Housing complex in Chalandri by Golden Ratio

On a plot of three-sides, measuring approximately 30m * 50m in the area Patima Chalandri was constructed a nine-residence housing complex. Each house consists of three or four interconnected levels, with a total range in size from 220m2 to 120m2.

The field is slightly inclined on the long side, whereas the main facade, which coincides with the small size, is facing south. The building program for the development of individual volumes involves creating homes that fulfill the needs of functionality issues taking into account the requirements of future buyers.

Morphologically, key design principles are integration with its natural surroundings, unobstructed view, adaptation to its urban environment according to the principles of sustainable building design, integration of water cooling components and continuous interaction of each residence with the whole party, both through the green open spaces of the complex and the neighboring public open space areas surrounding the plot.

Functionally, the homes are characterized by vertical organization in three or four levels. Utility spaces and parks are situated in the basement. On the ground floor with a private entrance for each home, the option to create high living-room leads to a highlighting of individual architectural details and the inseparable connection of indoor and outdoor space. Bedrooms and restrooms are developed on the first and second floor ensuring privacy. At the level of the roof is created a recreation area – roof garden, offering uninterrupted view of the Penteli mountain.

Construction data
Taking advantage of the plasticity of the housing volumes, a whitish colour of coated sides was selected, combined with thermal break windows in gray color, the wood paneling in selected niches and horizontal wooden or metal linear elements on the facades. Inside the house, the dialogue between wood floor surfaces and the coatings with minimal off-white color accents sectional is maintained, leaving a leading role to the surrounding open space and the view through the large openings.

Golden Ratio _ Collective architecture
Michael Bakas Architect Engineer ntua,
Kostas Bakas Civil Engineer ntua
Alexis Bakas Mechanical Engineer

Alaloum Board Game Cafe by Triopton Architects

‘Alaloum” Board Game Cafe is located in Nea Filadelfeia, a suburb in north east of Athens, and addresses board game lovers. According to Triopton Αrchitects, “the very specific function of board gaming inspires and determines the design concept.” The café is developed in two levels of total space of 160 sq.m. The concept behind the café is mainly focusing on preserving and enhancing the strict geometries of the structure, thus creating a welcoming, yet submersive environment influenced by the creative imagination and variegation of a board game.

“Our intention was to create a relaxing atmosphere by using both natural and building materials, adding colour to them, and using contrasts.” One of the dominant features is the game-library, which is made of red steel and wooden boxes and rises prominently to 5.50 meters. Another significant feature is the red metal ladder made of tensile perforated steel grid. The handmade colorful metal lamps, which were designed by the architects for the light requirements, are hanging from bronze water pipes, also stand out. These lighting elements not only satisfy the basic lighting needs but highlight also the building elements and the intense colored decorations on both the walls and the ceilings.

Great emphasis was placed on reusing the pre-existing building materials, which resulted in white-painted brick walls coming in contrast with the raw metal colored lamps and the black-painted ceiling. The concept of the game is emphasized by representations of games on the walls, colorful details on the furniture and the checkerboard floor. The blackboard walls are decorated with vibrant color shapes and are painted in such ways that turn this café into a school classroom evoking childhood memories.

Architectural Design by Triopton Architects | www.triopton.gr
Photos by Dimitris Kleanthis

D-Tales café-bar by Ismini Karali

D-Tales is a new café – bar, just opened it’s doors at the begining of June 2013 and it is situated at Tripolis, Greece. It is also located at the ground floor of a neoclassical building at the central square of the town. The space which consists of a bold concept with immaculate detailing made out of high quality precious warm materials such as oak wood and cooper which when merged together create an essence of luxury. The shadows of the cooper panels blended with the warmth of the wood and they reflect at the mirrors.

The huge, spellbinding ring light is hanging in the middle of the ceiling made out of cooper too.

The gorgeous color palette gives the space a stylish bold moody feel because of the contrast with the blue – emerald paint.

On both sides of the ceiling are placed large mirror panels, mounted at an angle, which reflect the whole place.

Outstanding elements such as the oak bar and extravagant but beautifully designed stands flourishes such as the use of curved mirrors on the columns and the special led lighting to add subtle sparkle, enhanced in the mirrors’ reflection, adding to the overall atmosphere.

This smooth atmosphere of D-Tales café–bar definitely feels like a luxurious and special place to unwind.

source: isminikarali.com

Conceptual minimalism by BllendDesignOffice

Informed by conceptual minimalism, the new interiors were designed to relocate the multidisciplinary architectural & design studio, based in Athens, Greece. The target was the interior to reflect the studio’s aesthetic and environmental concerns; the architectural dialog starts from the landscape [scape], yet the building is not a mere accumulation of materials on XYZ axis, but a procedure which allows the ‘essences’ of space, materials, light and human condition to blend in order to achieve simplicity.

The interior design is striped to an aesthetic, yet not functional minimalism. Different functions and routines are concentrated in the same section of a space that allows for different team members to interact and work together on a project basis.

The open plan space is emphasized by clean lines, big glazed openings that allow plenty of natural daylight in the interior, enabling line and plane to become the basic structural and aesthetic elements.

The choice of a light color palette combined with material and textural variety allows for space and function unity. Unfinished concrete finishes elevate to the walls to add a contrast between white-soft and rough-grey.

The furniture was custom designed and produced for the needs of the studio, not only for the sake of design and function, but also to allow for the symbolic nature of materials and structures to emerge. The notion of architecture as concept is emphasized by the selective use of art pieces which play again with color and texture-finish.

Architectural studio: BllendDesignOffice
Website: www.bllend.com (under construction will be launched 10th Sep 2012)
Location: Athens Greece
Completion Date: July 2011
Design Architect & Project Manager: Helen Brasinika
3D renderer: Anastasia Rokkou
Custom manufactured structures and Furniture: GADA Greece
Photographer: Vaggelis Rokkas

DK Club by Ismini Karali

DK Club is the new project of Interior Architect – Creative Director, Ismini Karali, a small but outstanding place at the Old Port of Chania, Crete, Greeece. It is part of a renown chain of stores of two successful, local entrepreneurs: Kyriakos Papasifakis – George Kanatakis. Housed in an old shipyard, the building is very strange, one oblong shaped tunnel with two entrances, but with a great view at the old harbor. The aim of the Designer, was primarily to use the existing architectural form & the historical traces of time upon the building, but given through a new look, that could create the appropriate environment for a modern place of entertainment. The use of light was of great importance and the place really transformed from an old shipyard to a lively hot spot of the town.

photo: blog.naver.com

Senography for Greek theatre in Syracuse by OMA

Architects of the Dutch atelier OMA have recently completed a scenography project including three temporary devices which reinterpret spaces of a 2500 year old theater in Sicily’s famous town of Syracuse, Italy. The first intervention to the ancient theatre consisted of employing “the ring” – a walkway that completes a semi-circular seating terrace, envelopes the stage and the backstage spaces, while offering actors a new way of stage entry. The next element is a seven meters high tilted circular platform, reflecting the amphitheater. The platform can be turned around and opened up, which also allows for symbolic entrance of the actors. Third, and final part, is created by a circular podium, which embodies an archaic altar for Dionysian rites. Aluminum scaffolding in combination with layered plywood have been used as the materials of choice.

photo: designboom.com

3Sixty cafe by Isminikarali design

It is located on the ground floor of a neoclassical building of 1836 in the historic city center.

The renovation of the building lasted nearly a year and houses -except for the 3Sixty café at the ground floor – and a boutique hotel in the near future. The concept of the interior design is the result of the creative thinking of the Interior Architect, Ismini Karali.

Respecting the building’s history and distinctive architectural features, she composed a metropolitan style with timeless connotation, but from which no lacking inventiveness and artistic sense.

References to the architectural movements of the last century that marked the urban construction in large cities are described in huge graphic of the roof of buffet. But the reminder that out on the road, left the building, once the visitors of the house tied up the horses was the addition of black and white photographs of horses in spectacular boiserie, on the walls.

On the right, is the hall where is a large bar with impressive wine cellar and two inscriptions on the walls of the other side, indicate the importance of one’s imagination to people’s life, by continuing to write with a startling way from the wall on the roof: “A colorful pencil long enough to draw at the ceiling “.

The other sign stands next to the doorknob “hand-le” a knob created by Naomi Thellier de Poncheville, and speakingabout the endless optimism of those who believe that the obstacles are nothing more than disguised opportunities.

The black lights Giant 1227, exalted above the tables of the lobby, for the first time in bracket version, specially designed for this space by the company Anglepoise.. The kitchen raised and covered with black glass that reduces the volume of its construction, so the stuff can monitor the traffic in the hall from the rectangular opening in front of the construction.

The six mirrors on the wall of the living room with red embraces and concealed lighting and the wooden iris pendant lights, give a ton of tension and drama give a ton of theatrical tension and drama in space. The presence of the black fireplace by focus at the corner of the living room and the black chimney that goes up at the elaborate wooden ceiling, directs an intimate environment with a strong character that he cannot leave anyone unmoved.

Design Challenges: The old building at the number of 26 at Papanikolaou Street, at the historical city of the first capital of Greece, craved for a generous renovation. We had to start from the basement where we found the sea level under the old floor. Than after this, order had the decayed walls of the first floor and the overall supporting of the roof.

But beyond the construction difficulties, the biggest challenge was to invent a design that succeeds to meet two basic requirements: to respect the historic character and strict building regulations of the city that will host it and the same time to be modern without resorting to easy gimmicks. Even, perhaps most importantly of all requests were to succeed to have a strong artistic style without to be a barrier to its function as a lounge and winebar.

Design Results: Respecting the building’s history and its distinctive architectural features, we composed a metropolitan style with timeless connotation, but from which no lacking inventiveness and artistic sense.

source: isminikarali.com

Pizzeria Capanna by K-studio

Greek architects of the atelier K-Studio have just completed a rustic pizzeria Capanna in the centre of Athens, Greece. During frequent heat waves „the floor to ceiling windows can slide upwards allowing the restaurant to spill out onto the pavement“. The basic concept of this project was to create a space with an specific „italian courtyard“ atmosphere. Therefore, materials such as cement tiles, stucco plaster, travertine stone, blackened steel railings, and characteristic narrow wooden shutters were used. The stove and pizza bar are placed in the volume tiled with the travertine and located in the backside of the restaurant.

Another volume located above it is tiled with the shutters and contains storage facilities, kitchen and sanitary facilities. The volumes are inteconnected by a suspended steel staircase. The floor and an adjacent wall are covered in grey cement tiles which highlight the height of the room. Antique furniture endows the interior with softness and conveys the right atmosphere.

photos: delood.com

Moda Bagno-interni Store / k-studio

K-Studio recently completed a showroom for interior design companies Moda Bagno and Interni in Athens, Greece. 1000 m² of store space hosts a full spectrum of designer products, including contemporary classical furniture, bathrooms and kitchens. The volume of the building is a cuboid with the size of a base 14m x 16m and the height of 12m. The street facade is clad in perforated expanded metal with openings allowing to see into or out of the building. The openings are lined with cedar wood and create a perspective distorting effect attracting views of bypassers. The form of the framework enables them to peer into the interior from multiple angles.

photo and source: arestdesign.com