Salongen 35 by Kjellgren Kaminsky Architecture

In April 2009 architect Kjellgren Kaminsky together with Höllviksnäs Förvaltnings AB won a contest for a passive house building permit by municipality of Malmö, Sweden. The construction took place at the last available allotment of the Bo01 housing exhibition area, in the west harbor, with a view of the Turning Torso skyscraper by the Spanish architect Santiago Calatrava. The houses are designed with sustainability in mind and equipped with solar panels, exterior venetian blinds, lawns, green walls and roofs made of eco-friendly materials. A variety of different facing materials were utilized to give each house a unique character. Aluzink was used for the roofing. Interior boasts recycled materials, which kept the construction costs low and created a pleasant patina right from the birth of this object.

photo: www.kjellgrenkaminsky.se

Domkyrkoforum by Carmen Izquierdo

Swedish architect Carmen Izquierdo is the author of a project for a cathedral forum in the city of Lund in southern Sweden. The forum is situated in the centre of the city next to the cathedral. The idea of the new project was to blend into the existing structure of the area with respect to the scale of the historical buildings around it. The shape of the building defines new public spaces such as an entry courtyard facing towards the Kyrkogatan street, an entry passage across the cathedral and a triangle shaped square facing the Kungsgatan street. Besides creating pleasant exterior spaces the architects have focused on designing an inner atrium and a yard lined by the existing buildings.

The entry hall of the object, boasting generous proportions, was intended to be a meeting place offering its spaces for various activities such as exhibitions. The two storey atrium permeates sunlight into the parter and optically connects the public spaces with other functions of the second floor of the object. The new forum also houses an auditorium with a roof window facing two towers of the cathedral. The facade of the forum is made of a brass alloy – a natural material with a lively process of aging.

Photo: arkitektur.se

Villa Midgård by DAPstockholm

Swedish architects DAPstockholm are the authors of the family house Villa Midgård, which is set into a natural terrain close to the Swedish capital, Stockholm. Client had a clear picture of his future residence in mind. Several of the conditions were, for example, a maintenance-free facade, or a eastward facing bedroom to get most of the morning sunlight. It was equally important to create private spaces or an abundantly spatious interior. The architects designed an interesting and dynamic mass, divided into two parts by the central space. The three storey villa contains four bedrooms, three bathrooms, a toilet, common quarters, a kitchen, a living room, a private cinema, wellness facilities, a guest room, a wine cellar, an utility room and a storage room. The swimming pool is clearly a dominant element. One of its sides is connected to the lower floor terrace and is made of glass. Therefore it resembles an aquarium and conveys natural light into the space. Materials used for the construction were mostly walnut and marble for the interior and Corten for the casing.

photos: plataformaarquitectura.cl

Nora House by Tham & Videgard Hansson Arkitekter







An interesting example of Scandinavian architecture is the Nora House, also called „Double House“, by the Tham & Videgard Hansson Arkitekter studio. Situated in Danderyd, Sweden, its unusual, bulky, cubic facade, made of grey-blue cast concrete, complemented by several majestic wooden windows, stands out from the usual style of the neighborhood. The innovative interior is built on the concept of open floors set by the sequence of four spacious rooms designed for living, lounging and working, ordered from the bottom floor to the top. When percieved in the context of the neighborhood, the pleasant minimalizm of the structure conjures up feelings of uniqueness, serenity, purity and connection with nature. It is nothing short of a definition of a modern house prototype.

photos: trendir.com

School of architecture Umea by Henning Larsen Architects

School of architecture Umea got its name by a Swedish river that flows near by. The school should become part of a planned campus dedicated to art that will house an Academy of visual arts and an art museum. The building has a very artistic representation thanks to its interior structure and open floor levels with a sculptural stairways. It was designed by a group of architects called Henning Larsen Architects. This center for future architects was designed to inspire them and provoke the innovation. Looking from the outside, the building has a cubic expression, the facade is made from larch wood, the disposition of windows is very rhythmic and dynamic.

Square windows create not only strong visual experience, but provide a beautiful view on the river as well. Interior space of the building was designed as a dynamic sequence of stairways, mezzanines and open floor levels. The natural light enters through the high skylights irregularly placed on the ceiling. The aim was to create a clear and open study room where every student is a part of the room, that is why the study room is separated from the outside only by glass walls. This design is an inspiratory place, a place that motivates to exchange knowledge and ideas.

photos: henninglarsen.com

Tree Hotel

Two entrepreneurs Kent Lindvall and Britta Jonsson – Lindvall have decided to fulfill their dream and build a tree house – the concept that allows a man to live in harmony with the wild. In cooperation with well-known architects and designers they turned the idea into reality. A series of unique hotel rooms harmonized with the wild and eco-friendly qualities have been created. The hotel is located in Harads, in one of the most beautiful parts of Sweden – the pearl of Swedish forests. The hotel is composed by a number of separated rooms, each room has a different shape and functions.

“Mirrocube” room, for exemple, by architects Bolla Thama and Martin Videgård is a double room constructed from light aluminium structure hung around a tree trunk. Its dimensions are 4x4x4m and the entire construction is covered by mirror glass that reflects surroundings and creates a camouflaged hide. Another type of room is the “Cabin” by architecture company Cyrene & Cyrene. The designers have dealt with a high ground and a steep slope providing a beautiful view at the valley of the river Luleå. The Cabin is hung on trees and its form conforms to the surroundings. The tree hotel offers a number of interesting rooms as the “Nest”, “Blue Cone” or even the “UFO” room. Very unique is the sauna suspended in the height among the trees.

photos: blessthisstuff.com

Bergman – Werntoft House

Johan Sundberg is a man that believes that each project has to have its own structural solidity and outstanding style. He is convinced that the aim of an architect is to reconnect the artistic effort with technological elements, economy and much more. Bergman-Werntoft house represents his architectural philosophy. It is located in the heart of the forest Ljungskogen in Vellige situated on south from Malmö, Sweden. Construction of the house is based on Danish atrium house typology from the 60s and 70s.

The dominating element are outside brick walls and mostly glazed inner facades. Outer and interior walls of the house are formed by panels, doors and windows able to slide in and out the outside wall. Spaces and views are defined, dynamic internal life is formed. The overall appearance is complemented by different types of wood, used in various tones, constructions and shapes contrasting with white and neat interior. Johan Sundberg created one very harmonic residence.

photos: chictip.com

Tellus Nursery School

Tham & Videgård Arkitekter have completed this curving nursery school located in Stockholm, Sweden. It is situated between a former industrial estate and a forest where new housing is being developed. The entrance to the courtyard is the first place where the parents say their good-byes or where they pick their children up to go home. The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes. Windows are freely placed at different heights and allow children of different age see the exterior playground and the wooded hill. The architects cooperated closely with the client and were also inspired by the pedagogues so that the best possible way to organize the interior could be developed. The result is a rather unusual plan, where instead of an individual room for each group of children, there is a common interior plaza where the six groups can interact. This main space is complemented with separate atelier spaces for art and other projects, as well as a small room for resting. The facade panel, made of 50x50mm sawn wood, filters direct sunlight into the interior and underscores the curved interior and exterior spaces.

photos: tvark.se