Da-zhi Apartment by Noiz Architects

Located in Da-Zhi area of Taipei, the 300-sqm apartment designed by Noiz Architects takes on a modern approach to conventional industrial style. Designed for a private client in Taiwan, the residential project realizes the owner’s preference for a simplistic interior setting.

The team adopted an open plan for the residence exception the kid’s room which tranquility and calmness is key. Visible fittings are kept to a minimal while storage space and the rest of the items (e.g .wardrobe and TV set) are to be found in concealed compartments to create airiness in the livingspace. The compartments can be freely opened when desired to suit various purposes and occasions.

Theinterior is set in a neutral colour palette with clean lines throughout. The infusion of minimalraw materials was an intentional choice to create not only additional visual interest but also a sense of modernity to the interior. The staircases from bent steel, handrails from metal pipes and walls from compressed wooden boards are strategically utilized to accentuate yet not to overtake the overall simplicity of the space, giving an additional dimension of sleekness to the interior.

The loft is connected to an extensive outdoor terrace which is intended for parties and gatherings; whereas the theatre roomabove fitted with acoustic boards is reserved for the couple to sit back and relax from the daily hustle.

title: Apartment in Da-zhi
year of completion: 2012
location: Taipei, Taiwan
building type: residential

source: noizarchitects.com

Rui-An Apartment by Noiz Architecture

Noiz Architects re-defines the relations between space and intimacy in the interior renovation project in Rui-An district of Taipei. The client has specifically requested for an intimate yet open space with vivid materiality in the residence –qualities that do not typically manifest in contemporary city apartments. Hence the objective of the project is to bring these seemingly contradictory qualities into a holistic and harmonized design.With the client’s need in mind, the team has come up with the solution of redistributing the space by creating intertwined “capsules” in the apartment textured with contrasting materials.

The main living area is designed with two large coves on the ceiling, which loosely define a functional “room” under each. Each cove is disproportionally deep and smooth in order to create a vertical continuity and lightness to the space that works against the inherent spatial limitation of the low ceiling height.

The main wall of the living space is adorned with custom-casted concrete that reveals the negative form of vintage furniture pieces. The raw materiality of the concrete panels, as well as vivid texture of the positive/negative furniture along the wall gives a touch of delicacy and sense of antiquity to the newly renovated apartment.

The team also custom-made the maze-like copper lighting since there were no other chandeliers available in the market that could complement the ambiance of the interior with the right balance between antiquity and contemporaneity.

The adjoining living space holds another small “capsule” of a study with a sliding door wall. This room is specially designed as an intimate space for work and meditation where the client can choose to open up the space to the living area or stay isolated while keeping natural lights coming through. The patterns on the doors are also digitally generated to create theillusion that the small capsule inflates from inside.

In the kid’s room “capsule”, the wall-cabinet is specifically designed with randomly placed boxes which can be taken out and used as independent storage, offering a playful atmosphere and functional flexibility to the space.

title: Apartment in Rui-An
year of completion: 2012
location: Taipei, Taiwan
building type: residential
architect: noiz

source: noizarchitects.com

XMS Media Gallery by Moxie Design

Moxie Design is a group of designers with various specializations but one common goal – to remodel in an innovative way an old building in the centre of Taipei, Taiwan. This structure, surrounded by various stores and shops, directly communicates with a busy street and sees few hundreds people passing by daily. Authors intended to create a contemporary space by combining several techniques. Originally, the four-storey residential house was meant to be demolished and rebuilt. Its reconstruction, although visibly more modern than the adjoining houses, does not contrast the surroundings. Quite the contrary – it pleasantly complements the space in which it is situated.

The facade is created by two levels. The first is dominated by windows in a stereotypical layout. The second level consists of flexible black fence nets partitions, which are aligned in a way that livens up the whole facade. These nets also serve as a durable barrier, protecting from wind, rain and interior overheating and at the same time add an aesthetical value. After the reconstruction, the interior was appropriately remodeled in order to house office spaces.

photo: blog.naver.com

Ruin Academy in Taipei by Marco Casagrande

Finish architect Marco Casagrande has transformed an abandoned housing block into so called “Ruin Academy”. This house is located in Taipei, Taiwan and it is conducted by Casagrande Labs in Finland in cooperation with a Taiwanese foundation for art end architecture – a project connecting architecture, sociology, environmental science and environmental art. Renewed yard serves as a housing for students from nearby universities. An academy is considered an example of a fragment of the city of third generation.

All inner walls and windows were disassembled to give way to the growth of green as bamboo for example. Volunteers taking care of the building are students of gardening. The project is basically a farm built in the middle of industrial city of Taipei. Within this projects a number of smaller buildings was constructed, all of them have the environmental theme in common and promote an alternative housing.

photos: casagrandetext.blogspot.com