continuous areas that could be deformed and turned into structural elements of the store or even product supports, breaking the regularity of the space. For the coating of walls and ceilings successive rings of white aluminum composite material arranged diagonally, vertically and horizontally were used. These create large boxes of light that allow indirect lighting and support products. The red track is another special element of the interior. It spreads through the store and so becomes an unusual and impressive element.

photos: decoratingdesigninterior.com

Fashion Store HL23 by Snarkitecture

The Richard Chai Shop, a store in the fashion building of HL23 on West 24th Street in New York, houses a temporary installation created by designer Richard Chai in cooperation with architect studio Snarkitecture. A visitor feels like being in an glacial cavern, a white world surrounds him. And why a glacial cavern?

A possible explanation could be that the exhibited cloth are from the Autumn – Winter collection – offering sweaters, furs and other warm cloth mostly of dark colours. The installation has been made of a white foam that has been manually cut. Created spaces extend the walls and are fitted to the designer cloth. Various shelves, niches and hang bars are full of creative ideas. The installation will be exhibited in the shop till the end of October.

photos: design-milk.com

New H&M store by Universal Design Studio

Universal Design Studio has taken up a series of successful shopping malls projects for international clothing line H&M. Recently, they have designed an outstanding modular facade for Korean store in Soul. It is the 10th design in the row created for H&M. The modular construction was also used for another H&M store in Los Angeles, USA.

The facade in Soul has 3D appearance, natural light enters the interior by small openings what accentuates the contrast of colour tones and visual depth of the pleated covering. The store transforms in the night when the hidden lighting highlights the modular construction of the facade and creates a dramatic look, three storey building becomes a sculptural piece. This unique effect refines the appearance of the building. A beautiful staircase design has been inspired by an idea of a ribbon blowing in the wind, to emphasize the idea a white glass was used.

The interior balustrade is made from stacked vertical louvers. Universal Design Studio has proved that their are able to adapt to the needs of their clients and keep characteristic brand design. The initial idea was to create a concept of an iconic facade for the Asian H&M store but the design has been so successful that H&M decided to use it as their new global identity for stores all around the world.

photos: universaldesignstudio.com

Flowcrete

Floors from Flowcrete are currently in the spotlight in shopping and entertainment development in Belgium. Producer of unusual floors set the bar high for flooring in a new Médiacité centre in Liege, Belgium. The environmentally friendly centre represents a start of a renewal process of the centre of the third largest Belgian city. Flowcrete is a visually very impressive and easily maintainable floor for instance for fitness centres designed to meet all environmental norms.

Cheshire company supplied over 10,800 square meters of material, which was used for all the main walkways in the centre. The material consisting of a creative mix of natural marble pieces and a coloured resin is aesthetic and durable preserving its flawless appearance for 25 years. A unique pattern of blue, grey, cream and beige hues was used specifically in this centre.

photos: flowcrete.com

Fashion Center Labels Berlin 2

HHF Architects have created a new fashion center Labels Berlin 2. At the beginning of the year 2007 they won the competition and in the spring this the fashion center opened its door. This complex houses a series of showrooms of well-known international brands. This exceptional concentration of top brands stores in one fashion center is complemented by public areas, concert hall, restaurants and lounge rooms.

The concept of the building was inspired by another fashion center Label Berlin 1 situated just few meters away. The facade of this historical building comprises a series of arched windows. Architects took advantage of this element and it became the key element of the design. Thanks to that they proofed that even a modern building can be embedded in the existing build-up area. The project is unique not as much for its shape or details, but its one of a kind construction. The entire concrete skeleton is perforated by water piping that serves for heating and cooling. The energy consumption was decreased by unbelievable 40%.

photos: plusmood.com

Wine Store

Recently a new Albert Reichmuth wine store has been opened in Zurich, Switzerland. The interior was designed by Swiss design company OOS. This well-known mark of wine has opened for the first time its showroom accessible to the public on Feldestrasse 62 in Zurich. “La galerie du vin” is not only shop but a place where customer can taste wine or attend a lecture. Its aim is to attract not only existing customers but new passing by customers as well.

Design by OOS reminds of traditional storage spaces with wine while the product is still the predominating element. The concept is based on a presentation of different types of wine as one can see in a museum or gallery. Wooden crates become architectural piece and a piece of furniture as well. They are put in a crosshatch layout that serves as a platform for more than 570 wines and books about wine of course and provides a sitting space and show-cases. The reception desk is situated right in the middle of the interior. Colour in purple it contrasts with wooden interior. On the other side of the front section a living room with a kitchenette is situated where lectures for up to 15 persons are organized.

photos: contemporist.com

Exclusive clothing store

Clothing line Kiton was founded by Ciro Paone in 1956 in Italy. Originally it was dubbed CI.PO specialised in men suits. The company and mark Kiton was created in 1968. The origin of the mark name come from ancient Greek word “chitone” what was a special tunic for different devotional rituals. Kiton suits have become well-known in Europe, mostly in France and Germany.

Already in 1995 they came up with a women line collection and became international. Recently, they opened an exclusive store in New York situated on the ground-floor of Saks shopping store at the 5th Avenue. The interior was designed by designer Markus Kraus. He created a very cosy and comely interior that reminds of a tree. The center piece of the room is an oval part that everything adapts to. Shelves and furniture are made from polished and sanded glass or dark wood.

photos: handycrafunique.com