Senography for Greek theatre in Syracuse by OMA

Architects of the Dutch atelier OMA have recently completed a scenography project including three temporary devices which reinterpret spaces of a 2500 year old theater in Sicily’s famous town of Syracuse, Italy. The first intervention to the ancient theatre consisted of employing “the ring” – a walkway that completes a semi-circular seating terrace, envelopes the stage and the backstage spaces, while offering actors a new way of stage entry. The next element is a seven meters high tilted circular platform, reflecting the amphitheater. The platform can be turned around and opened up, which also allows for symbolic entrance of the actors. Third, and final part, is created by a circular podium, which embodies an archaic altar for Dionysian rites. Aluminum scaffolding in combination with layered plywood have been used as the materials of choice.

photo: designboom.com

Albi Major Theatre by Dominique Perrault Architecture

A winning design in the contest for the Albi Major theater in France, came from the well known office Dominique Perrault Architecture. The theatre is going to stand at the edge of historic centre where it will become a cornerstone for a new network of public spaces and cultural objects. Simple geometry of the object lines the Général de Gaulle street and creates two roughly triangle plazas oriented towards the new cultural alley.

The concave cube shaped object will be home to a large auditorium, galleries, experimental rooms and a roof garden, where a restaurant will offer views of the cityscape and surrounding nature along with refreshments. Concrete covered with bricks both insides and out were chosen as the main building material. As a contrast to the solid walls, the architects designed a mantle of copper meshwork, which dresses the orthogonoal theatre in gentle curves.

photo: naver.com

Extension of the Polski Theater in Poznan

The extension of the historical building of Malarnia – the Polski Theater in Poznan intimate scene includes the reconstruction of the existing theater space, improved by the new technical facilities, moreover creation of the new small building that links two of the existing buildings of the theater, and finally the construction of the underground storage facilities.

Behind the glass facade there is a small entrance foyer and the black box – central element of the new building – with cloakroom and toilets for the spectators.

Above the enlarged theatrical space there is a suspended technical platform, that allows to take full advantage of the spatial qualities of Malarnia. On the mezzanine there are rooms for technical staff.

Because of the possibilities of creating any theatrical space as well as any auditorium arrangement, the new interior of the Malarnia building is the place of existing interactions between the stage and audience.

Extension of the Polski Theater in Poznan

Architects: trabendo. + arpa
Interior design: trabendo.
Location: Poznan, Poland
Design Team: Jerzy Gurawski (arpa), Lukasz Nowak (trabendo.), Katarzyna Stawarz-Nowak (trabendo.)
Client: Polski Theatre in Poznan, Poland
Project Area: 250 sqm
Project Year: 2010
Completion Year: 2011
Photographs: Jeremi Buczkowski (www.jeremibuczkowski.com)

source: trabendo.pl

Municipal Theater of Guarda by AVA Architects

This municipal theater is situated in Guarda, in a rural part of Portugal. The buildings are located in the central part of the city, south of the historical centre. The site is contiguous with the close-knit urban fabric but does not share a direct relationship with the surrounding public space. The new buildings have been designed for this very particular spot.

The complex is composed of two autonomous and differentiated buildings, imposing a certain formal autonomy on them. The whole complex is very puristic, with the emphasis on the contrast of materials. Enamelled glass next to wood or metal, the trend used in the interior but also exterior. The facade is dominated by glass-fibre, concrete panels, glass and granite. The objective was to create various forms and spaces which will persuade and attract visitors.

photos: ava-architects.com

Origami Theater by Gang Architects

Bengt Sjostrom Starlight theater is unique for its roof. The theater serves University Rock Valley. The roof resembles to Japanese origami and is movable- while closed, it works against the bad weather, outdoor events can take place by opening the roof. Open roof look like flower petals in the shape of a helical sequence, each of them overlapping an adjoining petal. Theater space for up to 1100 people offers from centered vertical axis to the sky an observatory for the stars. The main architects of this fabulous building come from studio Gang Architects.

photos: design.fr