Cancer Counseling Center Proposal by EFFEKT

The winning project of a counselling centre by the Danish architects of EFFEKT atelier is designed as a group of seven smaller houses, arranged around two inner atria. The centre neighbours with a hospital in the town of Næstved, Denmark and its proximity allows for a mutual contact. The centre creates multi purpose spaces with its disposition. Library, kitchen, counselling spaces, clubhouses, shop, gym and other amenities were put up for the comfort of the guests.

Individual buildings are distinguished from the other hospital objects by their sadle roofs of different heights and building materials. The main inspiration for the designers was the centre Maggie. Its philosophy rests in belief, that architecture can help people feel better and that innovative spaces can inspire healing. The main factors are quality of lighting, atmosphere, mood, colour and tone of the rooms and the amount of privacy and safety.

photos: a4d.lv

KPMG’s New Headquarters by 3XN

The accounting company KPMG has recently moved their headquarters into the quiet town of Frederiksberg, Denmark. The project was designed by architects of a Copenhagen based practice 3XN, in a way that would minimize the energy usage and utilize solar energy as much as possible. The office building has become a part of a busy district and is situated directly adjacent to a metro station. The main purpose of the building is to provide 32,500 m² of office spaces for KPMG, but it also offers 1300 m² of shops and 24,000 m² of parking places.

To prevent disorientation in such a vast building, the architects have designed its form in a shape of a clover leaf – thus dividing the space into smaller sections for easier navigation. Each section is characteristic by an atrium, open from the ground floor to the roof level, which not only connects the space, but also distributes daylight. All three sections meet in the centre, where a common meeting area is created.

photos: inhabitat.com

Mirror House by MLRP

Architects of the Danish office MLRP completed their project, that transformed an unkept object into a inviting and reflective building as a part of a movement for innovation and improvement of playgrounds in Copenhagen. The authors played with perspective, reflection and transformation in the design, and so instead a traditional closed gable facade they created a huge mirror gable, which reflects the surrounding park, playground and the activity around.

Windows and doors of the object are integrated into the wood-clad facade behind wooden shutters with various bent mirror panels. The shutters are closed in the night, which makes the building anonymous. During the day, it opens up and invites children with the entertainment that the deforming mirrors provide. The interior houses flexible spaces for social gatherings and play activities for kindergarten children.

photos: doublemesh.com