Daegu Gosan Public Library

The cultural importance of the public library lies within the inherent power of the knowledge which it holds. This
knowledge can be a significant life-altering force for the patrons of the library and furthermore within the larger community which it serves. The methods by which this information is contained and transmittedare continually evolving, yet the correlation between access to such information andissues such as upward social mobility and increased life opportunity are evident. The DaeguGosan Public Library, like many libraries, stands as the physical manifestation of the concept of shared knowledge. As such, it is temple of knowledge, honoring the book as the foundation media of information communication, and making way for the new learning trends that result from the current digital movement. The library provides opportunities for intellectual trade and growth both analog and digital within the Suseong-gu community. Furthermore, itcelebrates Daegu as a place rich with culture and an evolving demographic that places high value on the acquisition ofknowledge.

Similar to the temples of the varied religions, the Gosan Library celebrates a particular belief system, a particular
way life, the belief in the power and importance of knowledge. The library offers the opportunity for intellectual
and cultural exchange in ways both traditional as well as those less often associated with the library typology. The
book stacks are consolidated into a single mass. The clear glass object creates an activated tribute to printed
literature as the foundation of information transmission. In honoring the written and bound knowledge in this way, a
more open floor plan is created for related program uses. The digital data space, reading room, children’s area and
other programs flow off of a large atrium space providinga more flexible environment for exchange. These spacesare
hence able to able to adapt to the evolving digital media to maintain a quality learning environment.

The Gosan Library is also the cultural hub with the area. Its proximity to the local subway station and a large
public park make it a prime location for cultural exchange. Both passive and formal manners of interaction are
facilitated by this public space. To reinforce this the northeast corner of the site pulls the landscape from the
park under the building, extending the public space into the site. The resulting plaza creates a partially covered
space which will be utilized and activated by the local communities. This sunken garden provides valuable natural
daylight to the building functions located below grade. The life-long learning center and multi-purpose spaces
surround this plaza providing easy access for the community. Additional terraces at the second level reading area and
the roof connect the building back to the park and existing context.

Location: Daegu, Korea
Area: 3200 mk
Year: 2012
Architects: ŁukaszWawrzeńczyk, Frisly Colop Morales, Jason Easter, Adrian Yau

source: onebynine.com

Skinspace by AND

Korean architects of AND atelier created this original house for an artist in Gyeonggi-do province of South Korea. The north side of the parcel is defined by a 4m. high hill. The remaining sides are open. Floor projection of the house is a trapezoid with the longest side facing south, where the entrance is located. The main living space utilizes a two storey full height and creates a gallery for art exhibition and at the same time an atelier for the artist. Sanitary facility and a small kitchen with a dining area are located close to the entrance, linked by a staircase with the bedroom on the upper level. The framework of the house is ferroconcrete with architectural concrete on the side walls of the house. A particularly expressive element is the southern façade made of wooden boards which fluently merge into interior and subsequently create external facing of the northern façade.

Architects: AND

Location: Seohoori, Seojongmyun, Yangpyeonggun, Gyeonggido, Korea

Construction Area: 112.62 sqm

Gross Area: 130.60 sqm

Structure: RC

Completion: 2010

Photographs: Kim Yong Gwan

Photo: http://all-about-cad.blogspot.com

S Mahal House by Moon Hoon

In a land of gurgling water, rice fields and forest, in the South Korean area of Yangpyeong, in the town of Daesim-ri, you can find a small family house from the works of the architects of Moon Hoon. A circular balcony surrounds the perimeter of the structure and creates a continuous outdoor corridor. In windy days this house is animated by semi transparent white and red cuirtains rippling in the breeze.

This economic and yet stylish solution is also allows the owners to have privacy in their yard and their cats and dogs to roam freely. The whole structure is overlooked by ‘ssalon de sson’, a prayer room floating above the courtyard offering peace, calmness and picturesque panoramas of the surrounding landscape. Every room in the house is directly connected with the private outer atrium and the grand central space.

photos: xaxor.com

Lollipop House by Moon Hoon

Moon Hoon, an architectonic atelier from Soul, surprised by the execution of a family house in Giheung-Gu, South Korea. The playful striped motive of the metal plated facade evokes an image of a candy or a lollipop. The concept is influenced by a system of staircases and segmented elevation dividing the inner space into seven storeys. Due to the strict budget the ideas were simplified into practical skip floor format spiraling around the space that forms an inner atrium.

All storeys and the semi-embedded basement are accessible by the central stairway and lit by natural light through the skylights. Vertical connection ensures consistent air circulation. The house contains living room, kitchen with adjoined dining room, main bedroom as well as children rooms, attic playroom and tv-room.

photos: designboom.com

Nam June Paik cultural centre library

On the 15th of April 2011 the American architectonic studio NHDM opened for public their new library in the Nam June Paik cultural centre in Yong-In, South Korea. The aim of the project was to create a multi-purpose space, and its execution was indeed quite extraordinary. The centre of a spatious room is dominated by a cube, which is a library by itself. It offers bookshelves from the outside, but there is also an inner, multimedial and more private space hidden inside the cube.

The whole object is transparent so it is possible for guests inside to see outside and reverse. The inner space, dubbed „The Library Machine“ contains all historical and contemporary materials regarding Nam June Paik and its art. All accessible by public and/or scientists for further research. The materials do not contain only books, but are rather a mass of information stored on paper, video clips and even a rare collection of Fluxus recordings.

photo: domusweb.it

Exit 45 by Chiasmus partners

Architectonic studio Chiasmus partners, based both in New York and Soul, created a nearly sculptural annex to an existing building. The building is located in Danwon-gu, Ansan, South Korea and is easily identified by its two massive towers. And right between these two towers, the Chiasmus Partners with an artistic cooperation of Sang Cho created a new object – Exit 45. It resembles a tree-house, a living mass growing out of the stereotypic orthogonal environment.

Striking out with its eye-catching bright red color, it is obvious that the authors wanted to step out, break the mold and attract attention. The outer facade intentionally filters out the natural light and the bustle of the exterior and creates a calm and harmonic retreat-like interior.

photos: designfun.net

Office building GT Tower East, Architecten Consort

A remarkable office building GT Tower East, with its wavy facade, differentiates itself from the typical angular architecture in the South Korean capital, Soul. 130m high building and its unusual form are the results of visions of architects Peter Couwenbergh and Edgar Bosman from the Dutch ArchitectenConsort studio based in Rotterdam. Floor space of 54 000m2 is spatious enough to offer a wide array of functional use. In addition to office spaces the building serves as an shopping and cultural centre with an underground parking lot. With the use of proper isolation of the facade, solar panels, use of natural
light and ventilation, the building passes the criterium of sustainability.

Source and photo: contemporist.com

Mimesis Museum by Alvaro Siza

Mimesis museum by a well-known Portuguese architect Alvaro Siza is located in South Korea and reminds of a cat in many ways. The initial inspiration was a story about an emperor who loved cats so much that he called upon the most famous painter to draw him a cat, he got to wait seven years to see the drawing, but that is already another story. An interesting fact is that architect Alvaro Siza has never seen a Korean cat because he has never been to Korea. The ground-floor of Mimesis is a cat, curled up and straighten up at the same time that stretches and yawns.

It is all there. The author took various cat postures as an inspiration and wanted to find the most elegant solution for the building. Draft design, models, drawings and adjustments, new models, presentations and so on. That was the chain of events that preceeded the construction. The project was unique and drew attention at the first sight. In the basement, there are archives, service area and other possible exhibition space. Ground floor features space for arriving and distribution, space for temporary exhibitions and a coffee place with a restaurant. Everything else can be found in landings topped off by a large exhibition space in the highest one. Light is always light and gentle so that it does not bother. Both the artificial and sun lights are considered crucial.

photos: carloscastanheira.pt

New H&M store by Universal Design Studio

Universal Design Studio has taken up a series of successful shopping malls projects for international clothing line H&M. Recently, they have designed an outstanding modular facade for Korean store in Soul. It is the 10th design in the row created for H&M. The modular construction was also used for another H&M store in Los Angeles, USA.

The facade in Soul has 3D appearance, natural light enters the interior by small openings what accentuates the contrast of colour tones and visual depth of the pleated covering. The store transforms in the night when the hidden lighting highlights the modular construction of the facade and creates a dramatic look, three storey building becomes a sculptural piece. This unique effect refines the appearance of the building. A beautiful staircase design has been inspired by an idea of a ribbon blowing in the wind, to emphasize the idea a white glass was used.

The interior balustrade is made from stacked vertical louvers. Universal Design Studio has proved that their are able to adapt to the needs of their clients and keep characteristic brand design. The initial idea was to create a concept of an iconic facade for the Asian H&M store but the design has been so successful that H&M decided to use it as their new global identity for stores all around the world.

photos: universaldesignstudio.com

Ethnic Floating House

Ethnic floating house is situated in beautiful area of Bukhan river on the north of Korea by architecture studio Hyunjoon Yoo Architects. A number of restaurants and a motel surrounding the house are in contrast with its appearance. A decadent neon motel lighting visually pollutes the atmosphere of the building. The initial concept was to create a house with a unique view at the river level.

This housing has been constructed conformable to Feng Shui method, for example there are no door directing east. The floating house comprises a series of rooms as a study room, grill court, living-room area, dining-room, bedrooms with bathrooms, a kitchen or a separated space for owner`s daughter and her family. One of requirements of the owner was that a swimming pool have to be safe enough for his grandchildren to play and fool around. The swimming pool part of the court is oriented south, while the already mentioned motel and restaurant are on north. The roof of the main building has an usual construction with one little detail, it has a roof garden providing a beautiful view at the river.

photos: colorfullhome.com