Villa Lambda by Mercurio Design Lab

Villa Lambda’s concept springs out of an exploration in the domain of pure geometry applied to architectural forms. The client requested a villa which broke with typical Singaporean suburban formulas, whether modern or classical pastiche. The brief also required optimisation of a tight site and parking for nine cars. Two inverted triangles, slightly offset from one another and slightly offset – a design solution that immediately offered a powerful interpretation of an idea and potential for a great development ahead. With further refinement, the triangle geometries was smoothened up.

One end got heavily chamfered, becoming a skewed quadrangle and allowing a large cantilevered roof eave to protect the large windows of the bedroom, which initially should have access to a balcony but was later scaled down to a ledge. The other triangle was stretched at its opposite end and slightly smoothened to form a rounder bullnose morphing from the house walls into a long car porch. Lambda should have resembled a sport car but as its conceptualisation took shape, it started to project the idea of a space vehicle. Therefore, when the car porch was designed with two canopies at each side to extend the protection of the parked cars, their resemblance to winged stabilisers was one right touch to the design finalisation.

Now the building begins to reflect its name, lambda, the Greek letter used to signify the notion of a wavelength, a triangulated formal composition of apparent opposites held in dynamic tension. This is emphasised by the habitable attic solution, providing an extra storey. The aluminium-clad roof with the extruded flaps at the rear of the third storey terrace was intentionally designed to extend the space-ship metaphor, while the doghouse containing the lift over-run was made to look like the air-intake of an engine room. In turn, these gestures support an over-riding strategy of generous eaves and canopies to provide privacy and sun protection. The result is a house which is simultaneously bold but mysterious.

Punggol Promenade by LOOK Architects

Architects of the LOOK Architects atelier designed a project for a 4,9 km long waterfront promenade, which will serve as a major pedestrian area for the future coastal town Punggol in Singapore. Their design includes an entrance square near the planned beach, a pond with water lillies, fishing platforms extended over the water level, shaded resting spaces, observation deck, and bridges that connect individual canals. The project contributes towards improving the environment by using sustainable materials such as corten, GRC (a waterproof easy-to-install composite with glass fiber). The new Punggol promenade will offer its guests a pleasant space and a lot of opportunities for enjoying their free time.

photo: skyscrapercity.com

Travertine Dream House by Wallflower Architecture

A family house project by a Singapore based architectural office Wallflower Architecture + Design is situated in Serangoon, in the central part of Singapore. Investor’s requirements were simple. Functionally-wise – to create as much space possible with as much integrated greenery as possible. Esthetically-wise – to use travertine as an architectural finish. The client found interest in this material during his travels in Italy. The object is divided into two parallel blocks connected by a glass enclosed bridge. This separation allows natural light to pass into the basement spaces. Thick travertine walls and large overhangs, located on the western side, are meant to prevent overheating during summers. Entrance, living spaces and bedrooms are scattered along the house, efficiently utilizing natural cross ventilation and daylight. The family house has four levels, one of which is sunken below the ground.

photo: contemporist.com

Sun Capturing House by Wallflower Architecture + Design

Architect group Wallflower Architecture + Design has recently finished a unique project of a house located in Sentosa Cove, Singapore. Even there is no other buildings at the site, it is planned that in the future a number of residences will be build, neighbouring the Sun Cap House from both sides. Tropical weather and intense sunlight were the biggest enemies of the architects when designing and creating the house. Only the proximity to the sea provide the site with casual breezes.

Taking into account the planned dense settlement, the house is provided with 9 meters high frontwall with the entrance that wraps around the parcel. Massive frontwall and sidewalls serve as a thermal filter and provide privacy and protect from the curious sights of neighbours. Large walls contrast with large glass, floor to ceiling windows that allow the sunlight to enter the interior of the building. The overhangs of the roof , in the rear part of the house, create the desired shading that capture the intense tropical sunlight and protect the interior from overheating.

photos: homevaganza.com

Museum as a lotus flower

The first Art history museum was opened on the 17th of February in Singapore. The building reminding a blooming lotus flower designed architect Moshe Safdie in the Marina Bay Sands district. The design is often compared to an open palm that welcome all visitors of Singapore. The center-piece is a round base complemented with 10 “fingers” – roof-lights that provides daylight to a number of gallery spaces. A unique exterior structure is represented in the interior as well by dramatically curved walls lightened by 10 skylights. The building houses up to 21 gallery spaces on a surface of 50 000 square feet. Exhibited art-pieces should represent various areas as art and science, media and technology, design and architecture. A permanent exhibition will present a series of important breakthroughs of art and sciences as the Leonardo DaVinci`s flying machine.

photos: worldinteriordesignnetwork.com