Sint-Gillis by Lensass Architects

A new school has appeared in the charming town of Saint-Gilles, Belgium and the atelier of Lensass Architects is responsible. The building governs over two houselots, which is reflected in the dual solution of the façade. Windows of elongated shape highlight the vertical rhythm of the street and easily blend into the formal expression of its surroundings. Leafy motives of the iron elements in the parterre and on railing symbolize growth and strength. One of the floors houses three classrooms, organized according to the age of pupils. The top floor is reserved for administrative spaces and principal’s office. The school’s inner courtyard, delimited by the surrounding historic buildings, contains playground and open-air theatre used for various school activities. Main idea of this design was compact layout of educational and administrative spaces while making room for sufficient amount of open space.

photo: lensass.be

Sandworm by Casagrande Laboratory

The sandworm is a work of art of the Finnish environmental artist and architect Marco Casagrande. On the sandy dunes of Wenduine shore, Belgium, this construction commemorates the fourth Triennial of Contemporary Art by the Sea, Beaufort04, which has become an inherent part of Belgian cultural life. The organic instalment is 45 m long, 10 m wide and its height is variable.

Made of willow branches and sand by traditional technique of weaving the branches around wooden arches, it offers an extraordinary retreat from the sun, spiced up with an amazing visual experience. The project was developed by Casagrande’ s team in four weeks, during which they collaborated with willow experts and created a „fragile architecture“ – a man made construction that aims to become a part of nature by its flexibility and organic figure.

photo: designboom.com

Roly House by Bruno Erpicum

A project designed by Bruno Erpic remodels a toolshed into a family house. An old 40 m² brick and stone house was expanded by a steel platform and created a mezzanine with a bedroom. Another focus of the project was extending the residential space by the use of a glass box which opens off generously into the surrounding natural environment. Therefore, it creates a room, optically interconnected with the kitchen and dining area. Architects intent was to harmonize contrasting materials, while retaining the original traits of the old building.

photo: ilovebelgium.be

House W-DR by Graux & Baeyens Architecten

In a same way as the global lifestyle changes, so do the needs and requirements of people regarding their homes change. This means that historical buildings may not always suit the needs of their contemporary residents, since they were adjusted for a different era. Certain clients of the architectonic studio GRAUX & BAEYENS architecten lived in this sort of house from the early 20th century. Now, they live in a rennovated and modernized home – the result of a project called W-DR.

Only minimal interventions were executed on the old construction, most notably the creation of a new and larger bathroom on the top floor. The original building was expanded by an additional room towards the garden. This room is connected with the ground floor, since it serves as the centre of everyday activity of the whole household. The leitmotif of the house is subtlety and cleanliness, nearing absolute minimalism and abstraction. The space is further lightened by skylights, which provide light deep into the interior of the house.

photo: homeuq.com

Umicore Office Building by Conix Architects

Umicore, a company based in Hoboken, Belgium, deals with material processing technology. The company is a part of a larger industrial park, which forms a city on its own, but lacks structural cohesion. Architectonic studio Conix Architects planned to create a new office building which would become a symbol of Umicore and present its dynamic and innovative corporate identity.

The architects identified the strengths and weaknesses of the terrain and based on them developed a master plan involving problem areas and specific issues. The focus was directed not only onto the image of the building, but on its placement in the eyes of the guests. The office building became an eye-catcher. Design clearly resembles a ruffled ribbon and stands out from the plenty of bland industrial buildings around.

photos: contemporist.com

Residential complex Le Lorraine by MDW Architecture

Belgian architectonic office MDW Architecture finished a transformation of a scrap metal market site into a residential building. The industrial footprint of the structure is reflected in the choice of materials. The facade is lined with galvanized steel, commonly seen in factories. In contrast to the steel, wooden elements soften the whole image of the object. This complex, designed for residential accommodation is divided into several parts. Directly in contact with the street, the ferroconcrete raster serves as a visual protection and also as a support for decorative natural vines.

Residential part is split into two buildings, each containing different types of apartments. The front part accomodates 4 units with two to four bedrooms. The back part is made of three maisonettes offering higher standard spaces. The buildings are connected by an open forecourt, where the architects created a topographical landscape. The same style has can be seen on three terraces. The parking spaces are located underground and thus completely visually differentiated.

photos: actu-architecture.com

Flowcrete

Floors from Flowcrete are currently in the spotlight in shopping and entertainment development in Belgium. Producer of unusual floors set the bar high for flooring in a new Médiacité centre in Liege, Belgium. The environmentally friendly centre represents a start of a renewal process of the centre of the third largest Belgian city. Flowcrete is a visually very impressive and easily maintainable floor for instance for fitness centres designed to meet all environmental norms.

Cheshire company supplied over 10,800 square meters of material, which was used for all the main walkways in the centre. The material consisting of a creative mix of natural marble pieces and a coloured resin is aesthetic and durable preserving its flawless appearance for 25 years. A unique pattern of blue, grey, cream and beige hues was used specifically in this centre.

photos: flowcrete.com

House with glazed facade

This modern urban house was designed by Bassam el Okeily and Karl Menten in Biltzen, Belgium. Architects have done an excellent job by creating a transparent puzzle building with an outstanding facade made from glass. Behind the glazed facade one can see rising walls and ledges in different angles forming interesting shades while illuminated by artificial or even natural light. This idea can be explained as an abstract picture of shattered glass.

The result is excellent, a sculptural piece. As for the privacy of the owners, it is hard to say if the house provides some, but living in it got to be great either-way. The overall look of the exterior as well as interior proves that a simple and good idea can create an unusual affect.

photos: exinteriordesign.com

VH Villa by Beel and Achtergael Architecten

VH Villa by Beel and Achtergael Architecten was designed for a client that wanted a house that would provide peace and privacy to relax with his family and friends and a place where he could admire his large art collection. The parcel is situated in a typical villa area near by client`s workplace. The house has an U ground plan. The inner site of the ground plan is composed by glass walls and opens out the living area to the “heart” of the house. This social hub is the place where guests can admire light, space and art. From the outer side, walls are more or less encased. In order to provide intimacy of some rooms smooth finishes with white plaster complemented by a number of wide windows were created.

Source and photos: adelto.co.uk