Isabella Stewart Gardner Museum extension by Renzo Piano

The new wing of the Isabella Stewart Gardner museum from 1902 in Boston, Massachusetts was designed by the Italian architect Renzo Piano. The new object with an area of 6500 m² is situated south of the original building, along the Fenway street and offers spaces for concerts, exhibitions, education and additional visitor services. The glass facade of the new wing creates a welcoming entrance and allows for views of the historical buildings and gardens. The new building is characterized by four volumes clad in pre-patinated copper panels. The interior is an interesting space – a double height cube with a gallery for special exhibitions. Concert hall in the size of 550 m² is the largest object of this new wing and contains 300 seats arranged in three levels around the central stage. The hall was designed in cooperation with an acoustics specialist Yasuhisa Toyota of Nagata Acoustics.

photo: stolenvermeer.blogspot.com

Thomas Eco-House by Designs Northwest Architects

A client contacted Designs Northwest Architects with a request for an ecological home at the mountain slopes of Stanwood, Washington, USA. The house now stands atop of a hill with beautiful views of the city below and mountains around. Since a strong emphasis was put on the „ecoloogical“ trait of the house, it is necessary to mention all of the active or passive elements, which it boasts. The system of walls itself (insulated concrete form construction) is designed to reduce the amount of heating or cooling energy necessary.

Rain water, stored in a large tank, is reused for garden irrigation. The house also utilizes geothermal heat pump tied in with a hydronic heating system. Potential future instalations of solar panels and wind turbines as secondary energy sources were considered and made possible in the design as well. The four floors are differentiated according to their function. The main one consists of living quarters, a dining area and a kitchen. The upper floor contains sleeping spaces. The lower floor is a separate unit which can be used as a guest flat for friends of family members or for rent.

photo: contemporist.com

Live work home by Cook+Fox Architects (video)


Live Work Home is the winning design proposal, which received the LEED-NC (Leadership in Energy and Environmental Design for New Construction) Platinum certification, the highest possible award by the United States Green Building Council. The 2010 building utilizes longevity and livelihood of the western part of Syracuse, NY. The city itself has shrunk due to the industrialisation induced migration during the 20th century. Today, the region faces high unemployment rate and lack of space designed for creative industry. Affordable housing by itself does not respond enough to the needs of the city. Sustainable community and social diversity are necessary to revitilize it.

„Our beds are empty two thirds of the time. Our living rooms seven eights of the time. Our administrative buildings are vacant half of the time. The time to consider this has come.“ – Buckminster Fuller, I Seem to Be a Verb, 1970.

An innovative concept from the workshop of Cook+Fox Architects offers immense flexibility, with its sliding doors and elements which enable to restructure the 130m2 space according to the needs of the owners. It offers several functional uses and countless disposition solutions. Economically sound concept counts with uses such as workspace, community centre or even a pleasant loft-style accommodation for low-income households. The house, situated in colder climate, utilizes solar energy through solar collector and spacious windows, which illuminate the rooms. Mobile perforated screens enveloping the house transmit daylight and immitate treetops-piercing rays of sun.
photos: mocoloco.com

Slaughterhouse Beach House by Olson Kundig Architects








The beach house Slaughterhouse built in 2009 is situated in the renowned surfing area of the Maui Island, Hawai. Regardless of its jagged terrain and the fact that the majority of inhabitants are typical american rich upstarts, the Island retains its lonesome coastal visage. The villa extends the concept of a typical solitaire house. It is divided into three autonomous but interconnected buildings designed for general living purposes, guest accomodation and main sleeping area.

The construction’s walls contain various samples of rammed soil from the local environment creating a stratified texture visible both inside and outside. This in effect makes the structure blend in with the nature around and provide owners with a low maintenance, high protection from fire and a soundproof haven on a beautiful coast.

photos: homedsgn.com

Maison Plastique, Shelter Island Pavilion by Stamberg Aferiat Architecture


Peter Stamberg and Paul Aferiat of a New York based studio Stamberg Aferiat Architecture are the creators of Maison Plastique – a colorful cubist pavilion. It was created as their creative and residential sanctuary. The building is situated on the Shelter Island – the southern tip of Long Island. Two functionally differentiated parts are designated as a work space and residential space with a kitchen and are separated by a swimming pool.

The inspiriation for the blueprints of Maison Plastique was the masterpiece Pavilion Barcelona by Miesa van der Rohe (1929). Their intent was to use modernist style, which they are familliar with since their studies and to transform it according to the contemporary situation. „We have already seen a glass cube…“, stated authors and therefore they tried to come up with a more plastic design which is fluid and able to capture motion and at the same time trying to find order and avoid deconstruction.

Photo: homedsgn.com

Offices in Austin by Specht Haprman

Specht Haprman created interesting offices in Austin, Texas, USA for a branch of a creative editing company. Offices, called Beat, are located in a single-story building on the edge of the city of Austin. To create a unique interior, designer has used steel for construction of steel-framed window, dividing office space as partitions. Contrary to the walls that have been treated by rough-sawn wood. Whole interior has a unique magic. Natural brown colours are eye-taking. Office interior is reflecting national heritage even it houses a collaborative work space.

100 Eleventh avenue by Jean Nouvel

A new monument of Manhattan`s West Side in New York has become a sky scraper by well-known french architect Jean Nouvel. Construction of the facade captures attention at first glance; the window frames are accentuated looking scattered. In reality, 20 smaller functional windows are situated on one big panel. Walls were really designed from the inside out. A typical floor is composed by seven megapanels and each of them corresponds to a room. The biggest room has fabulous view on the street. Steel was used for the exterior, while the interior was treated with a layer of silver anodized aluminum. Various glass coatings add another layer of depth of light.

via nouvelchelsea.com

Joshua Tree Boulder House by W. Garett Carlson

Design of this house confirms that imagination is still alive and has no boundaries. Each element is unique and exceptional. Space of 1700 square foot houses two bedrooms and bathrooms and goes together with its surroundings. Designer W.Garett Carlson from ASLA is licenced architect. He studied not only classical architecture, his work is strongly influenced by his studies of landscape architecture. He has recently finished some landscape designs in Hollywood, where he worked for stars as Jack Nicholson, Goldie Hawn or Johnny Depp.

Initial idea for design of Boulder House has been a residence emerging from the ground, so it seems to be invisible from some angles. The house is located on the doorstep of Joshua Tree National Park, which is well-known for its unique boulder shapes. Boulder house was constructed using interesting scale of metal, wood, concrete and glass to create a modern housing.

photos: l78z.org

The Fracture by H.T.Studio

Project of a residence in the city of Boulder, Colorado offers an incredible spatial experience from the fracture. H.T.Studio has created a unique housing looking like two icebergs jabbed into each other. The fracture is visible not only on the facade, it is a functional element that serves as a connector between two long and narrow apartments, thus transmitting the demanding circulation of building. The horizontal circulation is organized by the resulting volumetric element, which creates the space for a staircase. This one of a kind spatial experience is accentuated by a controversy about its form, light, and shadow.

photos: housedesignidea.com

Zamel House by Kontrast Arquitectura

Kontrast arquitectura designed this unique home was designed for a couple from Los Angeles who love the beach and natural beauty of Huatulco. They live to surf and have a passion for architecture. The house boasts a superior location directly on the beach with a spectacular view of the beach, rocks and nearby river mouth. The challenge was to design a house that allowed views of the ocean from all the main spaces on a site only 12 meters wide. The first decision was to raise the house above the level of the beach to create privacy. This was accomplished by a stair way, the centerpiece of the house. In the interior but also in the exterior you are captured by a desire to relax and enjoy.

photos: freshome.com

Fishers Island House by Thomas Phifer

Architect Thomas Phifer designed in USA, in the state of New York a unique house fully incorporated in the nature. The delicately transparent pavilion is made out of glass panes, only the centre is not transparent. The glass which creates a border between the exterior and interior connects these two parts and weaves them into the surrounding landscape. Meandering gardens full of flowers flank the house.

The slender aluminum rods of this transparent pavilion extend the roof plane and so create something in the style of classical Japanese architecture. Of course, the roof is transparent as well. It conveys a sense of lightness and airiness. Just like a piece of art.

photos: architectslist.com

Alternative to Whitney Museum by Axis Mundi

Axis Mundi is an architectural studio that has created an alternative of the Whitney Museum in New York. The current design was led by Renzo Piano, a famous Italian architect. This studio shocked the public when it published its project of the already mentioned art museum. On the first sight, the strongest element of the building is a loud exoskeleton. The geometry of this construction mirrors the surroundings in which it is situated and at the same time reacts to it with its shape.

The exterior does not mirror the interior because in some of the openings exterior terraces designed also as exhibition space are situated. The main material is concrete and a major element is greenery. The overall impression resembles a castle ruin, or at least its more modern version. One of the most greatest obstacles and shortcomings of the design are the very important costs.

photos: arch-times.com

House in the Garden by Cunningham Architects

The House in the Garden located in Dallas, Texas, USA is a project by Cunningham Architects.The design is an intense combination between architecture, nature and landscaping. The result is a modern elegant house in a spectacular garden. The project is almost hidden in the garden to provide maximum privacy for its inhabitants.

The barrier hiding the house is a stainless steel mesh and recycled glass privacy wall. The glass wall is illuminated from within and so gives no indication of the urban life behind it. The house is simple a very clear. It consists of a combination of materials – wood, steel and glass. An impressive element, particularly at night, is lighting which underlines the simplicity of the house.

photos: cunninghamarchitects.com

M Cabana by Bernbaum Magadini Architects

Recently a small construction with a swimming pool was built in Highland park, Texas, in a rich township of Dallas. Strict regulations required that the small addition had to be connected to the existing residence by a wall and a roof preserving the style and construction material of neighbouring existing buildings. The initial assignment for the architect studio Bernbaum Magadini Architects was to build an exterior bathroom and shower, seating, and exterior kitchenette.

Nevertheless while design was developing, the program dilated and nowadays includes an air-conditioned space and a guestroom. Because of the strict regulations and location of the swimming pool, a second floor was connected with an exterior spiral stair that minimizes disruption to the exterior terrace and pool. The spiral stair which is connecting both floors, was constructed using stainless steel and serves as an artwork.

photos: maxschool.net

Beach House by Kanner architects

Kanner architects have recently finished a design house on Long Island beach. The frame of the house is made from a delicate steel what creates an interesting exoskeleton, so one has an impression that there are ties between volumes. The house is divided into four linear parts – private space housing six bedrooms and public space including living-room, dining-room and kitchen.

Walls of glass offer a great view on the ocean from rooms located in the back of the house. This visual transparency can be translated to physical language, glass walls provide a natural cross-ventilation in every direction. Curtains from shear white PVC mesh looking like a veil protect rooms exposed to the sunlight from heat. At night, white lights are glowing in the house and just some brief glimpses reveal what is going on inside the house. A swimming pool is located on one of the decks, integrated into the house extending the room interior.

photos: deadph0x.tumblr.com

Origami Theater by Gang Architects

Bengt Sjostrom Starlight theater is unique for its roof. The theater serves University Rock Valley. The roof resembles to Japanese origami and is movable- while closed, it works against the bad weather, outdoor events can take place by opening the roof. Open roof look like flower petals in the shape of a helical sequence, each of them overlapping an adjoining petal. Theater space for up to 1100 people offers from centered vertical axis to the sky an observatory for the stars. The main architects of this fabulous building come from studio Gang Architects.

photos: design.fr

Salt Point House by Thomas Phifer

The Salt Point House has an airy presence as a mirage. Its edges apparently disperse into the near-by forested landscape. The name of the house is derived from the name of the location where it is built – Salt Point, New York, USA. This extraordinary house transforms with the changing light, thanks to a double facade. It is noticeable that this design gets a poetic appearance using ordinary materials as cedar, maple plywood or stainless steel.

Owners of this house are a couple from New York tired of the big city bustle, looking for a weekend gateway house in the nature. Architect Thomas Phifer got inspired by the location itself – a parcel along a small pond that spills into a waterfall. All the elements were designed with a maximum of precision and punctuality.

photos: archrecord.construction.com

Davis Residence by Miller Hull Partnership

Davis Residence is a project of an architectonic studio Miller Hull Partnership. This company has been created in 1977 and nowadays it is owned by seven partners with more than 50 external architects. Their design is well-known for its simplicity, original concepts and innovative approach. This house is an example of one of their authentic designs. The concept combines a sloping roof, providing an open space that houses a kitchen, entrance and studio, with a vertical tower with two floors housing a living room and a bedroom on the upper floor.

The roof concisely represents the timber construction of the house with exposed joists. The residence communicates with the surrounding nature. Large windows from the ceiling to the floor substitute walls completely, set-in wooden panels. Wood used in the house has a warm light brown tone and creates a cosy atmosphere. Combination of wood and glass with high ceilings creates a unique and homey place to live.

photos: fooyoh.com