L’akmus store by Andrei Ivanitskiy

L’AKMUS is a multi-brand store of shoes, bags and accessories in the luxurious shopping mall, the Library in Dnepropetrovsk, Ukraine. Its collection consists of brands such as Furla, Coccinelle, Michael Kors, Paul Smith, M Missoni, Serapian and more. The shop is designed and carefully crafted by the architect Andrei Ivanitskiy.
The rich interior demonstrates unique aesthetics and modern fusion to align with the store’s lavish image. The minimalistic design provides a spacious environment to maximize the shopping experience of its customers. The simple, minimalistic approach is achieved by the symmetrical and clean lines. The biggest challenge with integrating sharp lines into a design is the possibility of creating a cold and an inhospitable atmosphere. However the designer successfully blends the neutrality of the wood with the lines and as a result creates a warm, contemporary design. As a result, the environment became an excellent background for bright trade products. On top of that, the modernity is not only due to the symmetry of the shelves and cabinets but their ability to serve their purpose while being space-efficient.

project: L’AKMUS store
location: Dnepropetrovsk, Ukraine
architect: Andrei Ivanitskiy
furniture producer: Zebra mebel
completion: june 2013
area: 54m2

Constant motion by Alex Bykov

Usually they say that the successful interior is a beneficial combination of environmentally friendly contemporary decorative materials, design furniture, sanitary equipment and home appliances … Nevertheless, the interior of an apartment located in the heart of Kiev’s historical district has a much more valuable treasure – an idea…

A young creative couple had been looking for an architect, when their designer friend recommended them Alex Bykov. The couple was preparing for a wedding and decided to spend their honeymoon in an atmosphere of the renewed apartment. After a fruitful discussion of suggestions and proposals the concept of “constant motion” was born. Furthermore the concept became the main vector of planning design and stylistic solutions of the interior.

The concept of movement appears through the spacial design areas such as the bedroom, the lounge, the library and the bathroom are located surrounding the kitchen, the historical symbol of the “family’s heart”. So you can move from one room to another in an uninterrupted circle, since the spaces flows smoothly into each other.

The windows face to the South-East side ,which is why the living room and the bedroom are filled with an early morning’s golden shine. The interior has a cozy warm coloring due to the pastel brick walls, the natural texture of wood and soft furniture. During the process of dismantling it was discovered that the doorways had previously been blocked . Alex decided to shift the doorways by using the original bricks with an authentic early 20th centry mark. The brick was bought from junkman and carefully laid into the living room wall.

The built-in library – a primary wish of the couple, was designed to house the family library.

The library has a podium, which was designed to provide more space for storage. It was decided to make two types of shelves for the library; thus this flexible solution gives an opportunity to change the geometric pattern of shelves in the future. Alex also designed all the furniture and prepared individual work drawings. The woodwork was made from low cost materials.

Artificial lighting is dim, warm and comfortable. Decorative lamps are by Ukrainian designers Anna Popovych and Vasyliy Butenko; the ceiling lamp, which were presented to the newly-weds by close friends as a wedding gift, are by ‘Artemide’.

Wrought-iron products also bespoke immediately grab attention: the legs for the coffee and dining tables, a mirror in the bedroom, a sleeve for the hood and a window.

Title: Constant motion
Location: Kyiv, Ukraine
Design: 2012
Construction: 2012 – 2013
Area: 64 m2
Architect: Alex Bykov
Photographer: Alex Bykov

Apartment in Kyiv by Ivan Yurima Architects

The interior solution of the apartment which is situated in Pechersk district of Kyiv. The clients are modern family with progressive attitude to life.

Zoning focuses on rational use of space and natural lighting of the rooms. Planning solution of the apartment is based on the principle of flowing spaces and the absence of corridors. Thus there are six rooms and three bathrooms which don’t influence on the open space. Each room is individualized but it is a part of a general concept.

The project concept is based on the principles of functionalism and minimalism. The simplicity of interior decision emphasizes the dynamics and openness of the idea. Wood and cold white colour prevail in trim work. Light and colour flow from one room to another. Special attention is paid to detailing and quality of materials. Eco-friendly materials and energy-saving technologies are used in the project.

The apartment is equipped with the automatic system of safety and comfortable living. The artificial lighting is created from the point of view on rooms’ setting and family needs. The management of lighting is automated, the manual adjustment and switching are performed with the help of sensor switches and mobile devices.

The name of the company: Ivan Yurima Architects
The team: Ivan Yurima, Julia Selimova, Mikhail Vasin
Web-site: https://www.facebook.com/yurima.architects
The name of the project: Apartment in Kyiv
Total area: 200 m2
The year and the place of fulfilling the project: 2013, Kyiv
A photographer: Andrey Posonsky

Public space in Kyiv by Mary Protsyk, Iryna Volynets

The main idea of the project is to create cultural space on the territory of Andriyivskyy Descent in Kyiv. The Architectural conception of the space creation depends on historical values of Andriyivskyy Descent, its unique beauty and genuine spirit of the street. The proposed complex is situated on the former territory of the Yunist city block and on the territory of the factory of the same name. Whereas the descent is situated in the city center, the proposed space is a way to the Dnipro riverside. The main building is a landscape-building, which preserves historical surroundings and Zamkova hill silhouette. It becomes like an interaction of the building and landscape.

The territory of Yunist city block is located within walking distance from city center and it also has a good developed transport network. There are three ways to the planned area: from Andriyivskyy descent, Frolivska street and Borychiv Tik street. The main curvilinear building starts from the pedestrian part of Frolivska street and goes through the whole territory and finishes at Andriyivskyy descent. The main curvilinear building is not only cultural space but also recreation space. The building with different functions are also located on this territory, namely café, restaurant and conference room. The open green amphitheatre is situated in the heart of the cultural space. The remainder territory is the pedestrian path and greenery plantations.

The cultural space, as a general function, connects all the buildings of the area. Furthermore, it accumulates a variety of functions: exhibition and exposition halls, place for relaxation and alternative studying, library halls, lounge zone and service room. Each building has an entrance to the street, green amphitheater and other buildings. The whole cultural space is like a labyrinth which combines different functions. Movement in building is provided by ramps, which give the possibility to move from one level to another. Moreover, the dynamic ramps also connect the buildings of the first level and the roof, which are separated from the exhibition zone by the glass walls.

There is a pedestrian path on the roof which provides connectivity with the residential area neighboring street where one may find recreational zone with the places for sitting. The green islets, being the essence of the project, are grown along the path.

source: Mary Protsyk

STUDIO 44 by Forma line

This studio was designed by young couple for themselves. Initial planning was partly changed by dismantling walls: kitchen, living room and hall were combined into open space. Areas were zoned by textures, materials, colors. Special attention was paid to artificial lightning as there is a lack of sunshine. All the furniture was made by author’s drawings. A large number of interior objects were made personally by the authors: all textiles, floor lamps, interior decoration . For example, a coffee table primarily metal structure of unknown purpose, was found on the industrial zone, then dyed and equipped with thick glass.

Location; Lviv, Ukraine
Size: 52 m2
Type: Residential
Building Status: done in 2012
Project Designers: Andriy Khir, Oksana Sinkevych
Firm: Forma line
Budget: about $10 000

L´OREAL Academy by Mm2r architecture

In Kiev a project providing additional training for hairstylists through seminars and hands on experience has been created. Mm2r architecture have used their fantasy and created this multi-functional work and learning environment for L’OREAL in Kiev. Firstly, this place should be a place of inspiration. The architects decided for contrasting materials such as glass, stainless steel and Corian. Many of the ventilation shafts as well as the racks for the lighting were left exposed.

The overall atmosphere gives the impression of a loft apartment or a fashion show stage setup. South-facing windows allow a lot of natural light to pour into the room – which is very important when looking at hair once the color has been applied. Mirrors on the walls create the illusion of a much larger space. Large lighting walls, fashion images and sparkling product displays create a pleasant impression of the space. The foyer and conference rooms are transformed into a world of high fashion and cosmetics. The reception at the entrance forms the centre of the office and creates a grand entrance.

photos: archito.blog.com