F64 Store – concept Café by Form architecture studio

Description: The concept behind the cafe is a darkroom / developing studio/ photo. We aimed to create a space that would attract photography lovers through details and atmosphere, transporting them to periods from the beginning of photography, its hidden side, agents/chemicals used for developing, crowded working areas, cold and technical spaces. The bar and some of the tables have inbuilt details that serve as references to the process of developing photographs. We’ve altered a series of studio-photo lights turning them into lighting objects and inserting them into the concept cafe. All the furniture, except the chairs, is custom made, concept and design of Form Architecture Studio. The high-tech details of the project, that part that pins the bar into our present times, are a couple of touch-screen tables located in the sitting areas.

Developing an idea – text from the press conference held the night of the opening of F64 Café:
<>

FORM ARCHITECTURE STUDIO
www.formstudio.ro

Team: Arch Silviu Gavrila, Arch Ionut Fratila stud, stud Arch Roxana Istrate, Arch Adrian Galu, Arch Oana Gherghisan.

Theme: The making of a concept cafe space of about 100 sqm located inside of the F64 Store (Unirii, Nr. 45, Sector 3, Block E3, section II, Bucharest).

L.S.G. HEad Office Building by Urban Office

Surrounded by constructions pertaining to Socialist architecture, the building stands out due to its contemporary
features, illustrative of other times and different aspirations. By contrast, the neighbouring buildings, specific
to communist architecture enhance the value of the building.

Compound geometry of the building is defined by boxes which “bombard” or dot the façade, which confer a certain
degree of urban porosity, meant to reduce the massiveness of the building, in order to offer a gradual transition to the surrounding residential area. Having such powerful vibrations on the façade, we decided to attentively and minutely divide the rest of the façade, using vertical panels with minimal joints. Windows are placed in the same line with the finishing, so as to achieve that flatness specific to Northern architecture.

Ground floor boasts an above ground parking lot, a patio and enjoys free access from all directions.
By using laborious details we tried to achieve an elegant finishing to suit cantilevered volumes, which play multiple roles in this composition…they serve as daytime smoking areas from a functional point of view and overnight they turn into night lighting elements, integrated into the building computer (BMS).

The building enjoys state of the art technology, because the beneficiary is an engineering and installation company, which boasts advanced technological developments on the European markets. The photovoltaic panels placed on the roof produce electricity to cover the needs of the building, which also boasts triple glazed windows and a 15 cm thick thermal insulation.

The zoning urban plan restricted the maximum height of the building to 24 meters, with receding upper floors. The
height restriction limit has been observed and implemented into the volumetry of the building. To us, it was the opportunity to integrate European architecture into Bucharest’s architectural patchwork.

Project name: L.S.G. Head Office Building
Architects: Lilian & Iana Captari _ Urban Office
Structural Engineering: Mircea Neacsu, Incona
Mechanical, Electrical Engineering and H.V.A.C.: Gerhard Lipcovich, LSG

Location: 89-91, Hagi Ghita str., Sector 1, Bucharest, Romania
Area: 2,200 Sq m, 7 stories; 24 m high
Design: 2010 – 2012
Completion: May 2013
Photo: Arthur Tintu

source: urbanoffice.ro

AC Apartment by Square ONE

No one would have guessed that this exceptionally modern flat is located in the Romanian capital Bucharest. Authors of this reconstruction are the architectonic office Square ONE. Originally this penthouse with an inner elevator, detached only by glass panels and a curtain, contained two flats with a mutual access staircase. This space was eventually turned into one huge flat with four rooms, two bathrooms, storage spaces and a corridor which creates a spine of the whole flat. Since it directly joins the entrance this solution was the most practical. Its width of 1.5m allows it to contain various storage spaces.

Another points of interest are the two sliding panels, that divide the zones of relaxation and the public ones. The kitchen is merged with the living room and together they became a central meeting place for the whole family. Main colours, white, black and brown, are complemented by subtle accents of green or purple according to situation. Architects paid attention to the overall expression of the house but devoted their effort to the smallest of details such as the amazing sink or LED lighting.

photos: home-designing.com