Residencia Tambore by Conseil Brasil

Considering his enormous admiration for Ludwig Mies van der Rohe – a major 20th century German architect who helped define modern architecture – the architect Anna Novaes, of the Conseil Brasil office, created the project of a residence of 230m ² with concepts of architecture created by famous professional .

The references used were taken mainly from the German pavilion design for World Expo 1929 in Barcelona, popularly known as the Barcelona Pavilion , which complete 85 years in 2014 .

Van der Rohe innovated structures and valorized open spaces. Extended environment when using glass as partitions, also on facades . For the first half of the last century these features were great innovations , and gave him recognition. Their concepts of the construction and urban planning were expanded and used later in projects worldwide, including the elaborated by Conseil Brasil.

In the residence, located in Alphaville, Sao Paulo, the architect opted to integrate all social environments – dining room , breakfast room , TV room , gourmet and livings – and at the same time, separate them only by partitions glass in the model of sliding doors. This results in the incidence of natural light in every room . The kitchen , in turn , is separated from other spaces by a panel developed by Anna Novaes.

This mix of materials , especially with the glass composition is strong feature in the designs of Van der Rohe . Other highlights are the straight lines and structural objectivity , clearly perceived in the residence.

The German architect was also the creator of the famous phrase ” less is more ”. This means that sometimes the simplicity of a project and a well designed architecture is sufficient to cause her evidence , because the real beauty is inherent in the essential elements.

In the design of Anna Novaes , the concept for the decoration was no different . The architect chose to invest in structural motifs and fixed decoration, as differentiated coatings , plus the choice of a palette of muted and neutral colors used elegant way, without extravagance , in all environments , even in intimate .

“Mies van der Rohe is one of my great idols . Thus , their conceptions end up being absorbed in my projects . In particular , almost all structural items can be associated with it . Even the rear facade , which is entirely of glass” – says Anna Novaes.

Tambore, Sao Paulo, Brazil
Project: Anna Novaes / Conseil Brasil Arquitetura
Photos: Marcelo Scandaroli

source: conseilbrasil.com.br

Josefine/Roxy Nightclub by Fred Mafra

If you are in the mood for a party night, filled with dancing, we recommend Josephine Roxy Nightclub by Fred Mafra in the Brazillian Belo Horizonte. Design of the club is based on a repetition of several geometric shapes, creating a sort of contemporary bee-hive image. This hypnotic ceiling shelters two dancefloors, three bars, a VIP lounge and a smoking area with a retractable roof.

Flashing LED lights aligned in asymetrical lines and shapes stimulate the senses of guests, while they enjoy the dancing. The vast 955m2 space comes with a high-tech styled exterior, complemented by a facade made of 20 LCD panels. This massive club sets the trend for a wild nights out in Brazil.

photos: trendhunter.com

Centauro concept store by AUM Architects

In the shopping centre Cidade Jardim in Sao Paulo, Brazil, the AUM Architects created a Concept store – a Centauro clothes and accessories shop. The design exploits some strong elements that the brand already has. The main idea was to point out the similarity to the existing brand and that is why the architects made use of the red and white colors, which are characteristic of the brand and appear in all stores.

The fundamental concept was the creation of continuous areas that could be deformed and turned into structural elements of the store or even product supports, breaking the regularity of the space. For the coating of walls and ceilings successive rings of white aluminum composite material arranged diagonally, vertically and horizontally were used. These create large boxes of light that allow indirect lighting and support products. The red track is another special element of the interior. It spreads through the store and so becomes an unusual and impressive element.

photos: decoratingdesigninterior.com

House Santo Amaro in Piracicaba by Isay Wienfeld

This recreational house by Brazilian architect Isay Wienfeld was built on hill Piracicaba in Brazil. The design takes into account not only downhill contour of the landscape and and relief, but also orientation of the lot to the north. The right location and shape of the house could provide rooms with much more sunlight. A garage and a storage area are half-submerged into the earth.

The basement area is divided by a series of concrete pillars. An L-shaped ground-floor is designated for living-room area and a dining-room in one wing and a kitchen and service room in the other. Living and dining space is separated from the exterior by a large glazing wall that provides a beautiful view on the pool and garden. That contrasts with the kitchen space, which is surrounded by vertical concrete slabs. First floor serves the owners as relaxing zone; one part houses the bedroom and the other a large terrace.

photos: newarchitecture.biz

Calatrava`s museum of tomorrow


Rio de Janeiro is about to host a number of important events. That is why the municipal corporation decided to renew the city, not only public area will be rebuild but new iconic buildings will be constructed as well. One of the new icons could become the Museum of tomorrow designed by one of the most famous architects of the century – Santiago Calatrava. Pier Maua is the location where several buildings, places, gardens and pools should be build. This sustainable complex should represent the new direction for architecture and show the future in eco-friendly buildings.

In the words of architect Calatrava, it is supposed to be a live museum that will serve for pedagogic activities. Young people will have the opportunity to see how the ecology functions in reality. Rectangular concrete buildings with a series of photovoltaic panels protruding from a steel roof will be probably the most outstanding element of this complex. Already mentioned pools serve to capture rainwater that is naturally filtered. As for the intent of the museum, it will host exhibitions about the future of the earth.

photos: archrecord.construction.com

BL House by Guillherme Torres

This house with very clear and neat design is located in Brazil, in the region Londrina. The main challenge for architects from architecture studio Guillherme Torres was to take advantage of natural qualities of the land taking into account relations with the neighbours. The house was partially lowered and moved from the street by about 5 meters, what provides the interior with enough of natural light and as a bonus a maximum of privacy.

Construction of the house is very functional and its appearance is very calm and effective. The shape is composed by a number of boxes. The one of them, a wooden box houses the main entrance, staircase and service entrance. Garage is built on slope, stone pavement gives it an elegant look. Wood and stone are used in the whole house. The structures are made mostly from concrete and steel. Except for living room area where we can find glass and aluminium. An interesting element of this room is an integrated swimming pool.

photos: guilhermetorres.com

Industrial House in Sao Paolo

Lofts ie conversion of old industrial building into residential housing has been becoming more and more popular benefiting from large space and convenient locations. This beautiful recently finished 100 m2 industrial loft was designed by Diego Revolla, interior designer and architect from Sao Paolo, Brazil. Revolla indeed knows how to use classic elements in contemporary projects.

The design perfectly combines modernity and comfort resulting in a unique industrial style. An emphasis was put on integrity through the use of identical material for wall and roof cladding forming a single unit. The entire interior including furnishing is smooth and clean leading to a simplicity of colors and shapes. Natural materials are used for large spaces (e.g. stone on walls) while small elements such as shelves or vases are made of metal.

photos: abduzeedo.com

Querosene House by Grupo SP architects

Grupo SP architects have constructed an impressive project located in suburbs of Sao Paolo, Brazil. This family residence built for a client that admires and collects books, his collection has more than 7500 books. The owner wanted a house where he can store and exhibit his unique book collection. Books became the most emblematic element of the residence where they occupy one entire wall.

The design takes advantage of a height difference between a street and the parcel, so the living-room is situated in the lower part that provides a maximum of privacy while maintaining a contact with surrounding nature. The simple design has a simple construction of reinforced concrete and monolithic concrete floors. Walls have not been anyhow modified with one exception – the book wall. The interior space has a maximum of natural sunlight thanks to two opposing walls.

photos: contemporist.com

AS House

What modern architecture concerns South America has been steadily gaining momentum. Brazilian architects in particular have earned the fame with their designs around the continent. One of them is the Brazilian architect Guilherme Torres who designed also this building – the AS House. It is located in the small city of Cornélio Procópio in the south of Brazil on a gently sloping terrain. The walls are 25 feet high and the house is 6 460 square feet large. The two-story rectangular home features 4 bedroom suites, offices and a TV lounge on the street level and entertaining spaces on the basement floor. Artificial lighting is installed throughout the house to compensate for the lack of natural light mostly on the lower floor. The common areas are plastered in white cement which contrasts with dark wooden furniture. An interesting element of the house is the exposed patio with palm trees surrounding the swimming pool.

photos: architonic.com

Bahia House

Recently, a breathtaking residence by architect Marcio Kogan has been finished in the Brazilian city of Salvador that lies about 1700 away from the Rio de Janeiro coastline. The house was designed to fit in the surrounding nature what is obvious by its shape and used materials. Linear walls are barely visible whilst transversal walls are made from stone that cools the air in the interior. A massive sloping-roof is supported by a number of wooden pillars. An interesting fact is that the ceiling get a wooden texture that looks more like a flooring. Structured wooden panels provide needed privacy and filter the sunlight. The most of the house are public areas that are connected with the exterior, but one can find a number of strictly private zone – bedrooms, bathrooms. Elements like stone walls, big spaces well alight, wooden vertical facade are typical for this architect that puts the comfort of owners and living environment at the first place. The house is complemented by a swimming pool situated at the end of the parcel.

photos: abduzeedo.com

Carqueija House by Bento + Azevedo

Carqueija house was designed by Bento + Azevedo studio founded in 2005. The house is located in Camacari, Bahíra – Brazil, harmonizing with its surroundings by its simple prismatic volume. In order to use the best orientation for a house situated in tropical region, it closes up from the western street side and opens up to a garden, a private and harmonic space. Western facade is therefor composed of narrow windows and external sun-blinds that protect from the sunlight, whereas the eastern facade enables fusion of interior and exterior thanks to large windows and sliding doors. A sun deck widens optically the living area surface and supports a harmonic connection with a garden, where owners can enjoy a swimming pool and garden with barbecue facilities.

photos: abduzeedo.com

Japan Immigration Memorial

A Brazilian architecture studio Gustavo Penna & Associates designed a memorial dedicated to Japanese refugees to Brazil situated in the city of Belo Horizonte in the Minas Gerias region in south-east of the country. Gustavo Penna & Associate`s leading architect Gustavo Penna has collaborated on this project with four other architects. The studio was founded 35 years ago with a vision that architecture should be one of the basic elements when creating landscape identity. The memorial is a celebration of the friendship between Japan and Brazilian region of Minas Gerias. The object is basically a bridge over a lake what represents a symbolic bridge between the two countries, time and ideals. The lake represents the ocean standing between the two countries. Even in the interior one can find symbolic elements inducing the relation, as two curved walls built next to each other like two national flags. The memorial has become the view point of the modernism architecture in Belo Horizonte. The concrete construction is very harmonic and relaxing. The minimalism of shapes was created thanks to simple and functional shapes and curves that formed not only the overall shape but good conditions for an effective lightening.

photos: contemporist.com

Eugénia House

Brazilian architect João Diniz designed a house with a magic name Eugénia that tells a story of a sunlight, chilly wind and art. The house is quite tall with a simple rounded roof under which a space for a large and open living-room was created. The living-room as a center piece is light, airy and provides a unique view at the surrounding Brazilian wild of Lagoa Santa. The facade is ornamented with bas-relief by a Brazilian artist Anjos dos Jorge that contrasts with white metal fence and the roof creating an unusual object. As the result the interior space was maximised and provided with enough of natural sunlight. The house is a kind of a light cascade that enables the sunlight to flow to all parts of the building. At the lower level, the sunlight is reflected thanks to white rounded ceilings. The upper as well as the lower level opens to a garden with a view on a large terrace. The support construction is made from steel what forms an airy design while the side walls are made from bricks.

photos: inhabitat.com