HANS-house by MODO Architecture

Architects of the MONDO Architecture atelier based in Melbourne completed their project of a family house that belongs to a young family on the suburbs of Aberfeldie, north-west of Melbourne, Australia. The project, dubbed Hans House, offers residential spaces that allow free transitions between inside and outside. The mass of the house on the ground level defines the yard and provides privacy. The living spaces are separated from the yard by a large sliding glass wall and a different height level which created a seating option. Part of the ground level is also sheltered by a two-storey timber-clad object, where the living quarters of the house are located. Children’s rooms with views over the city are located on the second storey, along with a workroom protected by a large treetop.

photos: www10.aeccafe.com

Lilja Chapel by UPM Architects

The Lilja chapel is a temporary construction made of prefabricated panels – a sanctuary for meditation. The project is based on a winning design of a student competition, and was constructed by the UPM Architects in Oulu, Finland. This mobile chapel is made of WISA plywood, which enables to create an open, airy space with an abundance of natural light.

The object is situated into a beautiful, natural Scandinavian landscape, which is open for enjoyment from the side of the glass facade. The architects aimed for the chapel to be as open as possible, and they achieved this by using simple geometric shapes. The chapel does not have any doors or religious symbols, which creates an nondenominational sanctuary for calm and serenity.

photos: buildingspeaks.blogspot.com

St.Lawrence Chapel by Avanto Architects


This white beauty is an art-piece of a Finnish group Avanto Architects and is situated in the city of Vantaa, Finland. The funeral chapel was designed in order to accentuate the surroundings of a city with a rich history. The simple design enables to accentuate a medieval stone church with a bell tower. The chapel itself concurs the surroundings. The same idea was used for materials and masses, a neat white plastered walled construction is complemented with stone and copper roof with a soft veneer.

The main theme was to keep serenity and dignity of the funeral act. “Polku” is a Finnish term of a road and represents the idea of the design; the road illustrates how soul leaves from mortality to eternity. A changing light and geometric shapes reflect any movement in the building. A number of courts separate individual parts of the act. The wall falls back from an observer to the light, the space brings reconciliation to the bereaved.

photos: dezeen.com