Desert House

While looking at the Desert House, one would think it is just a dream. Pure white geometric shapes in the middle of never-ending desert country. Architecture studio called Platform for Architecture + Research has created this unique residence. Their main aim was not to disturb geological structure, they built the building taking advantage of natural topography and created a compact building. While designing the layout, they took into account local climate conditions. The project is situated on a 15 acres parcel located just few kilometers away from Palm Spring, California. This area offers 18 unique parcels with 18 villas provided with a discrete access. The villa provides a complete privacy thanks to its location, at the same time the local climate provides enough of fresh air. Architects minimized ecological consequences while keeping all conditions of the client. A number of sustainable strategies were used as: photovoltaic panels, natural air-conditioning, layout, form or orientation of the building. Owners of the house have up to 2000 square meters to live in that house a private pool, chimney, dining-room, and a number of wellness rooms.

photos: plusmood.com

The Museum

Architecture group called Diller Scofio + Renfero has created a design of a museum that should become a center piece of an urbanization project of the Grand Avenue area in Los Angeles, USA. This area is well known for a number of buildings, Disney Concert by Frank Gehry is right away across the street. The project of the museum building is characterized by a large storage space that should be covered by a facade system, an interesting structured veil. The entire second floor houses the storage rooms, what distinguishes it from the most of museums storing their collections on basement floors. The ceiling in the hall is arched and engraved, has a similar structure as the facade and serves as the flooring of gallery rooms. The gallery houses different kinds of modern art pieces. Besides the already mentioned rooms, the building houses a conference room, multimedia gallery, lobby, souvenir shop or an espresso bar. Planned expenses for the construction are estimated on 130 million dollars and construction works should be finished in 2013.

photos: mymodernmet.com

New Office Building of Tumblr company

Microbloggin site Tumblr got funding to build a new office building in Richmond, the capitol of Virginia, USA. The site is situated in a historic storehouse with a surface of 40 000 square meters revamped by architecture studio 3North. The original brick covering of the historic building has been preserved, whereas the interior has a new look according to the latest office interiors trends. Service rooms were pushed to the edges of the building, what created an open and variable space enabling contact between employees. This layout widened the access to common areas as a reception, lounges or a big multimedia conference room. The interior is in red-orange tones. The office space is complemented by a number of orange fire walls and a unique decoration, red cubes suspended from the ceiling construction.

photos: home-designing.com

Lookout House in Connecticut

The lookout house is a sustainable project by the Ike Kligerman Barkley Architects. This eccentric family house built in 1979 in Fairfield, Connecticut was renovated and extended. The original pyramid shape of the house has a core center in an open living area with double height surrounded by an inner swimming pool. The renovation consisted in unloading the volume by new used materials like bamboo, sandstone, glass tiles and new lighting. Glass bridge separates the new and original building and connects the main part of the house with an apartment of the owner. New apartment creates a big volume including a smaller volume – a self-standing cube covered by panels made from walnut wood that separates a bedroom and bathroom space.

photos: abduzeedo.com

Snow Residence

The project in the skiing resort The Sugar Bowl in California is a project by John Maniscalco Architecture, a studio whose work is based on two principles – creating livable, modern spaces and engaging clients in the design process. Their approach takes the particular needs, desires, and personality of each client and utilizes them to shape a unique architectural solution. The design of this new home is entirely a product of its dramatic environment. The house is perched on a concrete plinth to lift it above the tall winter snow-pack. The solid cedar-clad volume houses sleeping areas, wardrobes and service spaces. Above, living spaces with beautiful mountain views are located. The bent planar roof form protects the house entrance from the falling bulks of snow. The exaggerated geometry of the openings frame views of horizontal snow drifts and vertical pine trees.

photos: abduzeedo.com

Clocktower Apartment


Triplex apartment in a clocktower viewing the Brooklyn bridge and New York harbour is for sale for 25 million dollars. The main floor of this modern house is dominated by four functional clocks set in 4,5 meters high round windows. This luxurious penthouse is situated on the top of one of the highest building in the Dumbo city area. The main floor with floor-area of 278 square meters and ceiling height of 5 meters houses a living-room, dining-room and a kitchen. A centrally located glass lift and a staircase lead to other floors that are narrowing to the top of the tower. 200m2 of space on the second floor is divided into three bedrooms and the floor above it is dominated by an open attic of 90m2 and with ceiling height of 4.8m. David Walentas is both the designer and current owner of this remarkable penthouse.

photos: blessthisstuff.com

Moose Hill House

Moose Hill House by Utile architecture studio is located in the southern part of Boston, Massachusetts, USA. This modern country environment is ideal for people that moved to the city from countryside. A parcel is oriented on two different cardinal directions and with a terrain height difference. The surrounding area has beautiful views to the distance and a large natural reservation Moose Hill. The entrance is from the south and north side of the house. A near-by train station is another advantage of the parcel enabling owners to keep in touch with their friends and is an important connection with the city. This effective project combines sustainability and modern design. Thoughtful insulation prevents from heat leakage and thanks to a vegetative roof and geothermal airconditioning it becomes a project with a minimal impact on the environment.

photos: blueantstudio.blogspot.com

Porte Cochère

Porte Cochère is a new pavilion built by FTL Design for an UN campus in New York. Its futuristic structure contrasts with near-by historical UN buildings where general assemblies take place. This temporary pavilion serves as a first entrance that ensures safety of delegates present at general assemblies. The object is only temporary while the original historical building is being renovated. The renovation is planned for 5 years. Architects designed an aesthetic, economical and ecological building. The number of used materials was little in order to create an elegant piece that would be simple to move. Considering the temporary function of the pavilion there is the future of this interesting design to be questioned.

photos: inhabitat.com

King Residence

The residence designed by JFAK Architects located in Santa Monica, California got its name thanks to the surname of its owners: Erin and Matt King. What makes it different from other houses? The architects concentrated on making use of the plot of land with the shape of the building in order for the building to communicate with its surroundings. They have been successful in this respect and the house is on purpose inconsistent substance expanding into all cardinal points. Thanks to this form each side of the house has excellent light conditions and a view of a large garden and patio facing the street. Distribution of the green and white facades imitates the light from between the trees. An interesting feature of the residence is vertical glazing that allows reducing the need for artificial lighting and enables ocean breezes to naturally ventilate the entire house. Most of the doors employ frosted glass which transmits natural light while preserving privacy. The residence has cool modern look and energy saving technologies.

photos: home-reviews.com

Realization of the Mies Van der Rohe design

“Gravity is a Force to be Reckoned With” is the name of the latest work designed by the Spanish artist Iñigo Manglano-Ovalle. This Madrid-born artist has realized one of the famous Mies van der Rohe’s unbuilt projects – although upside-down. The installation is an inverted replica of Mies’ 50×50 House project from 1951. The house is a prototype of Mies` architecture. The steel columns form the main construction and that is why massive walls are not needed and the structure can be enclosed in glass. The interior is completed with black leather Barcelona chairs and a wooden kitchen which is placed, just as everything else, upside-down. This exhibition was supported mainly by The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts and The Krichman Family Fund of the Jewish Community, Phyllis B. Lambert and National Foundation for Art and Culture in Massachusetts. Special thanks went to R.K.Miles.

photos: dailyicon.net

Glass Pavilion, Steve Hermann








The recently finished Glass Pavilion in Montecine, California is the magnum opus of the Los Angeles based architect Steven Hermann. It is a project of a family house located in the middle of a half acre plot. The vastness of the plot provides the house with privacy which thanks to the glass walls opens up to nature and the interior blends in with the exterior. The project is composed of five bedrooms, five bathrooms, a kitchen and a room with wine exhibits. On the ground floor with the terrace there is a gallery exhibiting at the moment the vintage car collection which belongs to the architect. The walls of the gallery are covered by light walnut wood. The glass walls are protected only by thin curtains. It is now listed at Sotheby’s for sale at $24 Million.

source and photographs: home-designing.com