Japanese city house by Keiji Ashizawa

Japanese design studio Keiji Ashizawa has recently reconstructed a house located in Tokyo. The house is special for an interesting structure placed on the top-floor of the two storey building. This structure with a number of outdoor decks designed as Japanese style gardens. Besides that the height of the courtyard is double, overreaches the first and second floors and connects the living-room and dining-room area with the outdoors. Bedrooms and bathrooms are placed on the ground floor, protected from the sight of people by a fence, while an office space and guest-room are located in the basement. The interior is very minimalist and puts the accent on details. The stairways, for example, can be considered as a small art piece. Almost all walls are made of beton brut. Predominant colors are shades of gray, white and black, as for the wood only one type of light color wood was used.

photos: junniebly.newaynow.com

One Roof Apartment by Akihisa Hirata

Architect Akihisa Hirata has created an unusual housing in the city of Niigata in Japan. As the region deals regularly with heavy snowfall, there is no use for balconies and terraces. The architect came with an original idea, to build a house that has a shape of the letter A from the side. An underpass space has been formed thanks to this shape. The space, housing common social area, provides privacy for its inhabitants and protects from the cold weather. The atmosphere is warm and welcoming. The unique shape is not only very interesting, but very modern as well – the interior is neat, light, even abrupt. Only one colour has been used, everything is white. The unusual shape and disposition of windows indicate that every single apartment will be unique and original.

photos: hao.nu

Warehouse by Shinichi Ogawa and associates

This house called the Warehouse is located in the suburbs of Hiroshima, Japan. It has been designed by Shinichi Ogawa and associates. The Warehouse has a neat shape with an inner court providing an absolute privacy. The layout of the interior has a linear orientation creating a single room space with no limits. Rooms that needs an access to the water, as a kitchen or a bathroom, are stepped down from the living-room.

The placement of the furniture is functional, these free-standing wooden pieces with embedded toilets or closets should divide different spaces instead of a wall. The interior is separated from the enclosed court by a large sliding door that connects the outside with the interior and allows communication and interaction between these two areas. The dominant colour is white symbolising peace, harmony and light. White colour is complemented by black coloured elements or natural colour as decoration stones or flowers.

photos: design-milk.com

Forest House by Mutsue Hayakusa

The majority of the present population is concentrated in big cities. This tiny house constructed in the middle of a forest has been designed by Mutsue Hayakusa that specializes in green architecture design and creation of “cell spaces” that are functional as well as efficient. The interesting facts about this projects are its location in the houseless area and its concept based on a game with geometric shapes. The housing was made mostly from wood and sustainable materials. None tree was cut on the parcel, what had been a challenge because the forest is very bushy. The architect wanted to point out that it is possible to built a modern housing in the heart of a forest without any human intervent. As for the interior, it is minimalistic and simple allowing to perceive the presence of the forest. Owners of the house can economize a lot of electricity thanks to the sustainable materials and natural shading of trees.

photos: infoteli.com

Stairs House

Japanese architects y + M Design Office have recently finished a project of a unique family residence in Japan. The house is unusual for its roof in the shape of stairs. One can access the top of the house from the garden. There are perforations between each pair of stairs that provide the space with enough of natural sunlight. The owners of this unique house is a young couple with their children, twins. The parcel is located right on the coastline. In the winter, strong and cold wind blows and there is not a lot of sunlight comparing to summer period when it is very hot and the building is exposed to direct sunlight.

The final design was modified considering the mentioned climate conditions but it is still very original. The entire staircase is made from porcelain tiles that are not hard to maintain. The final appearance is magic, in the night when you are looking inside from the outside, you can see through perforations on the stairs what is going on inside, but it does not affect the privacy of the owners. During the day, on the other hand, the owners have a great view of what is going on outside the house and still keeping their privacy.

photos: uwtbdw.blogspot.com

Ultra-narrow House in Tokyo

Japanese architecture studio Jo Nagasaka + Schemata Architecture Office have created a real wonder. They have constructed an unbelievably thin family house in the peripheral part of the capital Tokyo reminding of today’s flat screen TVs. Their aim was to create for their client a house that would satisfy all their needs.

The challenge was to design something suitable for a small parcel very close to a street. Architects have exceeded expectations by designing a house with a facade built in an angle of 63,02 degree. They have created a very new view at the street from the inside and maximized the inner space. The building itself is minimalistic from the outside as from the inside. The facade is painted white while the predominated element of the interior is concrete contrasting with furniture.

photos: home-designing.com

Knot

Japanese architecture studio Apollo Architects & Associates has recently built an unusual house situated in a villa part of Tokyo, Japan. The house looks like a compact rectangular concrete block with an extension pointing from one side of the building. With a room with an inclined roof and a jutting console glazed from one side, it was dubbed Knot. The project takes advantage that there is a height difference between floors. The inner layout of rooms is divided into a number of levels.

The living-room area is an open space that provides access to dining-room and kitchen. Bedroom is situated on the other floor. There are other two bedrooms with a bathroom in the house located under the living-room area. The exterior is simple, composed by a mixture of concrete and glass. Interior spaces are furnished by different types of modern furniture made in Sweden and Italy. This house with an overall surface of 100 square meters provides an unbelievably rich and sophisticated world.

photos: dezeen.com

Musashino Art University Library

The library project of one reputable art school in Japan Musashino Art University comes from the architecture studio of also reputable Japanese architect Sou Fujimoto. Except the new library building the project also includes conversion of the original building into an art gallery. The library with its collection of 200 000 pieces takes two floors with the overall area of 6 500m2. Half of the collection is placed in the open archives, the rest is stored in the deposits. The concept of the library is based on spiraling arrangement of bookshelves. The impression of never-ending forest of books is created with the help of 9meters high walls which are interrupted by large openings. The spiraling shape of bookshelves covers the entire area and creates an outer wall which synchronizes the appearance of the building with its interior. The construction system consists of steel frames and ferroconcrete.

photos: abitare.it

Weekend House

The Japanese architecture studio Go Hasegawa designed a weekend house called “Pilotis in a Forest” located three hours from Tokyo, Japan. The house is situated in the heart of a forest full of mature trees and its structure aims to strengthen the co-living with the surrounding nature. The construction of a series of stilts and cross braces props the house 6.5 meters into the air which brings beautiful views over the tree tops far into the land. The open space below the house is bordered and so also protected by the surrounding trees which surrender the construction just like walls. The main volume, accessed by a daunting set of stairs, features large frameless windows and a terrace. The wooden floor and ceiling only make the difference between the exterior and interior smaller. A bedroom, living room and kitchen are part of the simple structure.

photos: gizfactory.com.

Family house EDGE

This out of the ordinary family home recently unveiled by the Tokyo based APOLLO Architects & Associates from Tokyo is located in the center of Sendai, a city in the north of Honshu, Japan’s biggest island. The house is 135 square meters large with a groundfloor and two floors above and lies on a plot only 264 square meters large. Due to high traffic density the building is surrounded by a wall which forms a barrier between the busy street and the private space so the owners got to have some intimate and calm courtyards which face the dining area. The balcony on the second floor creates a unique form protruding into the courtyard. One experiences a feeling of lightness, airiness and harmony in the house. All the interior rooms are not plastered so only raw concrete is visible while the exterior façade is of snow white colour. The other colours and materials are down to earth and except the natural shades of dark wood one cannot find a strong contrast of colours.

photos: architecturer.com

The Pentagonal House

This pentagonal house was built near Nagoya in a calm village of Thushima in Japan by architectural studio Kazuya Morita Architecture Studio. As the name suggests the geometry of the plan is pentagonal and to that shape also the roof is adopted. The roof is the element the architects mostly concentrated on. The house was designed for a young couple just next to the house of their parents which is built in a traditional Japanese style. The surrounding housing development had to be respected and that is why the pentagonal roof was designed. It not only fits in the surroundings but is also original.

The unusual floor plan creates the largest possible open living space. The five main structural walls were set in radially, and they can stick out as extension of the inner spaces. They are cut off only in the centre with the dining table, a place from which everything can be seen. Here, under the peak, the ceiling is high and the owners can enjoy their dishes together with the garden views. The usual materials were used, mostly wood, the material of the whole construction. The white plaster walls together with it create a harmonic space.

photos: contemporist.com

“On the cherry blossom”

Japanese practice a.l.x. has designed “On the cherry blossom”, a house on the corner of a residential street in Tokyo, Japan. The name is derived from two cherry trees nearby the building but also from its unusual shape. The house just like to tree grows upwards, the trunk ramifies and the form widens just like it functions. Windows are located mostly on the higher floors and the window on the first floor, the smallest one is designed for vertical communication. The wide floor-to-ceiling window face on the upper-most floor offers the house owners a spectacular view from the dining table of the surrounding trees and roofs. The house is a simplified model of the cherry tree and is composed of multiple cubic volumes fitted together. The resulting design is marvelous and offers the observers always new view of the object. By this project the architects showed how the question of corner plot can be perceived. The interior gives puristic impression. The dominant colour is white which does not in any way disturb the space but only opens up and enlarges the house with living space only 85 square meters.

source: designboom.com

Dancing Living House by Junichi Sampei

Dancing living house by Junichi Sampei from a.l.x. is a three-storey residence for a married couple in Yokohama, Japan. The concept of a dance studio has a massive volume on the level of upper floors that is wider than the parcel itself. The lightening of the interior is provided by well-used openings and cuts in the massive volume. A space for two parking slots was created under a concave mass of the house situated on the street side. The entering staircase leads to an open studio that opens out and continue to a kitchen and living-room area. All four walls are covered by glass panels, so it creates a quadruple effect. The living area, a bedroom and bathroom, are situated on the third floor that floats above the dancing studio between two zones with transparent glass flooring. This effect insures enough of daylight in the lower parts of the house, no windows needed to be added. In the soundproofing, the structure is treated as one object with exceptions of some parts of the ceiling and an upper corner. The entire volume is closed in a thick shell of reinforced concrete that eliminates all external sounds coming from the outside.

photos: designboom.com

Beat Pack House

Architects from Studio LOOP residing in Tokyo created a minimalistic living for young family dubbed Beat Pack in a dense populated part of the city of Sagamihara in the area of Kanagawa, Japan. The house provides privacy but at the same time a flow of natural daylight entering the interior from an inner atrium. There is no communication between the private and public space. From the outside the house appears as a cold unidentified object with randomly organized windows that provide different spaces with sunlight of different intensity. Entering the interior a magic world opens. The inner court is an important part of this homogenous complex. Each room is ingeniously furnished so that any element does not disturb the perfect harmony. All rooms are connected to the ground-floor by a circular staircase. Even the budget was tightened, architects did their best to create spacious and rich space full of fancy little details. Another element that is worth to be mentioned is a contrast between the exterior and interior not only in different functions of the space but materials and colours as well. Whilst the interior is more alighted thanks to white wall colour, the exterior is coloured in black.

photo: cubeme.com