Clocktower Apartment


Triplex apartment in a clocktower viewing the Brooklyn bridge and New York harbour is for sale for 25 million dollars. The main floor of this modern house is dominated by four functional clocks set in 4,5 meters high round windows. This luxurious penthouse is situated on the top of one of the highest building in the Dumbo city area. The main floor with floor-area of 278 square meters and ceiling height of 5 meters houses a living-room, dining-room and a kitchen. A centrally located glass lift and a staircase lead to other floors that are narrowing to the top of the tower. 200m2 of space on the second floor is divided into three bedrooms and the floor above it is dominated by an open attic of 90m2 and with ceiling height of 4.8m. David Walentas is both the designer and current owner of this remarkable penthouse.

photos: blessthisstuff.com

House on a slope

The family house built on a gentle slope in Chile is the creation of Filipe Assadi, a Chilean architect with offices in Mexico and New York. The house copies the terrain slope and with its porch made of the local wood fits in the surroundings. The volume is raised slightly off the ground and easily follows to an extensive wooden porch and a built-in pool. The steel construction of the house made possible to glass the southern façade which is beneficial not only from the energy point of view but also because of the panoramic views of the distant Chilean mountains. In this part the living space with a kitchen and dining room is located. On the contrary, the closed northern façade offers privacy for a bedroom and a bathroom.

photos: dornob.com

Holiday House, Jesse Judd

The multi-award-winning holiday house in Daylesford, Victoria, Australia is a unique example of extravagantly modern living by the architect Jesse Judd. The architect was clearly inspired by plywood caravans and bus stop shelters. The structure, due to the risk of fires in the Vicoria region, has been shielded by a layer of metal and lifted on a platform. The glass block inserted into the plywood coat is the only volume of this project. Its appearance reminds us of the works of Mies van der Rohe, particularly the Farnsworth House which with its glass windows blends with the nature. The interior is freshened by red and orange coat of plywood.

photos: designtraveller.blogspot.com

Living under vaulted ceilings, Zecc

The old stone church which shows its age in weathered wear hides inside odd typology. Seeking to preserve this piece of history, however, its owners chose to transform the interior, creating a contemporary home within classic walls. Like other cool church conversions from Zecc, this small church renovation in Utrecht features a series of levels within the existing large space. Some decades ago, after church services stopped, it served as a two-story showroom for antique furniture. By pealing back part of this second level, more openness was achieved again. Beneath the open upper floor lie the privacy-oriented spaces of the residence, including bathrooms, bedrooms and a study. Vaulted ceilings and old surfaces were repainted white, wooden pews and hardwood floors were preserved just as many other historical elements.

photos: dornob.com

Green house from Morton Bay

Bark Architects, one of architecture firms in Australia, designed a beautiful house with environmentally friendly construction for the Marcus family. This architecture of high quality has a number of ecological characteristics supported by the beauty of the surroundings of the Morton Bay beaches. The main idea of this house was to create two pavilions placed at either side of the old Morton Bay Ash tree that stands as a cynosure to the scale, proportion and life of the house around it. The two pavilions are connected by a transparent bridge. They are arranged so all of the rooms can receive natural lighting. The eastern pavilion is dedicated to children and service zone, the main pavilion to living spaces, focused around a double-height deck space.

The master bedroom is located upstairs and can be accessed by a transparent polycarbonate stair tower which turns into a big lantern at night. There are also northern garden and swimming pool available. The focus of the sustainability of this house are the openings positioned to capture maximum natural light and breeze. Artificial lighting is very limited and there is no air conditioning installed. Some semi transparent and transparent materials are used. The roof provides protection from overheating. Operable slats let the warm air escape and provide for natural cooling. Supporting the green sustainable design, some sustainable materials are used, such as the spotted gum hardwood timber and others.

photos: architecture4us.com

The Spiraling Library

The design is an extension of the National Library of Austria from the Beijing-based architect Chris Prechteck. It is located close to the castle in Wien and contains a number of cultural facilities, creative studios, restaurants and shops. The spiraling structure offers 1 200 square meters of exhibition space as well as 600 square meters of underground multifunctional space. The spiraling structure features a mosaic form of crystal-like excisions along its body, allowing natural daylight to filter through to the interior. The movement of pedestrians in the streets has not been affected in any way. It creates some kind of an arch and the roof functions also as a garden. The solid structure offers at every point a different spatial experience and intuitively leads the visitors to the entrance hall.

photos: mymodernmet.com

Folded House by Andrew Reeves

Folded house is located at the peripheries of the Canadian capital Ottawa. Architecture of the neighbourhood is diverse, beginning from modern design residences to working quarters form the beginning of the 20th century. This project has been created for clients with interest in urban environment. Architect Andrew Reeves created an open and continuous space with simple and clean forms. Reeves designed a compact composition of volumes at a narrow parcel of an irregular shape. The main volume of the building is parallel with the street side what enables to enter the house from the western side. Second floor volume overlap the entrance on the ground floor what forms a sheltered leeward. Layering of contrasting materials forms a geometric game of linear elements accentuating the entrance. A garage stands out on the other side of the house while copying the angle of the parcel. As for the used materials, natural materials predominate, a combination of pine-tree wood and plaster imitates the modernism of Alvar Aalto.

photos: yankodesign.com

Japan Immigration Memorial

A Brazilian architecture studio Gustavo Penna & Associates designed a memorial dedicated to Japanese refugees to Brazil situated in the city of Belo Horizonte in the Minas Gerias region in south-east of the country. Gustavo Penna & Associate`s leading architect Gustavo Penna has collaborated on this project with four other architects. The studio was founded 35 years ago with a vision that architecture should be one of the basic elements when creating landscape identity. The memorial is a celebration of the friendship between Japan and Brazilian region of Minas Gerias. The object is basically a bridge over a lake what represents a symbolic bridge between the two countries, time and ideals. The lake represents the ocean standing between the two countries. Even in the interior one can find symbolic elements inducing the relation, as two curved walls built next to each other like two national flags. The memorial has become the view point of the modernism architecture in Belo Horizonte. The concrete construction is very harmonic and relaxing. The minimalism of shapes was created thanks to simple and functional shapes and curves that formed not only the overall shape but good conditions for an effective lightening.

photos: contemporist.com

ANZ Center by Hassel

ANZ Center by Hassel studio is located in Melbourne s harbour, Australia. Probably the most accessible banks in the world, it invites the public to enter to the heart of the building. As one of the biggest commercial buildings in Australia it provides space for 6500 employees. A continuous form of the building copies a river bank,the colour scale changes with each floor. Darker tones on the ground-floor gets lighter with each floor as well as the height changes, the top floor is the brightest. The ANZ Center project provides not only large open spaces but social areas. At the entry level, a public center with a cafeteria, gallery and a center for visitors was created. This concept shows a new direction for bank buildings that connects the need of security with a will to open banks more to the public.

photos: home-designing.com

The Khadakvasla House

A unique house with a complicated name Khadakvasla was built in a tropical heaven of Western India. Architecture group SPASM Design Archi-tec-ture founded in India in 1995 by Sanjeev Panjabi and Sangeeta Merchant that studied at the Academy of Architecture in Mumbai. Their latest project of a family residence has a number of interesting elements. The house takes advantage of the fresh tropical climate. Thanks to an U-shaped layout it opens to the surrounding nature. The center piece is a terrace with a swimming pool providing a maximum of privacy to its owners as it is sheltered from three sides by a wall. From the last side the area is open towards the surrounding wild providing a view of the sunset as if it was a huge TV screen. The house is sided by a pergola extended to the terrace made from an unusual dark wood. The layout of the residence enables to divide the space into to parts: public and private.

photos: designyoutrust.com

Moose Hill House

Moose Hill House by Utile architecture studio is located in the southern part of Boston, Massachusetts, USA. This modern country environment is ideal for people that moved to the city from countryside. A parcel is oriented on two different cardinal directions and with a terrain height difference. The surrounding area has beautiful views to the distance and a large natural reservation Moose Hill. The entrance is from the south and north side of the house. A near-by train station is another advantage of the parcel enabling owners to keep in touch with their friends and is an important connection with the city. This effective project combines sustainability and modern design. Thoughtful insulation prevents from heat leakage and thanks to a vegetative roof and geothermal airconditioning it becomes a project with a minimal impact on the environment.

photos: blueantstudio.blogspot.com

Porte Cochère

Porte Cochère is a new pavilion built by FTL Design for an UN campus in New York. Its futuristic structure contrasts with near-by historical UN buildings where general assemblies take place. This temporary pavilion serves as a first entrance that ensures safety of delegates present at general assemblies. The object is only temporary while the original historical building is being renovated. The renovation is planned for 5 years. Architects designed an aesthetic, economical and ecological building. The number of used materials was little in order to create an elegant piece that would be simple to move. Considering the temporary function of the pavilion there is the future of this interesting design to be questioned.

photos: inhabitat.com

Lookout in Aurland

Todd Saunders and Tommie Wilhelmsen, two architects residing in Norway, designed a 33 meters high lookout that reminds of a ski jump. The lookout project was part of the national program for reconstruction of touristic roads in the area of Aurland fiord. The perfection of the surrounding nature should not be disturbed by the new building. The lookout stands right above a small city of Sogn og Fjordane situated three hours away from the second biggest city of Norway, Bergen. The architects won the competition of the lookout project and in cooperation with a construction firm Node Engineers they finished the building at the end of 2005. The lookout opened up to the public in the summer of 2006. The project is interesting for its simplicity and elegance, as levitating above the beautiful scenery. The structure 4 meters large and 300m long rears up to 9 meters. The final design did not intervene the peaceful atmosphere of the place. All pines that surrounded the parcel were preserved and nowadays they create an interaction between the construction and the wild.

photos: plusmood.com

Villa in Cape Town

An exotic villa was built in Cape Town, South Africa with a fabulous view of 270 degrees at Atlantic ocean, mountains and surrounding wild. A project by Stefan Antoni architects is unusual for its support construction. One of the main support elements is a big console that determines the overall look of the house. The construction was a must considering a steep slope on which the villa was built. Another unique element is a swimming-pool that lines with a terrace, its edges blend with horizon. All housing spaces are connected to roofed or roofless terraces, what makes them very transparent, airy and backlit. The architecture of the house is not only interesting for the steel console but as well for its linear disposition and limited range of used materials. The villa houses to 7 bedrooms. If you want to rent one of them, you will have to pay 2800 dollars for one night.

photos: home-designing-com

Dream House

When one of the leading interior design groups specialized in luxurious hotel design decides to try to create a housing design, an impressive design has to be created. Hirsch Bedner Associates are internationally known from 1964, when they started to create designs that satisfy exacting customers all around the world. The Karlusic residence in Melbourne, Australia has the honour to has a piece of their design work. As for the inspiration, a thirty year-old Japanese maple tree standing on the parcel has determined the siting of the building.

The concept accentuates a simplicity and neatness of the whole structure what determined the shape of the building. Form of masses conforms to the natural surroundings of the area. The house is connected with a kind of spinal column that passes from the old maple along the building. The tree has become an important part of the house, it is said that anytime you cross the kind of spine you can draw energy of the maple. As for the surface finishing, large pine-wood slabs were used in combination with grey limestone covering chosen for its unique grain, texture and depth. The main centre line is decorated with a hand-made Japanese textile wall-paper. In order to cover the garage door, it was covered by natural zinc that will get a grey texture in time.

A minimalistic look of the house from the exterior contrast with the interior. When one enters the house, he will find himself in an inner court with a swimming pool and garden decorations as a water wall, a shallow pond with gold fish and turtles, green overgrown terraces complement the spectacular design. The luxurious dream house does not lag behind as for the sustainability. The flooring is made using an insulation paper that is under low voltage what helps to ensure its consistent temperature.

source and photo www.contemporist.com

Museum as a lotus flower

The first Art history museum was opened on the 17th of February in Singapore. The building reminding a blooming lotus flower designed architect Moshe Safdie in the Marina Bay Sands district. The design is often compared to an open palm that welcome all visitors of Singapore. The center-piece is a round base complemented with 10 “fingers” – roof-lights that provides daylight to a number of gallery spaces. A unique exterior structure is represented in the interior as well by dramatically curved walls lightened by 10 skylights. The building houses up to 21 gallery spaces on a surface of 50 000 square feet. Exhibited art-pieces should represent various areas as art and science, media and technology, design and architecture. A permanent exhibition will present a series of important breakthroughs of art and sciences as the Leonardo DaVinci`s flying machine.

photos: worldinteriordesignnetwork.com

Education center in woods

The eduction center is a project of Malcotti Roussey Architectes and is located in the suburbs of Vellefaux village. A one-storey H-shaped building is partly embedded in a slope what accentuates surrounding curvy terrain of French woods. The parcel is neighbouring by woods from east as from west. An observation cottage is accessible from a colonnade footbridge with a fabulous view at woods. The education center should become a place where one would escape from a stereotype of a classic school and harmonize with wildlife. The center itself houses kindergarten, primary school, space for cultural events, IT rooms, media library, art rooms, poly-functional rooms, cafeteria, kitchen and a reception. Public areas and offices are situated in the center of the complex. The access road provides different views at the surrounding nature. The complex is complemented by a children playground protected from wind. Almost all complex is surrounded by a roofed shelter that connects interior and main court with a number of ramps and platforms used for school plays and events. The shape reflect the countryside, used materials are sustainable. Walls are made from coloured concrete, wood is used a lot as well. Sustainable character of the building prove a solar heating system or reuse of rain water.

photos: archdaily.com

St.Lawrence Chapel by Avanto Architects


This white beauty is an art-piece of a Finnish group Avanto Architects and is situated in the city of Vantaa, Finland. The funeral chapel was designed in order to accentuate the surroundings of a city with a rich history. The simple design enables to accentuate a medieval stone church with a bell tower. The chapel itself concurs the surroundings. The same idea was used for materials and masses, a neat white plastered walled construction is complemented with stone and copper roof with a soft veneer.

The main theme was to keep serenity and dignity of the funeral act. “Polku” is a Finnish term of a road and represents the idea of the design; the road illustrates how soul leaves from mortality to eternity. A changing light and geometric shapes reflect any movement in the building. A number of courts separate individual parts of the act. The wall falls back from an observer to the light, the space brings reconciliation to the bereaved.

photos: dezeen.com